Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A finn elnökség prioritása volt a jogállamiság kérdése, ezért a finn elnökség szeretett volna egy ambiciózus éves jelentést készíttetni a jogállamisági problémákról. Ebben a kérdésben azonban nem sikerült konszenzust kialakítani a keddi Általános Ügyek Tanácsának ülésén a tagállamok uniós ügyekért felelős miniszterei között, ugyanis Magyarország és Lengyelország vétózott.

A 28 tagállamból 26 támogatta vagy nem ellenezte a megállapodás szövegét, ezért az ülés után elmaradt a közös uniós álláspont, ehelyett az elnökség csak egy közleményt adott ki - írja az Eurologus. A brüsszeli portál szerint a tanácsülésen az európai miniszterek az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének elnökét is meg hallgatták, akinek mondandójához már nem érkezett reakció egyetlen keleti tagállamtól sem.

Nem kell ide új rendszer

Varga Judit az MTI szerint magyar újságíróknak azt mondta az ülést követően, hogy a jogállamiságot vizsgáló folyamatot tekintve Magyarország egy bevált, kormányközi párbeszédre épülő, eddigi jól működő, a jogállamisági alapelveket figyelembe vevő mechanizmus megtartását támogatja.

Magyarország olyan folyamat alkalmazásával ért egyet, amely tiszteletben tartja a tagállamok egyenjogúságát. Egy ilyen mechanizmust nem szabad olyan eljárásra cserélni, amelynek keretében az Európai Bizottság által készített éves jogállamisági jelentését alapul véve mondanának véleményt egymásról a tagállamok - magyarázta a miniszter.

Varga szerint Magyarország azt sem tudja elfogadni, hogy az Európai Unió Tanácsa a jövőben az Európai Bizottság éves jogállamisági jelentésére alapozná saját dialógusát. A tanácsülésen hangoztatott magyar és lengyel vélemény szerint a jogállamisággal összefüggő aggodalmak esetén a tagállamoknak kizárólag egymással folytatott egyeztetést követően önállóan kell kialakítaniuk véleményüket. A legtöbb tagállam által támogatott finn javaslat ezt a jól bevált folyamatot kívánja megfosztani kormányközi jellegétől új mechanizmust létrehozva helyette - jelentette ki. Véleménye szerint Magyarország számára nem fogadható el egy ilyen mechanizmus létrejötte. Noha kisebbségi, de legitim vélemény az, amelyet nem vesz figyelembe a tagállamok többsége.

Magyarországnak már van rossz tapasztalata

Az Európai Bizottságnak elegendő eszköz áll rendelkezésére ahhoz, hogy az uniós szerződéseket betartassa a tagállamokkal, és számon kérje rajtuk a jogállamiság helyzetét. Minden egyéb új mechanizmus felesleges, és csak megkettőzi a meglévő eljárásokat - tette hozzá. Varga Judit szerint Magyarországnak rossz tapasztalatai vannak az Európai Bizottság jogállamisággal összefüggő fellépésével. Egyértelműnek nevezte, hogy a Jean-Claude Juncker vezette, leköszönő uniós bizottság politikai szempontokat vett figyelembe a folyamat során. A jogállamiság fogalmát politikai fegyverré alakította, amely elterelte a fókuszt a valós jogi párbeszédről.

Ameddig az ellene folyó jogállamisággal összefüggő eljárás nyitott, addig Magyarország nem tudja helyreállítani az elvesztett bizalmát bármilyen új kezdeményezésre - mondta a miniszter.