Koronavírus: újabb, akár halálos kimenetelű tünetre figyelmeztetnek orvosok

Az új koronavírus úgy tűnik, hogy hirtelen stroke-ot (agyi érkatasztrófa) okozhat olyan 30-as, 40-es éveikben járó fiatal felnőtteknél, akik egyébként nem is annyira betegek - figyelmeztettek amerikai orvosok a CNN szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2020. április 23. csütörtök, 17:57
Fotó: Getty Images

Egyre több jel mutat arra, hogy a Covid-19 nem megszokott módon okozhat vérrögöket, aminek a várható következménye a stroke lehet. A CNN beszámolója szerint Thomas Oxley, a New York-i Mount Sinai Health System idegsebésze a kollégáival öt általuk kezelt beteg állapotáról számoltak be. Mindannyian 50 év alattiak voltak és a Covid-19 fertőzés miatt vagy gyenge tüneteik voltak, vagy egyáltalán nem voltak tüneteik.

Oxley az esetek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a vírus, úgy tűnik, a nagy artériákban fokozott véralvadást okoz, ami súlyos stroke-hoz vezet. Az orvosok beszámolója szerint az elmúlt két hétben meghétszereződött a fiatal felnőtteknél a hirtelen stroke. Ám ezeknek az egyébként pozitív tesztet mutató páciensek többségének nem volt előtte semmilyen kórtörténete és enye koronavírusos tünetekkel vagy tünetmentesen (két esetben) voltak otthonukban. Kettőjük késlekedett a mentő kihívásával - tette hozzá.

Arról, hogy amerikában hezitálnak emberek hívni a mentőket vagy a sürgősségire menni a pandémia miatt, már több orvos is beszámolt - írja a CNN.

Ilyen fiataloknál azonban egyáltalán nem szokványos a stroke, különösen az agy nagy artériáiban. Az orvoscsoport levélükben, amelyet a New England Journal of Medicine folyóiratban szeretnének megjelentetni, arra is rámutattak összehasonlításképp, hogy ők az elmúlt 12 hónapban havonta kevesebb mint két 50 év alatti embert kezeltek nagy artéria stroke-kal.

A nagy artériában kialakuló vérrögög, ha nem távolítják el azonnal őket, akkor súlyos károsodást okoznak. A páciensek közül legalább egy meghalt, mások rehabilitációs intézményekben vannak intenzív osztályon vagy a stroke részlegen - mondta Oxley, aki azt is hozzátette, hogy csak egy pácienst enegedetk haza, de ő is intenzív ápolásra szorul.

Egy átlagembernél a nagy artériás stroke súlyos károsodást okoz. Az agysejtek ugyanis elhalnak, ha a véráram megszűnik, és minél hosszabb ez az állapot, az agyban annál nagyobb a károsodás - mutatott rá az eset komolyságára. Vagyis gyors kezelés szükséges, ami azt jelenti, hogy a kezelés akkor a leghatékonyabb, ha a plakkot hat, néha 24 órán belül eltávolítják.

Oxley és társai emiatt fel szerették volna hívni a figyelmet, hogy a stroke tüneteire is figyeljenek, amelyek egyebek mellett az arc félrehúzódása, kar- vagy végtaggyengeség, beszédzavar, és amennyiben ezek megjelennek, ne késlekedjenek hívni a mentőt.

A Covid-19 betegségnek a tüdő sérülése és akut, tüdőkárosodás okozta légzési elégtelenség a legrettegettebb komplikációi, de a fent említett stroke mellett a napokban a Harvard Egyetem hivataos lapja egy szintén igen súlyos szövődményre hívta fel a figyelmet. A SARS-Cov-2 vírus az estek egy kis részében még úgy is okozhat halálos kimenetelű szívkárosodást, hogy a betegnek csak nagyon enyhe tünetei vannak. A beszámoló szerint a betegek egy részénél a szívelégtelenség akkor is megjelent a fertőzés következtében, ha korábban nem volt ilyen diagnosztizált megbetegedésük.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.04.23 22:30

Jó egy hete vegetáriánus lettem egyébként. Sose voltam nagy húsevő, de most csak főzelékek, krumplis tészta, rakott káposzta, ilyesmi. Spenótos rizottó. Az az egy gond van vele, hogy elkezdtem hízni...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.04.23 20:46

@znojmo:
Mi a fenét nem találnak ki még?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.04.23 20:44

Mi a fenét nem találni ki még?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.04.23 18:26

Fokhagyma, napi 1-2 gerezd, nyersen, ennek legalább felét éhgyomorra. Ha előző este fölkockázzuk, reggelre nem csíp, és nem is büdös. Lásd még: allicin.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html