Kedvezőbbnek látja USA helyzetét a Fed

A gazdasági aktivitás valamelyest erősödött, a foglalkoztatás javult, a bérek mérsékelt emelkedést mutattak az elmúlt két hónapban az Egyesült Államokban - állapította meg az amerikai Federal Reserve (Fed) szerdán kiadott szubjektív gazdasági helyzetjelentésében, a "Bézs Könyvben".
MTI, 2016. április 13. szerda, 21:23
Fotó: Reuters

A Fed évente nyolc alkalommal állítja össze gazdasági hangulatjelentését a 12 regionális Fed illetékeseinek a mértékadó helyi gazdasági szereplőkkel lefolytatott interjúi alapján.

A február végétől márciusig terjedő időszakot lefedő mostani jelentés összességében valamivel kedvezőbb képet fest az év első két hónapjáról március elején kiadott idei első felmérésénél. A felvázolt összkép alapján azonban a mostani jelentés sem tenne indokolttá egy újabb kamatemelést a Fed következő, április végi kamatdöntő ülésén. A mostani Bézs Könyvet a Chicago Fed állította össze.

A felmérés szerint gazdasági aktivitás a régiók többségében, vagyis 12-ből 11-ben növekedett, mégpedig a megszokott szóhasználat szerint "mérsékelt" vagy "szerény" ütemben, illetve az egyik régió, Richmond esetében "számottevő" mértékben. A foglalkoztatási helyzet javult, a munkanélküliség csökkent, és egy kivételével minden régióban emelkedtek a bérek. A stagnáló bérek jelentették eddig az infláció növekedésének az egyik akadályát.

Az amerikai GDP mintegy kétharmadát adó lakossági fogyasztás növekedett a régiók többségében. A kiskereskedelmi forgalom szintén emelkedett, és a kiskereskedelmi ágazat összességében is bizakodóan tekint a forgalom várható alakulása elé. A feldolgozóipari aktivitás is erősödött valamelyest, az ágazat várakozásai azonban a jövőbeni kilátásokat illetően meglehetősen vegyesek. A vállalati beruházások növekedtek valamelyest, termelőkapacitás-bővítő beruházások azonban csak elvétve fordultak elő. A lakásépítés fellendülést mutat, mégpedig San Francisco, Cleveland és Boston régiókban "jelentős" mértékűt.

Az alacsony nyersanyagárak változatlanul nehezítik azonban az energiaipar, a bányászat és a mezőgazdaság helyzetét. Az olaj és gáztermelés az alacsony árak miatt tovább csökkent, de egyes régiókban már arról számoltak be, hogy "a csökkenés elérte az alsó határát".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laatoo, 2016.04.14 08:51

Ebben a pénzügyi zsurnalisztikában ezt kedvelem! Homlokegyenest mát cikkez a portfolió.hu.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html