Brexit: egyre biztosabb, hogy fájni fog

"Nem túl optimista" Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának esélyeit illetően.
Dzindzisz Sztefan, 2019. február 21. csütörtök, 13:32
Fotó: Getty Images

Juncker egy csütörtöki brüsszeli rendezvényen kérdésre válaszolva egyfajta "brexit-fáradtságról" számolt be, hozzátéve, hogy ezért alapvetően nem is tervezett beszélni a témáról. Kijelentette, hogy az Európai Bizottság mindent megtesz a "rendezett, civilizált" brit kilépés biztosítása, a legrosszabb forgatókönyv elkerülése érdekében, de ő maga jelenleg nem túl bizakodó ez ügyben.

"A megállapodás nélküli távozás szörnyű gazdasági és társadalmi következményeket vonna maga után az Egyesült Királyságban és az Európai Unióban egyaránt" - mondta. "A brit parlament mindig valami ellen, nem pedig valami mellett szavaz" - fogalmazott.

Juncker katasztrófának nevezte, hogy ötéves elnöki mandátuma fel akart építeni valamit, de először jött a görög euróválság, utána a migrációs krízis, végül pedig a brit kilépés ügye, amely éppen valaminek a lebontása.

Egy másik kérdés kapcsán Juncker elmondta, hogy ellenzi az Európai Egyesült Államok koncepcióját, mivel nem hiszi, hogy működőképes lenne - írja az MTI.

Jean-Claude Juncker előző este Theresa May brit kormányfővel tárgyalt Brüsszelben, de nem értek el áttörést.

HOZZÁSZÓLÁSOK