A londoni City egyre több elemzője gondolja úgy, hogy az Egyesült Királyság egyszerűen elhalasztja a mostani állapot szerint 2019. március 29-én bekövetkező uniós kilépését - írja a Business Insider. Malcolm Barr, a JP Morgan szakértője immáron 40 százalékos valószínűséget ad ennek az opciónak szemben korábbi tippjével, amely szerint csupán 20 százalék volt a brexit elmaradásának valószínűsége. A Nomura szintén emelte várakozását, e bankház is úgy véli, hogy 40 százalék a kilépés elhalasztásának esélye.

A változás hátterében két tényező lehet. Az egyik, hogy az Európai Bíróság főtanácsadója december első napjaiban nyilvánosságra hozta jogi állásfoglalását, miszerint a briteknek jogukban áll egyoldalú döntéssel visszavonni távozási szándékukat, azaz nincs szükség ehhez a többi 27 EU-tagállam beleegyezésére.

A másik tényező a londoni parlamentben folyó vita a kormány EU-val kötött válási megállapodásáról, amelynek alapján szinte biztosra vehető, hogy a terv nem kapja meg a törvényhozás támogatását, s így az ország irányítóinak gyorsan találniuk kell egy alternatív megoldást a katasztrofális következményekkel járó rendezetlen kilépés elkerülésére.

Megváltozott a helyzet

Barr arra hivatkozik, hogy az Európai Bíróság szinte biztosan egyet fog érteni tanácsadójának jogi szakvéleményével, így a londoni kormány egyetlen rövid üzenettel elejét veheti a rosszabb forgatókönyv teljesülésének. A JP Morgan oddsai korábban a következőképpen alakultak: nem lesz megállapodás 20 százalék, válási megállapodással lép ki az EU-ból az Egyesült Királyság 60 százalék, illetve az unióban marad az ország 20 százalék. Moszt 10-50-40 százalékra teszik ezeket a valószínűségeket.

A további lehetőségek közül kisebb valószínűséget, 15 százalékos esélyt adnak annak, hogy a szigetországban hamarosan előrehozott választásokat fognak tartani, és 25 százalékra teszik azt, hogy újabb népszavazást írnak ki. Az előbbit alátámaszthatja, hogy az észak-ír unionista párt (DUP), amelynek tíz képviselőjére szükség van a konzervatív kormány parlamenti többségéhez, a hírek szerint csak akkor tart ki a kormány támogatása mellett, ha annak brexitjavaslata - amelyet a DUP elutasít - nem megy át a parlamenten. Az utóbbi valószínű, ezért a kormánytöbbség megszűnése, s ezzel a kormány megbuktatása nem valószínű.

Parlamenti változtatás

A Nomura elemzői mással indokolják véleményük megváltoztatását. Arra a hétfőn elfogadott a parlamenti javaslatra hívják fel a figyelmet, amelyben a törvényhozás magának adott felhatalmazást a brexit folyamatának további menedzselésére, amennyiben a kormány tervezete elbukik a december 11-ei parlamenti szavazáson. Ez ugyan nem jelenti azt, hogy a végrehajtó hatalmat gyámság alá vetnék, de olyan nyomást gyakorolhatnak rá, aminek nem tud ellenállni. És a Westminsterben az ellenzéket és a EU-ban maradást pártoló torykat is figyelembe véve túlsúlyban vannak az uniópárti képviselők.

Ha a kormány válási javaslatát leszavazzák, ahogy az várható, akkor a törvényhozás különböző ajánlásokat tehet arra vonatkozóan, mi legyen a következő lépés - fejtegetik a Nomura szakértői. Ismerve a képviselők véleményét azt egészen biztosan kijelenthetjük, hogy túlnyomó többségük mindenre kész annak érdekében, hogy elkerüljék az Egyesült Királyság megállapodás nélküli kizuhanását az EU-ból. És a legegyszerűbb megoldás erre, ha visszavonják országuk kilépési nyilatkozatát, mintegy gondolkodási időt kérve egy megvalósítható brexit kitalálására.