May még nem dőlhet hátra - az igazi pofonok még csak most jöhetnek

Bár a brit alsóház megadta a felhatalmazást Theresa May miniszterelnöknek, hogy az Egyesült Királyság benyútsa a hivatalos kilépési kérelmét az EU-nak, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy teljesen zöld utat kapott volna a kormány. Sőt, egyes képviselők szerint a csata még csak most kezdődik.
Szabó Zsuzsanna, 2017. február 2. csütörtök, 12:25
Fotó: MTI/EPA

Szerdán a brit alsóház megszavazta azt a törvénytervezetet, amely felhatalmazást ad Theresa May kormányának arra, hogy elindítsa a lisszaboni szerződés 50. cikkelye szerinti kilépési folyamatot az EU-ból. Ez viszont még csak annyit jelent, hogy a kilépés hivatalos kérelmét benyújthatja May, semmi többet. Maynek ettől még nem lesz egy fáklyás menet a kilépés, hiszen megfigyelők szerint komoly csaták elé néz saját pártján belül is az EU-párti képviselőkkel szemben, akik kelletlenül szavazták meg azt a javaslatot, amellyel végül áldásukat adták a brexit-tárgyalások március végi elindítására.

Az alsóház 498:114 arányban szavazta meg a törvényjavaslatot, de parlamenti képviselők arra is figyelmeztettek a Bloomberg szerint, hogy ezt a felhatalmazást ne keverjék össze a brexit-tárgyalások feltétel nélküli támogatásával.

Jönnek a részletek

A Bloomberg szerint a kormány csütörtökön kiadja a brexit-terv írásbeli vázlatát és részletesen lefekteti az EU-tól való teljes elszakadás kormányfői elképzeléseit, beleértve az EU közös piacának elhagyását, a vámunió tagságának átalakítását és a migráció szabályozását azokkal az átmeneti szabályozásokkal együtt, amelyek a vállalatok alkalmazkodását hivatottak segíteni.

A javaslat ellen szavazó volt konzervatív pénzügyminiszter, Kenneth Clarke szerint a csata még csak most kezdődik. Clarke szerint :

egy nagyon valószerűtlen, ostoba világban élünk az inkább megdöbbentő eredményt hozó referendum óta. Egy felfedezőúton vagyunk a tárgyalási pozíció felületes vázlatával a kezünkben.

May tervei alapján a parlamentnek egy sor nagyon megosztó dologról kell döntenie, amelyek teljesen megosztják a politikai barátokat és az országot - vélekedett George Osborne volt pénzügyminiszter a szavazás előtt a parlamentben.

Problémák lesznek

Bár May most megkapta a felhatalmazást az EU-ból való kilépés hivatalos benyújtására - ami azzal, hogy a Munkáspárt a javaslat támogatása mellett tette le már a szavazás előtt a voksot, borítékolható volt -, mégis a szavazást megelőző alsóházi vitákban már számos előjele volt annak, hogy a miniszterelnök problémákkal kell hogy szembe nézzen.

Korábbi tory nyilatkozatokból például arra lehet következtetni, hogy a konzervatív képviselők a soron következő jövő heti részletes parlamenti vita alkalmával az úgynevezett fehér könyvet arra próbálják majd meg felhasználni, hogy átírják May törvénytervezetét.

A javaslat el fog jutni a nem közvetlenül választott felső ház elé - jegyzi meg a Bloomberg. A 805 tagú felső házban azonban a kormánynak nincs többsége és a brexitellenes liberális demokratáknak több mint 100 képviselőjük van ott.

Beint a felső ház?

Peter Hain volt munkáspárti miniszter, aki most már a felső ház tagja Twitteren jelezte is:

"Én és mások a javaslat ellen fogunk szavazni", amint ebben a hónapban a felső ház elé kerül a javaslat, hogy megakadályozzuk "May jobboldali brexit-rémálmát".

