Merkel a legnépszerűbb, a szövetségének áll a zászló

Két év után ismét Angela Merkel kancellár a legnépszerűbb politikus Németországban egy pénteken ismertetett felmérés alapján, amely azt is kimutatta, hogy a többség szerint nem tekinthető lefutottnak az őszi szövetségi parlamenti (Bundestag) választás, de a Merkel vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség győzelme a leginkább valószínű - írja az MTI.
Domokos Erika, 2017. május 19. péntek, 19:30
Fotó: MTI/EPA

A ZDF országos köztelevízió Politbarometer című kutatásának adatai szerint a németek 66 százaléka szerint nyitott a szeptember 24-i Bundestag-választás kimenetele. Ugyanakkor 73 százalék szerint a CDU/CSU győzelme várható, és csupán 9 százalék számol azzal, hogy a legnagyobb vetélytárs - a jelenlegi koalíciós társ - szociáldemokrata párt (SPD) gyűjti össze a legtöbb szavazatot - ismerteti az adatokat az MTI.

A ZDF kutatásában a megkérdezettek egy mínusz 5-től plusz 5-ig terjedő skálán osztályozhatják a politikusokat. Angela Merkel teljesítményét 2,2 pontra értékelték, a kancellár így a nemzetközi migrációs válság elmélyülése előtti utolsó időszak, 2015 tavasza óta első alkalommal vezeti a népszerűségi listát. Teljesítményét a legutóbbi, április második felében végzett felmérésben 1,8 pontra értékelték, ezzel a második helyen osztozott Wolfgang Schäuble pénzügyminiszterrel, a CDU egyik legtekintélyesebb politikusával.

Az SPD-s kancellárjelölt, Martin Schulz népszerűségében tovább tart a lefelé mutató trend. Az Európai Parlament volt elnöke - aki februárban még listavezető volt - 0,6 ponttal a hetedik helyre került. Áprilisban még az ötödik helyen állt, 1,2 ponttal.
Ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás, a CDU/CSU 38 százalékot szerezne, 1 százalékponttal erősödve április második feléhez képest, megközelítve az előző, 2013-ban tartott választáson elért 41,5 százalékot.

Az SPD 27 százalékot szerezne, ami ugyan 2 százalékpontos csökkenés a legutóbbi felmérés óta, de meghaladja a 2013-ban elért 25,7 százalékot és a Martin Schulz színre lépése előtt, az év elején regisztrált, történelmi mélypontot jelentő 20-23 százalékos szintet.

A Bundestag ellenzéki oldalán az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 9 százalékos stagnál, a Zöldek 1 százalékponttal 7 százalékra gyengültek.

A CDU/CSU-tól jobbra álló, parlamenten kívüli Alternatíva Németországnak (AfD) 7 százalékos eredménnyel kerülne be a Bundestagba, ami 1 százalékpontos gyengülés.

A liberális FDP visszaszerezné 2013-ban elveszített szövetségi parlamenti képviseletét, 8 százalékon áll, ami 2 százalékpontos emelkedés és 2010 óta a legmagasabb érték.

Az FDP erősödése mellett szintén új fejlemény, hogy többen támogatják a 2009-2013 közötti jobbközép-liberális koalíció felújításának gondolatát, mint a jelenlegi nagykoalíció folytatását: 43 százalék üdvözölné, ha a szeptemberi választás után CDU/CSU-FDP kormány alakulna, és 39 százalék szerint lenne jó egy újabb CDU/CSU-SPD kormány.

A ZDF felmérését a Választási Kutatócsoport (Forschungsgruppe Wahlen) nevű mannheimi intézet készítette május 16. és 18. között, 1344 ember megkérdezésével, az adatok a választókorú népességet tekintve reprezentatívak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2017.05.21 17:24

Illiberális tróger Orbán csúnya jövő elé néz.
Hiába a gyűlölködés a "sorosozás" ami tulajdonképpen zsidózás az elbutított magyar tömegnek, pofázzanak erről bármit, az ifjúságnak ez nem számít. Az istennek sem akarnak nemzetiszín koporsóba feküdni. Orbán sírboltot csinál a hazából. Lakolni fog!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krax, 2017.05.21 12:27

@csaba7272: "Nem kell(ene) összekeverni a gazdaságot a politikával. A német gazdaság működött, és működni is fog Merkel nyanyó nélkül is. "

No csak, és még is mitől éreznék jól magukat az "zemberek" ha nem attól a jóléttől, amit a szárnyaló gazdaság biztosít a számukra?

"Katasztrófális a helyzet, csak erről nem beszél a német sajtó."

Na ja annyira "katasztrófális" hogy a Német emberek nem hogy nem akarják Merkel asszonyt elzavarni (alternatíva lenne bőven), hanem torony magasan még is csak ő vezet sok tízmilliónyi ember támogatásával! Ennyi a különbség, egy atomfizikus, és egy csúti-soros felkapaszkodott között
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

napiszar, 2017.05.21 10:56

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2017.05.21 09:24

@krax: Nem kell(ene) összekeverni a gazdaságot a politikával. A német gazdaság működött, és működni is fog Merkel nyanyó nélkül is. Sőt még jobb is lenne a német is, na meg az az EU-s gazdaság is a politikai, és brüsszeli belepofázások nélkül is. Merkelt a migránsok fogják elsöpörtetni a politikából, ugyanis ők fogják már lassan-lassan polgárháborús helyzetbe sodorni Németországot. Katasztrófális a helyzet, csak erről nem beszél a német sajtó. A migráns bármikor erőszakolhat, másnap kiengedik, és röhögve meséli, hogy milyen egy idióta a német, hogy ezt megengedi. Naponta hallom ezeket a híreket az ott élő ismerősöktől, barátoktól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krax, 2017.05.21 01:19

@napiszar: "Most kezeld az információt amire rájöttél, úgy, ahogy azt a helyzet megkívánja."

Pont úgy kezelem! Szegény Németek, a "Merkel" asszony által a sötétben vannak tartva, csak a mi vezérünk tudná nekik megmutatni a fényt, de sajnos a hazai fényt adó "propaganda" gépezetre egyenlőre idehaza van nagyon nagy szükség!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html