Katonai puccs készül Görögországban?

Súlyosan félreérthető kijelentést tett Görögország hadügyminisztere csütörtökön megfeledkezve arról, hogy alig több mint negyven évvel ezelőtt még egy katonai rezsim volt hatalmon az országban. Közben az egyik közvélemény-kutató intéznél megfordult a nemet és az igent támogatók aránya.
Napi.hu, 2015. július 3. péntek, 10:14
Fotó: Reuters

Az athéni Ethnos című újságban pénteken megjelent, legfrissebb közvélemény-kutatás szerint enyhe fölénybe kerültek a hét végi népszavazáson a hitelezők feltételeinek elfogadását támogatók az elutasítókkal szemben - idézte az eredményeket a Reuters. Az ALCO intézet korábbi vizsgálatában, amely a bankok bezárása előtt készült, még többen voltak a "nemmel" szavazók. A friss felmérés szerint 44,8 százalék az "igenre" és 43,4 százalék a 'nemre" voksolók aránya, miközben 11,8 százalék a határozatlanoké.

Eközben a vasárnapi népszavazást megelőző lázas kampány közepette durván elszólta magát Panosz Kammenosz hadügyminiszter, a kormánykoalíció kisebbik pártja, a nacionalista Független Görögök elnöke. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök csütörtökön ellátogatott a védelmi tárcához, ahol Kammenosz kijelentette: a hadsereg az ország belső stabilitásának védelmezője.

Az ellenzék legnagyobb pártja, a jobbközép Új Demokrácia árnyék hadügyminisztere, Kosztasz Taszulasz igencsak idegesen reagált. Mint mondta, csak azt nem érti, hogy Ciprasz miért nem mentette fel a minisztert ott helyben. Görögországot 1967 és 1974 között katonai junta irányította, ezért az ahhoz hasonló kijelentések, amelyre a hadügyminiszter ragadtatta magát, igen rossz emlékeket idéznek fel a görögökben.

Katasztrófa

Az idegenforgalmi ágazat a tőkekorlátozások első négy napja alatt vészhelyzetbe került. A görög szigeteken, ahol a legtöbb külföldi turista nyaral, máris ellátási problémák vannak olyan alapvető élelmiszerekből, mint a hús, illetve az orvosságokból, mivel a helyi vállalkozások a külföldi átutalások korlátozása nem tudják kifizetni külföldi beszállítóikat.

A szállodák tulajdonosai rettentően aggódnak, hogy kifogynak bizonyos élelmiszerekből, illetve italokból. Szövetségük arra figyelmeztette az ország vezetését, hogy a hotelláncok bezárhatják egyes szállóikat. A turisztikai vállalkozások szervezete szerint az elmúlt napokban 240 ezer foglalást mondtak le a potenciális turisták, ami 30-40 százalékos visszaesésnek felel meg. Összességében úgy tűnik, hogy a rekordforgalmat hozó 2014-es szezon után az idei katasztrofálisnak bizonyulhat.

Görögország másik számottevő gazdasági ága, a hajózás szintén nagy csapást szenvedhet el: számos vállalat azon gondolkodik, hogy Ciprusra telepíti székhelyét. Az ágazat szakmai szervezete szerint néhány cég már meg is kereste a szigetország hatóságait, hogy a letelepedés feltételeiről, az adórendszerről és az adminisztrációról érdeklődjön. A kedvezőbb adókörnyezetnek köszönhetően már ma is görög tulajdonban van a ciprusi zászló alatt futó hajók 40 százaléka.

Totál káosz

Eközben tovább folytatódik a múlt szombaton ló halálában kiírt népszavazás körüli vita - sokan a túlságosan rövid idő és a zavaros kérdés miatt egyszerűn illegitimnek tartják a referendumot. A kormány szerint 20 millió euróba kerül a szavazás lebonyolítása, míg az ellenzék 120 milliót mond a pénzügyminisztérium 2011-es tanulmánya alapján - derült ki a Bloomberg cikkéből.

