A lengyel állami olajvezeték-üzemeltető cég, a PERN és fehérorosz megrendelői közel kerültek ahhoz, hogy megállapodjanak a nyugat-keleti irányú olajszállításokról a két ország között - jelentette ki Rafal Miland, a PERN elnökhelyettese a Radio Poland tudósítása szerint.

A cégvezető azt is elmondta, hogy az év végére befejezhetik azokat a technikai változtatásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a megszokott iránnyal szemben, azaz nyugatról keletre is áramoljon az olaj a Barátság vezetékben.

A belorusz vezetés az év elején döntött arról, hogy Oroszország mellett más szállítótól is vásárolnak olajat, mert Moszkva megemelte az energiahordozó árát és még az export mennyiségét is csökkentette egy ideig. Sajtóértesülések szerint a fehéroroszok havi százezer tonna olajat akarnak beszerezni a lengyelektől. Korábban a Barátság fehérorosz szakaszának vezető üzemeltetési mérnöke azt mondta, hogy a gdanski kikötőn át érkezhet olaj fehérorosz felhasználásra.

A PERN már februárban bejelentette, hogy megkezdte az olajvezeték felkészítését a fordított üzemeltetésre, ami korábban nem volt lehetséges. Az USA külügyminisztériuma májusban jelentette be, hogy az egyik amerikai kikötőből útnak indították az első olajszállítmányt Fehéroroszországba, amelyet egy lengyel céggel, az UNIMOT-tal együtt szerveztek.