Orbán Viktor kezében a lengyelek sorsa?

Nem bíznak feltétlenül a lengyel politikusok és szakértők abban, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök feltétlenül kiáll a varsói kormány mellett az EU-val folytatott csatájában, ezért nem mindegyikük tartja jó ötletnek Mateusz Morawiecki budapesti látogatását.
Barabás Júlia, 2018. január 3. szerda, 10:37
Fotó: Reuters

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök budapesti látogatása előtt néhány órával a lengyel média egy része azon tanakodott, hogy Orbán Viktor támogatása elég lesz-e ahhoz, hogy megakadályozzák az európai alapszerződés 7. cikkelyének élesítését a lengyel kormány ellen. Ennek legsúlyosabb következménye Varsó szavazati jogának felfüggesztése lehet.

A Lengyelországot kormányzó, radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) pártja politikusai mantraként ismétlik, hogy nem lesznek szankciók országuk ellen, mert megvédi őket ettől a magyar fellépés, mármint Orbán Viktor miniszterelnök vétója az Európai Tanácsban, ahol a szankciók érvényesítéséhez az uniós állam- és kormányfők egyhangú szavazatára van szükség. (A magyar vezető ezt többször megígérte.)

Lehet, hogy nem szavazhat

Az elemzők egy része ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy olyan helyzet is kialakulhat, amikor a magyarok szavazatát nem veszik figyelembe, mert Budapest ellen ősszel az Európai Parlament vetette fel a 7-es cikkely alkalmazásának lehetőségét, aminek további következményei lehetnek.

Egy olyan helyzetben, amikor mind a két tagállam ezzel a lehetőséggel szembesül, lehet, hogy nem veszik figyelembe a magyar szavazatot, mondván: egyetlen kormány sem dönthet kvázi a saját ügyében - mondta A TOK FM rádióban Adam Balcer a Varsói Egyetem Kelet-Európával foglalkozó professzora.

Rossz ötlet

Ugyanebben a rádióban a Razem (Együtt) ellenzéki párt politikusa, Adrian Zandberg arra figyelmeztetett, hogy Orbán Viktor az unió azon politikusai közé tartozik, akik inkább az oroszokkal való kapcsolatok erősítésén fáradoznak, ami befolyásolhatja a magyar vezető végső döntését a szavazásról.

Szerinte a budapesti kormány fejét nem aggasztja, hogy szembe menjen a lengyel érdekekkel, ha például az energetikáról van szó. (Ezen a területen a magyar kormány együttműködik Oroszországgal, míg a lengyel vezetés minden erejével az orosz energiaforrásoktól való függetlenség megteremtésén dolgozik - a szerk.)

Zandberg úgy véli hogy a magyar miniszterelnök nem csupán naivnak, hanem ráadásul kevéssé jelentősnek is tartja Lengyelországot. Erősnek érzi magát a varsói vezetéssel kialakított kapcsolatában, ezért sokat megengedhet magának. A lengyel politikus emiatt kifejezetten szégyenteljesnek tartja Morawiecki magyarországi látogatását, mert ez olyan gesztus, amely lehetővé teszi Orbán Viktornak, hogy megmutassa, mennyire könnyen veszi Varsót.

A nyitókép forrása: Kacper Kempel/Reuters

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2018.01.04 05:51

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2018.01.04 01:05

Nincs ebben semmi különös.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.01.03 12:07

egy cigany adott szavaban kene bizniuk, nem veletlenul vannak beszarva. csak ezt nem irhatjak le PC formaban, ezert van ez a hatulrol valo megkozelites az oroszokkal, akiknek igazabol semmi kozuk az adott szavazashoz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html