Az emberek csak a bejelentett lakóhelyükön szavazhatnak. Ez a tőkekorlátozások miatt sokuknak lehetetlenné teszi a részvételt, ugyanis a napi 60 eurós készpénzfelvételi korlátozás miatt nem tudnak annyi pénzhez jutni, amennyire a hazautazásukhoz szükségük lenne. A nagy kapkodás miatt nincs lehetőségük arra sem, hogy levélben voksoljanak.

A szavazóknak egy félig-meddig elkészült, meglehetősen technikai jellegű szöveget tartalmazó dokumentumról elfogadásáról kellene dönteniük, amelyet hevenyészett módon fordítottak le görögre. Az utóbbiból hiányzik az egész referendum tétjét jelző kulcsszó: az adósság fenntarthatósága. Az eredeti irat szerint bizonyos feltételek mellett finanszírozható marad a görög államadósság, ám a görög változatból ez valahogy kimaradt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rosszkutya, 2015.07.05 22:19

A kommenteket elnezve mintha nem egyszeruen csak arrol lenne szo, hogy adva van egy lobaszo tarsadalom egy balkani ciganykurva kormannyal akik elbasztak mas penzet es most csesznek visszaadni ehelyett erkolcsi kioktatast tartanak az eltartoiknak es vegrehajtak a ruszki gazdaik utasitasait. Gyozzenek a nemek es ez az eszak-afrikai szinvonalu csurheorszag huzzon a picsaba Europabol. Torokok majd lerendezik oket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.07.05 12:13

@Helianthus:
Az igazi háttérhatalomnak Rockefellerék meg többiek, fél fogára sem lenne elég...ok ,de akkor a mi 80 mrd dollárunkat is elengedhetik ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.07.04 10:53

@matolcsy:

,,Orbán meg lavírozgat erre-arra éppen melyik nagy hullámot kell kikerülnie az ország hajójával...halad a lada."

Ha az egész tengeren nagyok hullámok, új hajó kell. Állam, választási rendszer, mezőgazdaság, ipar, szövetségesek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.07.04 10:16

Az európai unió nem más mint az USA gyarmata.
Cserébe a NATO-n keresztül mintegy katonai biztonságot ad nekik ami hazugság hiszen nem más mint katonai függőség.
Itt vannak az USA tankok, légvédelmi- és taktikai támadó rakétáik.
Az unió most pl. elrendelte az orosz embargót, hogy az USA-nak ne legyen versenyképes ellenfele az orosz piacon.
A görögöket megregulázzák, hogy Európa tanuljon!
Nézd csak Podemos és összes unióellenes!: így jártok!!!
Nálunk már a Jobbik is letett az uniószekptikusságáról.
Cukinyaló párt, vadhajtást vagadaló vezérrel és Staudt Gáborral jelképezi, hogy nem is antiszemita hanem pont az ellenkezője.
Orbán meg lavírozgat erre-arra éppen melyik nagy hullámot kell kikerülnie az ország hajójával...halad a lada.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.07.04 10:03

@matolcsy:

,,Az USA-ban ahol más országok kirablásaiból élnek ahogy élnek.
A jólét olyasfajta dagonyája akkor sem kellene ha megdolgoznék érte!"

Ez a legjellemzőbb a jelenlegi világrendre. Ez a rend első sorban az Egyesült államok katonai-politikai rendjére épül, ezért a háttérhatalom ezt ezért ezt az országot tartja kondiban. De csak addig, amíg tart ez a világrend. Nem fog már sokáig tartani, mert a Földnek sok a
7 milliárdos emberiség a mezőgazdaságával és iparával együtt.

A pénzügyi világban uralkodó kifejezések fogalmak csak elfedik azt a folyamatot, amelyben a kizsákmányolt országokból erőforrások áramlanak a nyugati országokban, első sorban az Államokba. Ezért van nagy tétje a görög választásoknak holnap, mert a görög ,,nem" arra utalhat legjobban, hogy háttérhatalom hozzákezdett a második világháború által létrehozott ,,Új Világrend" szétrombolásához, hogy helyet csináljon egy még újabbnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html