Már a kilépésért is nagy árat kell fizetni

Más uniós tagállamok úgy vélik, a brexit az EU költségvetésében "bombát robbant", és minden bizonnyal jelentős ősszeget von el az Egyesült Királyságtól, ami az egyik fő prioritása lesz a kilépési tárgyalásoknak - figyelmeztetett Sir Ivan Rogers parlamenti képviselő az Independent szerint.

Az Európai Bizottság pedig korábban már jelezte, hogy bármilyen jövőbeli kereskedelmi tárgyalások megkezdése előtt - kilépési számlaként - 34-51 milliárd font kifizetését követeli a britektől, ami csak a fennálló kötelezettségekből fakad.

Felejtsék el!
London ebben a parlamenti ciklusban nem járul hozzá ahhoz, hogy újabb népszavazást írjanak ki Skócia függetlenné válásáról - mondta a The Herald című skót hírportál csütörtöki tudósítása szerint Michael Fallon brit védelmi miniszter. Fallon, aki a brit királyi haditengerészet skóciai támaszpontjain tett látogatást, a The Heraldnak nyilatkozva kijelentette: Nicola Sturgeon skót miniszterelnöknek "nincs felhatalmazása", hogy új népszavazást írjon ki a skót függetlenségről. Arra a kérdésre, hogy a brit kormány lehetővé tenné-e az újabb skóciai referendumot, Sir Michael csak annyit válaszolt, hogy "ezt felejtsék is el".

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.02.02 23:23

@POTUS:

igen, de akkor tedd hozza, hogy a szemlyed angliai megfeleloi azt harsogtak, hogy az eu-ba befizetett penzeket az nhs-be fogjak befizetni. konkretan furgonok jartak korbe a varosokban amin ez meg a migransok kitiltasa volt fenn. es mit ad isten, a valasztas masnapjan bejelentettek, hogy elhibaztak a kampanyt, azokat a penzeket nem fogjak az nhs-be befizetni. akkor ezt te hogyan nevezned? szerintem felrevezettek a valasztokat, de ilyen semmisegen nem kell fennakadni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.02.02 20:26

@POTUS:
Csak a magadfajta jobberek gondolhatták azt, hogy Nagy Britannia örökké zöld legelő sivataggá válnak. Azok zöldek voltak a Stonehenge építése idején is azok is maradnak még pár ezer évig.
Úgy hazudsz mint a vízfolyás, de inkább bődületesen tájékozatlan vagy.
Ha ismernéd a történetét a dolognak, pitizés a tagságért, francia fityisz majd mégis bevették őket, aztán a nagy vámmentes piac, az ország kiemelkedett a 70-es évek gazdasági pangásából és elég jól éltek az Uniótól kapott lehetőségek miatt is.
Könnyen felejtenek, igaz ami igaz pontosan a fejlettségük miatt rosszul eshet az adózóknak a negatív egyenleg, ez még érthető is.
Orbán köpködő viselkedése viszont nem, iszonyú pénzt kapunk az Uniótól az egyenleg pozítiv. A brit kilépésben ily módon szépen benne van a hálátlan Obanisztán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2017.02.02 20:06

@atombandi: "nem volt tudtuk a kovetkezmenyekrol"

Dehogynem, ostoba, hiszen a liberálmédia ezerszer elmondta, hogy brexit esetén a fű se nő többé Angliában... meg hasonlók... mégis kiléptek...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.02.02 19:56

@POTUS:
kopik a magyar tudasom, beismerem. probalok is tenni ellene, sokat olvasok magyar nyelvu cikkeket is, ismerem a ragozast, megis elrontottam ez van. az angolok viszont ugy hoztak dontest, hogy nem volt tudtuk a kovetkezmenyekrol. valakinek megalljt kell parancsolnia ennek az elhibazott lepesnek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2017.02.02 19:45

@atombandi: hát igen, nektek liberálbolsiknak manapság már csak a remény maradt, hogy valami csoda történik... Addig is, nem volna érdemesebb megtanulnod a magyar helyesírást legalább harmadik elemis szinten, hogy ne írj olyanokat mint pl. "semmilyuk sincs", mielőtt komoly gazdasági, politikai kérdésekben állást foglalsz, Szakértő Úr?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html