Lelepleződhetnek Putyin titkos háborúi

Azok az orosz katonák, akik a napokban Szíriában az életüket vesztették a hivatalos propaganda szerint nem hősök, hanem zsoldosok, mert egy magáncég alkalmazta őket. Kérdés, hogy az orosz társadalom, amely csak a szíriai és az ukrán hadszíntérről hazatérő koporsókat látja, elfogadja-e ezt a megkülönböztetést.
Komócsin Sándor, 2018. február 14. szerda, 12:33
Fotó: AFP

Több száz a szíriai kormány alkalmazásában álló orosz katona halt meg a hónap elején egy amerikai légi csapásban a polgárháborúba süllyedt országban, ám áldozatuknak semmilyen következménye nem lett. Nem jött hivatalos tiltakozás Moszkvából és nem osztottak posztumusz kitüntetéseket a hősi halottaknak - kezdi az orosz kormány homályos katonai módszereit taglaló cikkét Leonid Bershidsky, a Bloomberg publicistája.

A titkos háború

Azért nem fogják még csak meg sem erősíteni a kétszáz katona halálhírét, mert hivatalosan zsoldosok voltak, nem az orosz hadsereg tagjai. A moszkvai hadügyminisztérium közleménye egy szíriai milícia veszteségéről szólt, amelyet aközben szenvedtek el, miközben igyekeztek felszámolni az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet egyik alvó sejtjét.

Ennek alapján valószínűleg valójában egy kereskedelmi akció zajlott, amelyben a magánbiztonsági vállalkozás alkalmazásában álló harcosok segítettek az Aszad-elnök vezette rezsimnek megszerezni az Al Isba olaj- és gázmezőt. Ez volt az ISIS egyik korábbi fő bevételi forrása - vélhetően az orosz cég a megszerzését célzó akcióban való részévételért cserébe részesedést kaphat az olajbiznisz bevételéből.

Két háborút vívnak

A Bloomberg publicistája szerint az oroszok jelenleg két háborút vívnak. Egyet hagyományos katonai alakulatokkal a Kreml fő céljainak elérése érdekében és egy másikat zsoldosokkal, főként anyagi haszon reményében. A kétféle csatározás közti határ elmosódik és sokszor átfedésben vannak egymással.

Moszkva szíriai beavatkozása adta eddig talán a legvilágosabb példát erre a kettős háborúra. A hivatalos orosz katonai akció, amely már lezárult, biztosította az Aszad-rezsim fennmaradását és megerősítette az orosz jelenlétet a Közel-Keleten, miközben a hírek szerint csak 44 katona fizetett ezért az életével. Vlagyimir Putyin államfő elérte, amit akart.

Eközben megjelent a színen a dél-oroszországi székhellyel rendelkező Wagner Private Military Company, amely főként volt katonákat toboroz és lát el a hadseregénél viszonylag gyengébb fegyverekkel, de jobb fizetéssel. (Mindez az orosz kormánytól érkezhet nem hivatalosan.) A Wagner jövedelmező akciókban vesz részt, mint amilyen például az olajmezők biztosítása az Aszad-rezsimnek.

Ukrajnában is

Ukrajnában hasonló a helyzet, mint Szíriában, ám nagyobb az átfedés a hivatalos és "magánakciók" között. Putyin célja ezen a fronton egyértelmű: destabilizálni akarja az országot, ám ezt természetesen nem verheti nagy dobra. Oroszország sosem ismerte el, hogy reguláris katonai egységekkel bekapcsolódott a délkelet-ukrajnai polgárháborúba, ám ezt független források jól dokumentálták. A képet azonban összekuszálja, hogy a Wagner és a helyi félkatonai szervezetek is a helyszínen tevékenykednek - cserébe részesedhetnek a régió bányáinak üzleti hasznából.

A legutóbbi szíriai veszteség ugyanakkor rámutat arra, hogy az orosz társadalom nem feltétlenül veszi be a kormány különbségtételét a hivatalos és nem hivatalos katonai akciók között. Az áldozatok családja úgy látja, hogy mindkét esetben a Kreml céljainak szolgálata miatt halt meg fiúk - nagyjából ezt tükrözi az ügyek megjelenése a közösségi médiában.

Talán gyengíti a rendszert

A hazatérő zsoldosok várhatóan szintén nem külön háborúkról fognak beszámolni barátaiknak, hanem arról, hogy Oroszországért ontották a vérüket a közelebbi és távolabbi frontokon.

Lehet, hogy illúzió ezt feltételezni, de talán az is hozzájárulhat a putyini rendszerrel szemben lassan mélyülő társadalmi elégedetlenséghez, hogy szétosztja a katonákat azokra, akik az ország hőseiként harcolhatnak, és azokra, akire a piszkos munka marad névtelenül. Talán ez is rávilágít az orosz elnök rezsimjének öncélúságára - véli Bershidsky.

A fotó forrása: AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2018, 2018.02.15 07:50

@zana: "Sokan állították, hogy a föld nem forog, mégis forgott. "
Az a helyzet világhülyéje, bebizonyosodott, h forog a Föld, ennek ellenére te még mindig az ellenkezőjét fújod.

"Van egy hallgatólagos vagy titkos megállapodás orosz-amerikai részről"
Olyan titkos, h azért neked elküldték ezen megállapodást e-mailben ugye, tata? :DDD
tőled hülyébb embert még tényleg nem láttam.. :)
te nagy titkosügynöktata
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.02.15 01:16

Jészli závtra vojná

Ha holnap kitör a háború

https://www.youtube.com/watch?v=k_D_zkUtmpY

(az ősi videoklip választ ad arra, hogy hogyan és miért uralja egy 140 milliós nép a mai 9 milliárdos világ legalább felét ma is)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.02.14 22:05

@Bahnsteig_Eins: "
azaz, az amerikai hadsereg nyíltan támogatja az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet,"
Sokan állították, hogy a föld nem forog, mégis forgott. L*****t akartak Isist sejtet megsemmisíteni, olyan területre merészkedtek, ahova nem kellett volna. Van egy hallgatólagos vagy titkos megállapodás orosz-amerikai részről, Asszadék ezt nem vették komolyan. Valamit mondani kellett a szégyenükre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.02.14 20:57

@Bahnsteig_Eins: azaz, az amerikai hadsereg nyíltan támogatja az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet, a liberálmédia pedig ebben a világon semmi kivetnivalót nem talál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.02.14 20:54

@zana: olvasd el a cikket, Móricka. Az oroszok "amerikai légi csapásban" haltak meg, "miközben igyekeztek felszámolni az Iszlám Állam (ISIS) egyik alvó sejtjét".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html