Már nem Nagy-Britannia a lengyel vendégmunkások kedvenc célországa - idézte a Work Service munkaerő-közvetítő cég legújabb jelentését a gazeta.pl. Tavaly márciusban, amikor elkezdődött a britek hivatalos kilépési eljárása az unióból, a lengyeleknek még 19 százaléka gondolta úgy, hogy ennek dacára a szigetországban próbálna szerencsét, míg most már csak 5,7 százalékuk tervezi ezt. Ez a legkisebb adat 2014 óta.

Ami azt illeti Nagy Britannia a harmadik helyre esett, az aranyérmes Németország, ahova a felmérésben részt vevők 31,4 százaléka utazna dolgozni. A németeknél változatlanul hiány van munkáskézben és magas fizetésekkel csábítanak: a minimálbér 8,84 euró (2800 forint) óránként. A briteket megelőzi Hollandia is, amelyre főleg úgy gondolnak a lengyelek mint a nyári szezonmunkák eldorádójára.

A megkérdezettek több mint egyharmada azt is elmondta, hogy szerintük megkönnyítené a munkavállalásukat, ha Lengyelország belépne az eurózónába. Erre még várniuk kell, a lengyel kormány ugyanis a közeljövőben nem tervezi az euró bevezetését a jó öreg zloty helyett.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu