Élesedik a helyzet - Macron szembeszállt Merkellel

Emmanuel Macron francia államfő nyíltan elutasította azt a rendszert, hogy az európai parlament pártcsaládjai jelöljenek politikusokat az Európai Bizottság élére. Ezzel nyíltan szembe szállt Angela Merkel német kancellárral is.
Komócsin Sándor, 2019. május 9. csütörtök, 15:32
Fotó: AFP

Emmanuel Macron világossá tette, hogy ellenzi az úgynevezett Spitzenkandidat-rendszert, nevezetesen azt, hogy az EU-tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács az Európai Parlament pártcsaládjainak csúcsjelöltjei közül válassza meg az Európai Bizottság új elnökét - foglalta össze a Financial Times az unió vezetőinek nagyszebeni csúcstalálkozójára érkező francia elnök nyilatkozatát. Ezzel utat nyitott az előtt, hogy a május végi európai parlamenti (EP)-választásokat követően kemény vita kezdődjön az új bizottsági elnök megválasztásáról.

Macron azzal indított, hogy leszögezte: nem tartja jó megközelítésnek, hogy a pártcsaládok akarják eldönteni, ki legyen Jean-Claude Juncker utóda. Már korábban világossá tette - emlékeztetett rá -, hogy ez a módszer nem illeszkedik az EP-választások jelenlegi módszeréhez, ugyanis ezen az uniós polgárok nem páneurópai pártokra szavaznak, hanem nemzeti pártokra. Következésképpen ezen keresztül a pártcsaládokban legnagyobb súllyal rendelkező nemzeti pártok érvényesíthetik befolyásukat a jelölt kiválasztásakor.

A francia elnök kiállása igen kínos az Európai Parlament vezetőinek és a Spitzenkandidat-rendszer más híveinek - köztük Angela Merkel német kancellárnak, aki támogatja ezt a megoldást -, főként azt követően, hogy ezen az úton járva választották meg 2014-ben az Európai Néppárt (EPP) jelöltjeként Junckert. Ugyanakkor Macron sok támogatóra számíthat az európai vezetők között, mert sokan ellenzik az akkori módszer újbóli alkalmazását.

Ez utóbbit támasztja alá, hogy az EPP-n - amely Manfred Webert, a pártcsalád EP-frakcióvezetőjét - és az S&D szocialista pártcsaládon kívül - amely Frans Timmermanst, az Európai Bizottság alelnökét - támogatja, más pártcsalád nem törte magát, hogy nagy hírverést csapjon saját Spitzenkandidat-jelöltje mellett. Macronon túl jellemzően olyan politikusok fúrják a rendszert, akik nem tartoznak a nagy pártcsaládokhoz, úgy látják ugyanis, hogy az esélytelenné teszi a kisebb politikai erők jelöltjeinek győzelmét.

Merkel egyébként nyilvánosan támogatásáról biztosította Webert, ám az nem világos, mennyire szánta el magát arra, hogy harcoljon a megválasztásáért.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Nyugatos_szolasszabadsag, 2019.05.10 13:24

Kivételesen Macron az egy fokkal közvetlenebb demokráciagyakorlás mellett áll ki. Mondjuk nem véletlenül, mivel a még hivatalosan be nem jelentett francia jelöltet támogatja ezzel.
Furcsa hiba ez a rendszerben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bethel, 2019.05.09 20:51

@Panzerkraftwagen_Drei: Maga már sokat ivott! Feküdjön le!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.05.09 20:27

Miután jéghegynek vezették a hajót, a Titanic két bukott kapitánya egymásnak esik a hajóbárban, üres üvegekkel püfölik egymást, a bárzenekar századszor is belevág az egyetlen ócska nótába amit ismer, a közönség eszelősen táncol, a víz már bokáig ér, már térdig, az előrelátó angolok a mentőcsónakból integetnek...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html