Óriási meglepetés érheti Európát hétfőn

Nem lehet teljesen kizárni, hogy a masszív várakozásokra rácáfolva nem Boris Johnson volt londoni polgármester és külügyminiszter, hanem Jeremy Hunt, jelenlegi külügyminiszter lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke. Az utóbbi lendületben van.
Komócsin Sándor, 2019. július 21. vasárnap, 17:37
Fotó: BBC / AFP / JEFF OVERS

Előreléphet-e Jeremy Hunt külügyminiszter a miniszterelnöki székbe vagy sem? A közvélemény-kutatások és a bukmékerek szerint nem, de ha valamit megtanulhattunk az elmúlt években, az az volt, hogy a papírforma sokszor borulhat fel teljesen váratlanul - vezeti fel a brit Konzervatív Párt pártelnök-választásának utolsó napjairól tudósító cikkét a Bloomberg. A szavazáson 180 ezer párttag dönt arról, hogy ki legyen a toryk következő pártelnöke, ami azt jelenti, hogy átveheti a miniszterelnöki posztot is Theresa Maytől. A voksolás végső határideje július 22.

Boris Johnson volt külügyminiszter az egyértelmű favorit. Régi kedvence ő a Konzervatív Párt kemény magjának, és az elmúlt két hónapban, amióta tart az új vezető megválasztását megelőző kampány, hozta a legjobb formáját: nyilvános szereplésein lelkes optimizmussal és a jó humorral igyekezett maga mellé állítani a szavazókat. A szakértők szerint lehet, hogy szorosabb lesz az eredmény a vártnál, de nem lesz fordulat. Ugyanakkor Hunt abban bízik, hogy a párttagok kétszer meggondolják, melyikük neve mellé tegyék az X-et.

Gyerekes viselkedés

Olyanokra bazírozhat, mint Robert Deeley dél-londoni biztosítási bróker, aki nem tudja elfelejteni Johnsonnak azt a zajos vitát partnerével, amely miatt a szomszédok kihívták a rendőrséget és a hangoskodásról készült felvételt eljuttatták a Guardiannak. A 44 éves tory párttag nem bánta meg, hogy nem szavazott azonnal, amint megkapta a szavazólapját, mert így jobb képet kaphatott a jelöltekről. Korábban csak Johnson karizmatikus személyiségét és vonzó személyiségét látta, ám a veszekedés gyerekes viselkedés volt, ami szerinte nem illik egy miniszterelnököz.

A dél-londoni szavazó viselkedése tipikus. A kampány előtt mindenki arra számított, hogy Johnson annyival népszerűbb, hogy a párttagok nem várnak a voksolással. Ezzel szemben az történt, hogy kétharmaduk még nem adta le a szavazatát. Hunt ezt úgy értelmezi, hogy felismerték, milyen nagy a tét. Ellenfele azzal fenyegeti a parlamentet, hogy ha nem járul hozzá a megállapodás nélküli brexithez a jelenleg érvényes kilépési határidő lejártakor, azaz október 31-én, akkor felfüggeszti a törvényhozás működését.

Hunt szerint azonban az EU-párti tory parlamenti képviselők egy része megelőzheti ezt azzal, hogy összeáll az ellenzékkel, és kikényszerít egy rendkívüli parlamenti választást, amelyet a Konzervatív Párt jelenlegi állapotában szinte biztosan elvesztene. Ezt a forgatókönyvet egy módon lehet biztosan elkerülni: rá kell szavazni, mert ő elkötelezte magát amellett, hogy a törvényhozással együtt hozza meg a végső döntést a brexit mikéntjéről.

Megnyugodott az EU

Ebben az ügyben máris tett egy lépést a parlament: csütörtökön elfogadtak egy olyan határozatot, amely technikai akadályt állít a törvényhozás felfüggesztése elé. Ezzel nagy szívességet tettek az EU-nak, amelyet idegesít, hogy Johnson várható megválasztásával kiszámíthatatlan tárgyalópartner lesz az Egyesült Királyság első embere. Uniós tisztviselők, legutóbb Michel Barnier, az EU brexitügyi főtárgyalója többször elismételték, hogy a Theresa May kormányával tavaly év végén létrejött válási megállapodáson nem lehet változtatni.

Ez az egyetlen mód arra, hogy a szigetország rendezetten, gazdasági káosz nélkül távozzon az EU-ból. A parlament ellenállása jelentősen megnehezítette Johnsonnak - ha ő lesz a kormányfő -, hogy ezt figyelmen kívül hagyva végrehajtsa a válási egyezség nélküli (kemény) brexitet.

A nyugodtabb légkörben Brüsszelben tovább keresik azokat a kozmetikai beavatkozási lehetőségeket, amelyekkel megtalálhatnák a kompromisszumot az új miniszterelnökkel anélkül, hogy úgy tűnne: az EU meghátrált egy populista show man előtt. Eközben a brexiter képviselők azzal a dilemmával kerülhetnek szembe, hogy vagy lenyelik az édesítőszerekkel fogyaszthatóbbá tett tavalyi brexitalkut vagy a történet végén valamilyen módon az EU tagja marad a ország.

HOZZÁSZÓLÁSOK