Mínusz 9,8 százalékos gazdasági teljesítménnyel zárult a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organisation for Economic Co-operation and Development - OECD)  második negyedéve -  ez precedens nélküli zuhanás. Az arányokat jól mutatja, hogy az eddigi legnagyobb zsugorodás mindössze 2,3 százalék volt 2009 első negyedévében, a pénzpiaci válság idején.

A fejlett gazdaságok közül Nagy-Britanniában volt a legnagyobb zsugorodás 20,4 százalékkal. Franciaországban, ahol az egyik legszigorúbb korlátozási rendszert vezették be 13,8 százalékos volt a visszaesés, az első negyedév 5,9 százalékos csökkenését követően.

A többi legfejlettebb hét államban is fájó hatásai voltak a covid-járványnak. Olaszországban 12,4, Kanadában 12, Németországban 9,7 százalékos volt a visszaesés, mindhárom ország esetében kisebb mértékben, de ugyancsak negatív eredményt hozott az év első három hónapja is.

Az USA a maga 9,5 százalékos visszaesésével még egész jó arányszámokat mutat fel, ott azonban a többi fejlett országhoz képest csak jóval később, március végén vezették be a kijárási korlátozásokat.

Japánban szintén lazább korlátozásokat léptetett életbe a kormány itt 7,8 százalékos volt a GDP visszaesése.

Az eurozóna gazdaságai összesítve 12,1, az Európai Unió egésze 11,7 százalékos mínuszt könyvelt el

Az OECD közleménye kiemeli, hogy a járvány miatt a legtöbb országban különböző fokú nehézségeket okoz az adatok beszerzése és feldolgozása, így jelen körülmények között nagyobb esélye van a pontatlanságnak is.