Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) csütörtökön azt közölte, hogy az euróövezetben havi összevetésben 0,1 százalékkal nőttek a termelői árak. Elemzők ugyancsak 0,1 százalékos emelkedésre számítottak a januári 0,4 százalékos növekedés után.

Éves összevetésben a termelői árak az előző havival megegyező mértékben, 1,6 százalékkal nőttek februárban. Szakértők 1,5 százalékra számítottak - írja az MTI. (A magyar árak is nőttek.)

Az Európai Unióban nem változtak az ipari termelői árak az előző hónaphoz képest, éves összevetésben pedig 1,8 százalék volt a növekedés.

A gyakran változékony energiaárakat nem számolva a termelői árak éves összevetésben 1,6 százalékkal nőttek februárban az euróövezetben, az unióban pedig 1,7 százalékkal. Januárhoz képest pedig 0,2, illetve 0,1 százalékos volt a növekedés.

Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.

Az Európai Központi Bank (EKB) elsődleges célja az árstabilitás fenntartása. A monetáris politikát alakító kormányzótanács arra törekszik, hogy az infláció középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.

A kép forrása: Pixabay