Kétségbeejtő a helyzet Szerbiában

Szerbiában továbbra is kétségbeejtő helyzetben vannak az utazási irodák, a kormány korábbi támogatása nem segített és az újabb segítségtől sem várják helyzetük javulását.
Barabás Júlia, 2020. augusztus 8. szombat, 07:40
Fotó: Shutterstock

Szerbiában a koronavírus-járvány kezdete óta egyetlen egy utazási iroda sem zárt be, viszont úgy tűnik, egyes dolgozók munka nélkül maradnak - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó.

Aleksandar Senicic, az Utazási irodák Szerbiai Szövetségének (YUTA) igazgatója a Beta hírügynökségnek elmondta, néhány utazási iroda már jelezte, hogy a közeljövőben visszafizeti a szerb kormánytól kapott állami támogatást, ami három minimálbért tesz ki minden munkavállaló után, és elbocsátja dolgozóit.

Az igazgató arról is beszélt, hogy a turisztikai irodák működése katasztrofális, ugyanis négy-öt hónapja szinte semmilyen bevételük sincs. Ha ez így marad, akkor az államtól három hónapon keresztül kapott minimálbér utáni járulékot és adót sem tudják majd kifizetni. A szerb kormány minden munkavállaló után áprilisban, májusban és júniusban egy-egy minimálbért utalt a cégek által kizárólag erre a célra létrehozott folyószámlára, azzal a megkötéssel, hogy a vállalatok októberig a dolgozók mindössze tíz százalékát bocsáthatják el.

Az igazgató szerint a szerb kormány újabb támogatási csomagja, amely augusztusban és szeptemberben minden munkavállaló után mintegy 18 ezer dináros (54 ezer forint) támogatásból áll, az utazási irodák esetében csak egy csepp a tengerben, mivel a korábbi évekhez képest a havi bevételük a három-négy százalékot teszi ki. Jelenleg csak két országba, Törökországba és Egyiptomba tudnak turistautat szervezni.

HOZZÁSZÓLÁSOK