Orbán: alapvetően minden terrorista migráns

"Természetesen nem elfogadott, de tény az, hogy alapvetően minden terrorista migráns" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Politico brüsszeli hírportálnak adott interjújában. "A kérdés az, hogy mikor érkeztek az Európai Unióba" - tette hozzá a kormányfő.
MTI, 2015. november 23. hétfő, 18:42
Fotó: Napi.hu

A hétfőn közölt terjedelmes interjúban - mint a hírportál kiemelte - a miniszterelnök vázolta az európai helyzettel kapcsolatos legfőbb elképzeléseit, mindenekelőtt a kontinens külső határainak megszilárdítását a biztonság erősítése és a schengeni megállapodás megmentése érdekében, továbbá a nemzetállamok jogköreinek erősítése, illetve a brüsszeli hatáskörök gyengítése érdekében egy új európai uniós alkotmányos szerződés kidolgozását, valamint az Oroszországgal való kapcsolatok normalizálását.

A magyar miniszterelnök úgy vélekedett, hogy "alapvető logikai kapcsolat" van a terrorizmus és a muzulmánok - az elmúlt évtizedekben, de főleg az utóbbi hónapokban tapasztalt - európai beáramlása között. Számára és sok európai számára ez "nyilvánvaló tény, akár tetszik, akár nem" - fogalmazott a kormányfő, aki szerint a nyugati vezetők többsége tagadja ezt a tényt. A "nyilvánvaló" tagadása pedig az európai vezetők és az emberek közötti szakadék növelésével destabilizálja az európai politikát - tette hozzá Orbán.

A miniszterelnök szerint a párizsi merényletek után az első számú feladat az európai határok megvédése és annak ellenőrzése, hogy kit engednek be. Utalt arra, hogy a NATO, illetve az Európai Unió országai "hadban állnak" az iszlamistákkal a Közel-Keleten és Afganisztánban. Ebből fakadóan - mint fogalmazott - "teljes mértékben logikus, hogy az ellenség a migránsokkal együtt harcosokat is akar küldeni Európába."

"Mi bíráljuk az EU-t és a NATO-t, mert messze vannak a tökéletestől, mindazonáltal a magyarok alapállása a nyugati intézményekhez mindig pozitív" - idézte a Politico a miniszterelnököt. Orbán kijelentette: nem áll szándékában megüzenni a nyugat-európai országoknak, köztük Belgiumnak és Franciaországnak, hogy miként kezeljék a muzulmán migránsokat, akik - mint utalt rá - az európai uniós útlevél birtokában, de a nyugati értékeket elutasítva a "párhuzamos társadalmakhoz" tartoznak.

Ugyanakkor hangsúlyozta: miközben erősödik az a követelés, hogy vizsgálják felül a nyitott határok politikáját és öt nyugat-európai ország már előzetes tárgyalásokat folytat egy "mini schengeni övezet" létrehozásáról, a legjobb módszert az ilyen hangok elhallgattatására, illetve Schengen felfüggesztésének vagy temetésének megakadályozására a határok megerősítése jelenti.

A Politico újságírója emlékeztetett: a magyar kormányfőnek is része volt abban, hogy elbukjon az Európai Bizottság terve a migránsok kötelező kvóta szerinti elosztására. Ennek kapcsán az interjút készítő Matthew Kaminski idézte a miniszterelnököt, aki kijelentette: "Ha nem értek egyet velük, akkor azt mondják, nem vagyok demokrata, nem vagyok jó ember, a rossz fickók közé tartozom."

Együttműködünk, de konfrontálódunk, ha az szükséges

A magyarok az idei esztendő nehézségei nyomán - a görög válságtól a migrációig, a terrorizmustól az esetleges Brexitig - az Európai Unió átfogó újragondolását akarják - tette hozzá. A miniszterelnök szerint az unió csak reagál és reagál, mégpedig válságról válságra, ahelyett, hogy egy átfogó koncepcióval rendelkezne.

