Merkel így alakítaná át az uniós támogatásokat

A 2020 utáni uniós költségvetésben tükröződnie kell, hogy egyes országokra nagyobb migrációs nyomás nehezedik más tagállamoknál - jelentette ki Angela Merkel német kancellár Brüsszelben az uniós állam- és kormányfők egynapos tanácskozását követően pénteken.
Szabó Zsuzsanna, 2018. február 23. péntek, 22:04
Fotó: AFP

A német kancellár szerint a strukturális támogatások elosztási szempontjaiban esetlegesen tükröződő különbségek nem feltétlenül negatívak, ugyanis a migrációs nyomás miatt többletkiadással küzdő országok szempontjából pozitív előjelűek lehetnek. Mint elmondta, a csúcstalálkozó költségvetésről folytatott megbeszélés során ugyan szóba került, de nem alakult ki vita arról a német javaslatról, amely szerint a strukturális támogatások elosztási szempontjaiban annak is tükröződnie kellene a jövőben, hogy egyes tagországok mennyire veszik ki a részüket a menekültválság közös kezeléséből, illetve betartják-e a jogállamisági elveket - írja az MTI.

Kijelentette ugyanakkor: véleménye szerint az uniós migrációs politikában való részvételhez kellene kötni a strukturális támogatások kifizetését, ugyanis bizonyos országoknak sokkal inkább érint a bevándorlási hullám, ezért több kiadásuk van az abból adódóan kialakuló válság miatt, mint másoknak. A terhek gyakran az ellátáshoz, elszállásoláshoz, képzéshez, oktatáshoz köthető pluszkiadásokat jelentenek - tette hozzá.

Meg kell fontolni

Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök az ülést követően az MTI szerint elmondta, meg kell fontolni azt a javaslatot, amely szerint az unió 2020 utáni költségvetésének tükröznie kell az elsőbbséget élvező, migrációs kérdés megoldása melletti elkötelezettséget.

Emmanuel Macron francia elnök a találkozót követően kijelentette, nyilvánvaló, hogy az uniós strukturális alapoknak nem kell támogatnia azokat az országokat, amelyek nem tisztelik az uniós alapszerződésben foglaltakat. Az adóparadicsomnak számító uniós tagállamokat sem, sem pedig a szociális dömpinget "szervező" kormányokat, amelyek az adóztatás mértékének csökkentésével, illetve a bérekre és a szociális ellátásra vonatkozó szabályok lazításával igyekeznek erősíteni versenyképességüket.

Levél Putyinnak

A francia elnök arra emlékeztetett, hogy Angela Merkel német kancellárral közös levelet küldött pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, amelyben kérték, hogy támogassa az ENSZ BT-nek a 30 napos szíriai humanitárius tűzszünetet követelő határozattervezetét. Hozzátette, továbbra is arra törekszik, hogy közvetítsen a szemben álló felek között abban az esetben, ha a tűzszünet elérése lehetetlennek bizonyul.

Jelentések szerint legalább 46 civil halt meg csütörtökön Szíriában, az ellenzéki fegyveresek kezén lévő Kelet-Gútában a kormányerők légi- és tüzérségi támadásaiban. A térségben legalább 120 polgári személy sebesült meg. A legfrissebb összesítés szerint legalább 403 civil, köztük 95 gyerek és 60 nő vesztette életét, és csaknem 2000 ember sebesült meg azóta, hogy a szíriai erők és szövetségeseik a múlt vasárnap óta ismét fokozták támadásaikat Kelet-Gúta ellen. A kiterjedt helyi aktivistahálózattal rendelkező szervezet szerint a Bassár el-Aszadhoz hű erők és szövetségeseik szárazföldi offenzívát készítenek elő a térségben.

Képünk forrása: AFP photo/Aris OIKONOMOU

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba7272, 2018.02.24 16:48

Semmi értelme, úgyis torzítanak, úgyis úgy lesz, ahogy az agyatlan EU-s vezetők akarják. Csak kamu, hogy igen, a polgárok is azt akarják, amit a vezetők.
Ha Németországban ténylegesen az volna, amit a nép akar, Merkel nyanyót már nyugdíjazták volna.
A másik: Az EU már a szavazás előtt leadta az ENSZ-nek a jelentést, hogy az EU minden állama a bevándorlás mellett van.
Hazudik az egész banda, megértem Orbánt, hogy nem akar részt venni benne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2018.02.24 16:42

Helyes, ne is legyen, így legalább nem lesz mit eltorzítani Macronnak. Ezt az anyakomplexusban szenvedő kis görcsöt képesnek tartom arra, hogy az esetleges beérkezett javaslatokat úgy magyarázza, hogy pl. a magyarok nagy része bevándorláspárti, csak a kormány mondja másképp.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix4, 2018.02.24 16:31

@tarosPifta:
"A magyar állampolgároknak is joguk van a véleményük kinyilvánítására!"

Meg a zúniós polgároknak is!
Ja, mégsem, azoknak elég ha G. merkel elvartyogja mi következik...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2018.02.24 14:28

A magyar diktátor kormányunk nem engedi, hogy az Uniós magyar polgárok véleményt nyilváníthassanak az idei EU-s konzultációban.
Az egyetlen ország, amelyik nem vesz részt, mert a diktátorunk fél a válaszoktól.
Kérem az Uniós Parlamenti képviselőinket, hogy az EU Parlamentben javasolják, hogy az EU Parlament honlapján legyen elérhető a konzultáció magyarul, és ki lehessen tölteni.
A magyar állampolgároknak is joguk van a véleményük kinyilvánítására!
A magyar diktatúra ne korlátozza az EU-s jogainkat!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.02.24 14:15

Az EU felépítésekor önkéntes alapon zajlott, azzal hogy beléptünk, a döntéshozatalra vonatkozóan nem szerepelt, hogy innentől minden fontos döntést a mutti fog fejünk , a többi 450 millió felett hozni, ráadásul meggondolatlan gyermeteg ostobaságokat is, személyesen fog a nőgyülölő erdogannal tárgyalni és lefeküdni neki, mikor ez már kezdett így kinézni, az angolok azonnal kiléptek, ezt a mutti nem érti, jön a következő kvóta lova, hogy a többiek is hagyják papír nélküli idegenekkel elönteni magukat ,angolok azonnal kiléptek, mikor látták mire megy a játék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html