Szerdán a brit alsóház megszavazta azt a törvénytervezetet, amely felhatalmazást ad Theresa May kormányának arra, hogy elindítsa a lisszaboni szerződés 50. cikkelye szerinti kilépési folyamatot az EU-ból. Ez viszont még csak annyit jelent, hogy a kilépés hivatalos kérelmét benyújthatja May, semmi többet. Maynek ettől még nem lesz egy fáklyás menet a kilépés, hiszen megfigyelők szerint komoly csaták elé néz saját pártján belül is az EU-párti képviselőkkel szemben, akik kelletlenül szavazták meg azt a javaslatot, amellyel végül áldásukat adták a brexit-tárgyalások március végi elindítására.

Az alsóház 498:114 arányban szavazta meg a törvényjavaslatot, de parlamenti képviselők arra is figyelmeztettek a Bloomberg szerint, hogy ezt a felhatalmazást ne keverjék össze a brexit-tárgyalások feltétel nélküli támogatásával.

Jönnek a részletek

A Bloomberg szerint a kormány csütörtökön kiadja a brexit-terv írásbeli vázlatát és részletesen lefekteti az EU-tól való teljes elszakadás kormányfői elképzeléseit, beleértve az EU közös piacának elhagyását, a vámunió tagságának átalakítását és a migráció szabályozását azokkal az átmeneti szabályozásokkal együtt, amelyek a vállalatok alkalmazkodását hivatottak segíteni.

A javaslat ellen szavazó volt konzervatív pénzügyminiszter, Kenneth Clarke szerint a csata még csak most kezdődik. Clarke szerint :

egy nagyon valószerűtlen, ostoba világban élünk az inkább megdöbbentő eredményt hozó referendum óta. Egy felfedezőúton vagyunk a tárgyalási pozíció felületes vázlatával a kezünkben.

May tervei alapján a parlamentnek egy sor nagyon megosztó dologról kell döntenie, amelyek teljesen megosztják a politikai barátokat és az országot - vélekedett George Osborne volt pénzügyminiszter a szavazás előtt a parlamentben.

Problémák lesznek

Bár May most megkapta a felhatalmazást az EU-ból való kilépés hivatalos benyújtására - ami azzal, hogy a Munkáspárt a javaslat támogatása mellett tette le már a szavazás előtt a voksot, borítékolható volt -, mégis a szavazást megelőző alsóházi vitákban már számos előjele volt annak, hogy a miniszterelnök problémákkal kell hogy szembe nézzen.

Korábbi tory nyilatkozatokból például arra lehet következtetni, hogy a konzervatív képviselők a soron következő jövő heti részletes parlamenti vita alkalmával az úgynevezett fehér könyvet arra próbálják majd meg felhasználni, hogy átírják May törvénytervezetét.

A javaslat el fog jutni a nem közvetlenül választott felső ház elé - jegyzi meg a Bloomberg. A 805 tagú felső házban azonban a kormánynak nincs többsége és a brexitellenes liberális demokratáknak több mint 100 képviselőjük van ott.

Beint a felső ház?

Peter Hain volt munkáspárti miniszter, aki most már a felső ház tagja Twitteren jelezte is:

"Én és mások a javaslat ellen fogunk szavazni", amint ebben a hónapban a felső ház elé kerül a javaslat, hogy megakadályozzuk "May jobboldali brexit-rémálmát".

Már a kilépésért is nagy árat kell fizetni

Más uniós tagállamok úgy vélik, a brexit az EU költségvetésében "bombát robbant", és minden bizonnyal jelentős ősszeget von el az Egyesült Királyságtól, ami az egyik fő prioritása lesz a kilépési tárgyalásoknak - figyelmeztetett Sir Ivan Rogers parlamenti képviselő az Independent szerint.

Az Európai Bizottság pedig korábban már jelezte, hogy bármilyen jövőbeli kereskedelmi tárgyalások megkezdése előtt - kilépési számlaként - 34-51 milliárd font kifizetését követeli a britektől, ami csak a fennálló kötelezettségekből fakad.

Felejtsék el!

London ebben a parlamenti ciklusban nem járul hozzá ahhoz, hogy újabb népszavazást írjanak ki Skócia függetlenné válásáról - mondta a The Herald című skót hírportál csütörtöki tudósítása szerint Michael Fallon brit védelmi miniszter. Fallon, aki a brit királyi haditengerészet skóciai támaszpontjain tett látogatást, a The Heraldnak nyilatkozva kijelentette: Nicola Sturgeon skót miniszterelnöknek "nincs felhatalmazása", hogy új népszavazást írjon ki a skót függetlenségről. Arra a kérdésre, hogy a brit kormány lehetővé tenné-e az újabb skóciai referendumot, Sir Michael csak annyit válaszolt, hogy "ezt felejtsék is el".