Kiderült, miért hallgatnak Merkel egészségügyi állapotáról

Sokan firtatják, hogy Angela Merkel német kancellár miért nem számol be egészségi állapotáról, miután nyilvános szereplésein rövid időn belül háromszor fogta el remegés. Egyesek kifejezetten követelik, hogy öntsön tiszta vizet a pohárba.
Komócsin Sándor, 2019. július 12. péntek, 11:06
Fotó: Getty Images

Gabor Steingart, a német Handelsblatt gazdasági lap befolyásos kommentátora úgy véli, hogy Angela Merkel kancellár egészségi állapota alkotmányos kérdés. Az emberek bizalma iránta elolvad, miután nem tudják, mi okozhatja visszatérő remegéseit nyilvános szereplésein. Nincs válasz arra a kritikus kérdésre, miszerint a kancellár birtokában van-e még teljes fizikai teljesítőképességének vagy sem - idézte a Financial Times a publicista kifakadását.

Az idegesség oka, hogy néhány héten belül háromszor fogta el Merkelt remegés, ami hirtelen az érdeklődés középpontjába helyezte egészségi állapotát. Ez Németországban szokatlan dolog, a politikus magánélete ugyanis - szemben például az Egyesült Államokkal - ebben az országban szigorúan magánügy. A találgatásokat csak fokozta, hogy amikor Mette Frederiksen dán miniszterelnököt fogadva már mindkét vezető ülve hallgatta végig országa himnuszát. Ulrike Demmer, Merkel szóvivője szokásos heti sajtótájékoztatóján csak annyit mondott, hogy főnöke jól van.

Nem értenek egyet

A sajtó és a közélet szereplőinek egy része azonban nem ért vele egyet. Hans-Georg Maassen, a belső hírszerzés korábbi vezetője például úgy véli, hogy Merkel egészségi állapota nem magánügy, az embereknek joguk van tudni, hogy a kormányukat vezető személy képes-e teljes erejével, fitten végezni a munkáját vagy sem. A kancellár egyik remegése után csak annyit mondott, hogy úgy látja együtt kell élnie ezzel a gonddal egy ideig, de nem lát okot komoly aggodalomra és már kért orvosi konzultációt.

Jürgen Falter, a Mainzi Egyetem politológus professzora azonban arra figyelmeztet, hogy ha továbbra is titokzatoskodik, azzal csak tápot ad a spekulációknak, amelyek végén azt fogják hinni az emberek, hogy komoly a baj. Ez aláássa a közbizalmat iránta, ami több kárt okozhat, mint ha egyszerűen nyilvánosan beszámolna arról, mi a gond.

A hozzá hasonló véleményen lévők az USA-ra mutogathatnak, ahol az elnökök egészségügyi állapota nyitott könyv. Évente felmérik a fizikai állapotukat, amiről a nyilvánosságnak szóló jelentés készül. Idén februárban Donald Trump kezelőorvosa Sean Conley kijelentette, hogy egy 11 fős orvosi team vizsgálata alapján az elnök kiváló egészségnek örvend, ami kitarthat a mandátuma végéig és még sokkal tovább.

Politikai kultúra

Az amerikai és a német szokások közötti különbség okai a politikai kultúrában keresendők - állítja Michael Sabrow a közelmúlt kutatásával foglalkozó potsdami Leibniz Központ szakértője. Szerinte nem az átláthatóság hiányáról, hanem diszkrécióról van szó. A németek kissé másként értelmezik a demokráciát, mint az amerikaiak: inkább az intézményekre figyelnek, mint a politikusok személyére. Ez egyfajta válasz a náci idők führerkultuszára: nem akarják, hogy a politikusok a feltétlenül szükségesnél nagyobb figyelemben részesüljenek.

Ennek szellemében a német kancellárok hallgattak egészségügyi gondjaikról. A legtöbb német nem tudta, hogy a Willy Brandt depressziós rohamokkal küszködött, hogy utódát, Helmut Schmidtet sokszor találták ájultan kollégái. Helmut Kohl prosztataműtéte előtt részt vett egy olyan CDU-konferencián, amelyen ellenfelei el akarták távolítani a hatalomból. Sokat elárul minderről Horst Seehofer belügyminiszter egyik megjegyzése, amelyet 2005-ben tett azt követően, hogy súlyos szívbetegségen esett át: nem tesz jót egy politikus imázsának, ha gyengének és betegnek látják.

Változás

Az elmúlt időszakban ennek ellenére változott a helyzet, több német vezető is nyilvánosan beszámolt arról, hogy valamilyen betegséggel küszködik, például rákkezelésben részesül. Egyikük elismerte, hogy azért vonul vissza, mert nem bírta már fizikailag a napi nyomást, "teljesen kiégett". Ez a veszély a legfelső vezetőket, akik egyik nemzetközi csúcstalálkozóról a másikra utaznak, különösen erősen fenyegeti - véli Peter Siebenmorgen politikai szakíró. Ezért szerinte jogos feltenni a kérdést, hogy megvan-e a fizikai állóképességük a terhelés elviselésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mennen, 2019.07.31 10:24

Gusztustalan klikkvadász cikk, Nem derült ki a kérdés. Veregesd meg a vállad Sanyi ( cikk írója)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2019.07.13 20:47

@matura:
A testi bajok gúnyolása neveletlenség. Roosevelt elnök betegen is testi bajoktól gyötörten is jó elnök volt. A betegek gúnyolása alja dolog minden fronton.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2019.07.13 20:42

@antitroll:
Soha nem foglalkoztam OV. származásával, és nem tévedek, mert ez a módi ellenkezik az általam vallott elvekkel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2019.07.13 18:24

@a nagy hohoohooo:
Már beszéltem vele. Azt mondja, h javíthatatlan vagyok. De azt is mondta, h nyugodjak meg, vannak nálam hülyébbek is! :)))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

a nagy hohoohooo, 2019.07.13 17:28

@csaba7272: Beszéld meg orvosoddal ,gyógyszerészeddel,de leginkább a kőművessel hehee...aki dugja a nődet,tőle vannak a kölkök akik nem tudják miért kell apának szólítani..-hehee...mert ők okosabbak a családban tőled..brhühüüü..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html