A Politico szerint Orbán Nyugat-Európában sokan jellemzik úgy, hogy hátat fordított "a liberális demokráciának", és összefogott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Ennek kapcsán a miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy Magyarország a Nyugat része. Szavai szerint " ő nem az a populista provokatőr, akinek a uniós média lefesti." A politika alapvető jellegét az együttműködést és nem a konfrontáció jelenti - fogalmazott Orbán. "Együttműködünk, de konfrontálódunk, ha az szükséges" - jelentette ki.

Putyin nem egy könnyű ember

Az Oroszországgal fenntartott kapcsolatokról, illetve a Vlagyimir Putyinhoz fűződő, a Politico szerint baráti viszonyáról, a miniszterelnök úgy vélekedett: "Oroszország nélkül lehetetlen helyesen intézni a magyarok jövőjét, ezért kiegyensúlyozott viszonyra kell törekednünk az oroszokkal". Személy szerint nem érzi magához közelinek Putyint, de hozzátette, hogy ha az ellenkezőjét érezné , akkor sem tagadná csak azért, mert ez felelne meg a nyugati véleménynek. Putyin az az ember, akivel együtt lehet működni - jelentette ki, hozzáfűzve: "Nem egy könnyű ember".

"Nem egy olyan ember, akinek személyisége könnyen kiismerhető lenne, nem lehet úgy tekinteni rá, ahogy egy nyugati vezetőre tekintenénk" - fogalmazott a Politico szerint a miniszterelnök.

"Oroszországgal bármelyik ország csak a valóságon alapuló hatalmi politikát folytathat" - jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint ha valaki elveken alapuló politikát kívánna folytatni az oroszokkal, az nem működne.

"Nem akarunk függő viszonyt a németektől"

Az európai és az orosz elveket "lehetetlen összhangba hozni" - szögezte le a kormányfő, aki szerint az Oroszországgal kapcsolatos magyar megközelítés lényege az elvek és az ideológiák félre tétele és az érdekek középpontba helyezése.

Az interjúban Orbán Viktor a Politico szerint kijelentette: az orosz kapcsolat segít a kiegyensúlyozott kapcsolatrendszer kialakításában Németországgal. "Nem akarunk függő viszonyt a németektől" - idézte a kormányfőt a hírportál. Orbán szerint Angela Merkel német kancellárral könnyebb együtt dolgozni, mint Putyinnal.

"Merkellel egy elveken alapuló politikát követünk. Ha bizonyos elvekben megállapodunk, könnyű a napi ügyek intézése. Putyin esetében épp az ellenkezője igaz" - idézte Orbánt a Politico.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antisoros, 2015.11.24 10:25

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.11.24 10:21

@Aishallah:

De elfelejtettek egyeztetni a zemberekkel és a lengyelekkel is.

A lengyelek nagyon katolikusok és mégis vásárolnak vasárnap.

Tele vannak a ronda, utálatos mallok, a Fogyasztás Templomai.

Még rájuk gondolni is szörnyűség!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.11.24 10:19

@Aishallah:

Igen, ezt kell.

Jól mondod, apám.

Ne is fogd vissza magad az ötleteiddel!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Aishallah, 2015.11.24 10:09

Az mszp, D.K. saját pénzén számoltassa újra össze a kérdőíveket.
Ellenőrizzék le a hitelességüket.
Minden egyes aláíróhoz csengessenek be.
Vajon az első tíz után elviszi őket a mentő vagy már az elsőt sem élnék túl?....

Most merjél nagy lenni mszp, d.k.!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Aishallah, 2015.11.24 10:06

@Hajnalka_vagyok:

Láthatja!!!
Írja alá a Jobbik ívet. Akkor ügydöntő népszavazás lesz.
Ott megszámolják magának is...hányszor 750.000...

Még az mszp-sek is aláírják inkognítóban.
Gyurcsány ürgebőrbe bújva a Szent Korona árnyékában írta alá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html