Szétspriccelhet Európa, Merkelre épp most számolnak rá

A német belpolitikai válság az európai integráció jövőjéről szól, Angela Merkel kancellárra több oldalról olyan nyomás nehezedik, amelynek aligha állhat ellen. Az európai integráció nézőpontjából pozitív végkifejlet esélye csekély, bár nem teljesen reménytelen.
Komócsin Sándor, 2018. június 18. hétfő, 18:15
Fotó: Shutterstock

Vajon ki tudna nemet mondani a német kancellárnak, ha az csupán két hetet kér a válaszra valamilyen ügyben? - teszi fel a költői kérdést Wolfgang Münchau a Financial Times (FT) európai uniós szakszerzője. A költői kérdés azonban június közepén valósnak bizonyult: Horst Seehofer belügyminiszter, bajor CSU - Angela Merkel pártja, a konzervatív CDU testvérpártja - elnöke nemet mondott.

Angela Merkel annyit kért, hogy a menekültek fogadásával kapcsolatos kritikus kezdeményezésével várja meg a június végi EU-csúcs végét. Addig ne álljon elő azzal, hogy Németország egyoldalú döntéssel fordítsa vissza a határáról azokat a menekülteket, akiket más országban már regisztráltak. Nem tette meg, és a CSU parlamenti frakciója egy emberként mellé állt ebben az ügyben.

Nagy válság

Ezt a fellépést nem nehéz színjátéknak tartani, ugyanis a bajorok fő indoka az intézkedés bevezetése mellett, hogy a kancellár három éve nem tudta tető alá hozni az új közös EU-s bevándorlási rendszert. Ez igaz, de vajon mit számít akkor még két hét? Összességében napokkal a csúcs előtt rárobbantották Merkelre több mint egy évtizedes kancellári időszakának legsúlyosabb belpolitikai válságát.

Az ügy a héten fordulópontjához érkezhet: Seehofer belügyminisztereként áttolhatja a rendeletet, erre Merkel felmenetheti, szakadhat a kormánykoalíció, előrehozott választások jöhetnek, amelyeknek úgy mehet neki a konzervatív tábor, hogy két pártja, a CDU és a CSU 1949 óta először nem szövetségesei egymásnak. Erős volt az ösztönzés arra, hogy valamilyen kompromisszummal mindezt elkerüljék, így kapott haladékot a kancellár a közös európai megoldás elfogadására.

Július elejéig tárgyalásokat kell folytatni Németország európai partnereivel a menedékkérők visszafordításának kérdéséről - mondta Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke hétfőn Berlinben a párt vezető testületeinek ülése után az MTI beszámolója szerint. A menedékkérők egyes csoportjainak visszafordításáról a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) folytatott vitában az előző héten tett javaslatának megfelelően most kétoldalú, kormányközi tárgyalások kezdődnek azzal a céllal, hogy Németország ne egyoldalúan, ne egyeztetések nélkül és ne mások kárára vezessen be határigazgatási szigorításokat. Örömtelinek nevezte, hogy a CSU és elnöke, Horst Seehofer belügyminiszter elfogadta a javaslatot.

Ostrom alatt

Münchau úgy véli, hogy Merkel és a CDU közti szakítás tartós lehet. Ez a vita nem arról szól, hogy kapjon-e még a kancellár 14 napot egy probléma megoldására vagy sem, hanem, hogy a a CSU egyoldalú, nemzeti megoldásokat forszírozó politikája érvényesüljön-e vagy Merkel közös, európai megoldásokat kereső irányvonala. Valójában ez az európai politika alapkonfliktusa napjainkban.

Merkel halogató stílusa elért a végéhez. Seehofer kemény migrációs politikát akar, miközben Emmanuel Macron francia államfő előre lépne európai reformtervei megvalósításában. És mindketten azonnal választ várnak Merkeltől, akire eközben Donald Trump amerikai elnök is nyomást gyakorol: egyrészt azért, hogy Németország emelje védelmi büdzséjét GDP-je két százalékára, másrészt azért, hogy mérsékeljék a német külkereskedelmi többletet az USA-val szemben.

Nem jön össze

A kancellárnak nincs esélye az EU-szintű megállapodás tető alá hozására, a legjobb reménye, hogy országa kétoldalú szerződésekkel rendezi a helyzetet a bevándorlási frontországokkal: Olaszországgal, Görögországgal és Spanyolországgal. Elég azonban elképzelni, mit kérhetnek ezért cserébe. A görögök adósságcsökkentést, az olaszok az uniós költségvetési szabályok lazítását. A spanyoloknál pedig immáron nem Merkel régi szövetségese, Mariano Rajoy ül a miniszterelnök székben.

Elképzelhető egy Európa-barát megoldás a krízisre: Merkel megkapja az új európai menekültszabályozást, cserébe elfogadja Macron EU-refomját és bármit, amit Athén és Róma akar. Csakhogy az eurózóna átalakításának terve Németországban régen kisiklott, ezért Berlinnek nincs semmi a kezében, amit a közös bevándorláspolitikáért adhat.

Itt a vége?

Ezért valószínűbb az a forgatókönyv, amely szerint Seehofer és Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a radikális jobboldali Liga vezetője stratégiai szövetséget köt, amihez Sebastian Kurz, Ausztria konzervatív kancellárja is csatlakozik. Ez a csapat rábízná az egyes országokra, mit kezdjenek a menekültekkel és a bevándorlókkal - véli az FT szakszerzője. Sokan nagyra tartják Merkel pragmatizmusát és menedzsment stílusát. Ezzel azonban immáron hosszú távon képtelen megoldani az elé tornyosuló gondokat.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ziziza, 2018.06.19 15:31

@drnemoda@yahoo.com:

Már bocs, de egy regisztrált migrinek nehogy már ugyanolyan jogai legyenek mint egy őslakosnak.... már bocs, de ők nem otthon vannak... a szabad mozgás schengenen belül meg nekik nem alapjog, az csak az eu-s állampolgároknak alapjog...
és inkább legyen vége schengennek, minthogy ezek a sáskák bármilyen célból is itt csavarogjanak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

drnemoda@yahoo.com, 2018.06.19 10:15

@na4: Lehet, hogy fogalmad sincs az egészről ? Ha az egyes országokban már regisztrált migránasokat nem akarják beengedni más országokba, akkor a schengeni határoknak végük ! Mert közötted és egy migráns között az égvilágon semmi különbség nincs, amíg meg nem szólaltok, Akkor világos, hogy ki nem való Európába, de addig ? Ami meg a közös megállapodást illeti, nem hiszem, hogy a bajorok nagyképű álláspontja, ami azonos orbán nagypofájú álláspontjával - olyan népszerű lenne ! Csak erős a sajtójuk !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

drnemoda@yahoo.com, 2018.06.19 10:12

@tepsi: Ennél azért a legsötétebb ballib is magasan okosabb !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2018.06.19 09:59

A ballib felsőbbrendű tudásának a legnagyobb ellenfelei a puszta tények. (Migránskérdésben is.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.06.19 09:46

A sötét némbert el kell takarítani. Elárulta, kiszolgáltatta, káoszba döntötte Németországot. Óriási a felháborodás, gyűlölik a németek. Lámpavason fogja végezni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html