Kész az EU-s mesterterv, nem fog tetszeni a magyar kormánynak

Létrejön az eurózóna közös költségvetése az EU-s büdzsé mellett, bővítik az övezet országainak pénzügyi biztonsági mechanizmusát, bár nem terveznek európai IMF-et, utat nyitnak a menekültek visszaküldése előtt, de továbbra is szolidaritást várnak el az EU-tagállamoktól a migráció kezelésében. Ez Merkel és Macron ajánlata.
Komócsin Sándor, 2018. június 20. szerda, 15:06
Fotó: AFP

Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő megállapodott az eurózóna integrációjának erősítéséről, illetve a migrációs politika és a védelmi erőfeszítések koordinálásáról. A két vezető a június végi európai uniós csúcsértekezlet előtt egyeztette javaslatait - derült ki az Irish Times tudósításából.

Macron sikerként könyvelheti el, hogy kilenc hónappal azt követően, hogy javaslatot tett a közös európai valutát használó országok kapcsolatának szorosabbra fűzésére, végre pozitív választ kapott német kollégájától. Eszerint 2021-től létrejön az övezet közös költségvetése párhuzamosan az EU büdzséjével. Ebből az innovációt, a versenyképességet és az övezet integráltságát erősítő programokat fognak finanszírozni.

Új büdzsé

Ennél többről egyelőre nem állapodtak meg, mert a részletek tisztázásához kiterjedt konzultációkra van szükség az érintett országokkal. Az egyik kulcskérdés a költségvetés keretösszege, amelyet Macron korábban 300 milliárd euróban, míg Merkel alacsony két számjegyű milliárd euróban határozott meg. Az előbbi inkább érdemi, az utóbbi inkább jelképes összeg lenne. Az új büdzsével kapcsolatban a stratégiai döntéseket a tagállamok hoznák, a részletkérdések megoldását az Európai Bizottságra bíznák.

A költségvetési kerethez hasonlóan az is homályban marad egyelőre, hogy honnan teremtenék elő a büdzsé forrásait. Ezzel kapcsolatban ismert ötletek kerülhetnek terítékre. Elképzelhető az eurótagállamok befizetése vagy egy európai pénzügyi tranzakciós adó kivetése vagy az európai alapok felhasználása.

Amiről nincs szó, és amiről van

Nem történt előrelépés a közös eurózónás betétbiztosítási rendszer bevezetésének ügyében, amit a szakemberek a bankunió következő logikus lépésének tekintenek. A németek ellenzik ezt, mert az adósságközösség megteremtése felé tett lépést jelentene, hiszen az eurózónás bankokban elhelyezett betétek után fizetendő biztosítást a közösből kellene állni, bármelyik ország pénzintézete válna is fizetésképtelenné.

Ugyanakkor továbbfejlesztenék az Európai Stabilitási Mechanizmust (ESM), azaz az eurótagállamok közös biztonsági alapját, amelyet eddig a bajba került tagállamok, elsősorban Görögország segélycsomagjainak finanszírozására használtak. Ennek az intézménynek nincs önálló döntési joga hitelei kihelyezéséről - szemben az IMF-fel -, ez a tagállamok kormányainak és parlamentjeinek jogköre.

A változás, amit a Merkel-Macron páros javasol az lenne, hogy az ESM-ben létesítsenek egy biztonsági hálót, vészhelyzeti hitelmechanizmust az eurózóna bajba került bankjainak, illetve államainak kisegítésére. Emellett erősítenék az ESM együttműködését az Európai Központi Bankkal és az Európai Bizottsággal. Az alap megtartaná a nevét, de feladatkörének bővítése miatt meg kellene változtatni a róla szóló szerződést.

Védelem és bevándorlás

Párizs megkapta Berlin támogatását az európai beavatkozási erő, azaz egyfajta közös védelmi haderő létrehozásához. A felek kétoldalú megállapodást akarnak kötni arról, hogy minden a schengeni övezeten belül lévő országban regisztrált menekültet a lehető leggyorsabban vissza lehessen küldeni abba az országba, hol ez az adminisztratív intézkedés megtörtént.

Ugyanakkor - szembe menve a kelet-közép-európai országok ellenállásával - letették a voksukat a szolidaritáson és a felelősség megosztásán alapuló, közös európai menekültügyi rendszer mellett. Újságírók kérdezték Merkelt Donald Trump, az USA elnöke megjegyzéséről, miszerint a megengedő európai menekültpolitika miatt nőtt a bűnözés. A kancellár csupán annyit felelt, hogy a statisztikai adatok ennek ellenkezőjét mutatják, ami önmagáért beszél.

Nem fog tetszeni az alacsony vállalati adókkal nyomuló régiós országoknak az sem, hogy a két vezető és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az év végre olyan szerződést készít elő, amelynek célja a egységes uniós vállalati adórendszer megteremtése lenne.

A fotó forrása: Emmanuel Dunand/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Winter, 2018.06.21 11:36

Fake newsnak tűnik, hiszen ha lesz megállapodás, azt aligha az Irish times fogja megírni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.06.20 18:46

na, ugy nez ki macron szepen kivette a palcat merkel kezebol. kvazi 1 lepes kivetelevel mindent elert, az az 1 is inkabb azert kerult bele, hogy legyen mit lehuzni a listarol, meg nem volt itt az ideje. megyozodesem, hogy merkel ezzel a lendulettel mar ki is szallt az europai politikabol, mostmar csak "haza" fog koncentralni, protokolesemenyeken kivul mashol nemnagyon fogjuk latni.

halad ez az unios vonat, kibaszott lassan, de halad. kellett egy macron, aki uj lenduletet vitt a projektbe. mivel mas alternativa nincs, ezert en gyors megegyezesekre szamitok, az eurozona kimondva, kimondatlanul az elso sebesseg, amirol sokat beszeltek mar, de egyesek sertve ereztek magukat, mert ok kimaradtak belole. szlovakia es magayaroszag kozotti kulonbseg tovabb fog noni, mar most boritelkolhato. orbanek lassan egy evtizednyi kormanyzas utan sem tudtak akar csak megkozeliteni sem a szlovak teljesitmenyt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.06.20 16:29

@na4: valami hasonló jött le nekem is a cikkből, ami ráadásul elfelejtette hozzátenni, hogy 2 hét múlva Merkel ígérete semmit sem fog jelenteni, vagy így vagy úgy...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszaii, 2018.06.20 16:01

@lauda: Nem lehet majd annyit lopni.
Főleg a nemzeti tagállamok poliitikusai nem tudnak majd.
Sok illibicsinek ez fáj a legjobban.
Igaz is, minket ez nem érint,
Ebben a fejlődő, lecsúszó, korrupt országban soha nem lesz euró.:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krax+, 2018.06.20 15:55

@lauda: "Nem lesz ebből semmi , mert ezek az elgondolások sértik sok tagország érdekét."

A "sok tagország", majd szépen kénytelen lesz benyelni, mert csak az mondhatja meg, hogy mit játszanak, aki a zenészt fizeti!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html