Orosz kém megmérgezése - kinek üzent Moszkva?

A brit külügyminiszter szerint az angliai Salisbury városában március elején idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet "felelősségi láncolata" Oroszországig, az orosz kormányzati rendszer legmagasabb rangú tagjaiig vezet - írta az MTI londoni tudósítója.
Domokos Erika, 2018. március 21. szerda, 18:38
Fotó: Reuters

Boris Johnson a londoni alsóház külügyi bizottságának szerdai meghallgatásán elvetette azt a képviselői felvetést, hogy a mérgezéses támadást olyan ügynökök vagy volt ügynökök is elkövethették, akik felett Vlagyimir Putyin orosz elnöknek esetleg nincs ellenőrzése.

Így üzent Moszkva?

Johnson szerint a gyilkossági kísérletet, amelynek két célpontja Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal volt, Moszkva "üzenetnek" szánta a "potenciális dezertőröknek", és azért választotta helyszínként Nagy-Britanniát, "mert ez az ország hisz a szabadságban, a demokráciában, a jogállamiságban, és rendszeresen felrótta Oroszországnak ezen értékek megsértését".

A gyilkossági kísérlet időzítése valószínűleg szorosabban kötődik a vasárnap rendezett, Putyin győzelmét eredményező oroszországi elnökválasztás időpontjához - véli a brit külügyminiszter, aki szerint a "nem demokratikus figurák választások vagy valamilyen kritikus jelentőségű politikai fejlemény közeledtével gyakran találják vonzónak azt a lehetőséget, hogy elültessék egy ellenség képzetét a közgondolkodásban".

Oroszország tagadja, hogy köze lenne a gyilkossági kísérlethez. (Tovább éleződik a brit-orosz konfliktus - ezt már olvasta?)

Boris Johson a nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokság brit bojkottját szorgalmazó felszólításokra reagálva azt mondta: "hihetetlen igazságtalanság" lenne az angol labdarúgó-válogatott megbüntetése. Az angol szurkolók egyébként is jóval csekély számban lesznek jelen, mit a korábbi hasonló tornákon, eddig mindössze 24 ezer vízumkérelmet adtak be. Johnson szerint az előző, brazíliai világbajnokság előtti hasonló időszakban már 94 ezer angol szurkoló igényelt beutazási vízumot.

Putyin azt teszi, mint Hitler?

A bizottsági meghallgatáson az ellenzéki Munkáspárt egyik képviselője úgy fogalmazott, hogy Putyin "ugyanúgy az országimázs javítására" kívánja felhasználni a nyári világbajnokságot, ahogy "Hitler használta az 1936-os berlini olimpiát".
Johnson a bizottsági tag felvetésére azt válaszolta, hogy "egyértelműen helyénvaló az összehasonlítás 1936-tal". Hozzátette ugyanakkor: a brit kormány "jelenleg senkit nem próbál aktívan lebeszélni" arról, hogy jelen legyen a nyári oroszországi világbajnokságon.

A brit miniszterelnök által múlt szerdán bejelentett szankcióintézkedések között szerepel, hogy sem brit kormányilletékesek, sem a brit királyi család tagjai nem lesznek jelen a nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokságon. Az angol labdarúgó szövetség (FA) elnöke Vilmos herceg, a brit trón majdani várományosa, II. Erzsébet királynő unokája. Theresa May egy héttel ezelőtti bejelentése azt jelenti, hogy a világbajnokságra Vilmos herceg sem utazik el.

A külügyi bizottság szerdai meghallgatásán Boris Johnson megerősítette, hogy az oroszországi világbajnokságon nem lesz magas szintű brit képviselet. Hangsúlyozta azonban: ez nem jelenti azt, hogy minden kapcsolatot meg kell szakítani Oroszországgal.

Nem akar újabb hidegháborút Nagy-Britannia

A brit külügyminiszter kijelentette, hogy Nagy-Britannia nem akar újabb hidegháborút. A hidegháború "meglehetősen nyomorúságos időszak volt", és "én úgy nőttem fel, hogy őszintén tartottam attól: országunkat felemészti egy termonukleáris támadás". Nem gondolja, hogy ez az egzisztenciális fenyegetettség ma is fennáll, de "fenyegetettség mindazonáltal van, és ezért kell nagyon keménynek, nagyon határozottnak lennünk" - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2018.03.22 08:12

Nem szakértőként is nyilvánvaló, hogyha putyin kijelenti, hogy az árulást nem tudja megbocsájtani,
akkor benne van keményen, aminek illiberális hatalmi demonstráció- lásd felcsuti kisvasut, stadion-sport program és egyéb millió példájával vagyunk szerencséltetve, azonkívül korlátlan mindent megtehetek bármivel fenyegetéssel színezve, amit az angolok megértettek, nem hülyék, sose voltak azok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.03.21 21:08

@Bahnsteig_Eins: bocsánat, remain-párti volt a meggyilkolt politikus.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.03.21 21:05

@tepsi: Pontosan. A liberálmaffia gátlástalanságából egyébként már ízelítőt kaphattunk a Brexit-szavazás előtt pár nappal Angliában történt, leave-párti politikus meggyilkolásakor, akiből így próbáltak áldozatot csinálni és a brexit ellen hangolni a közvéleményt ezek a patkányok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2018.03.21 21:00

"felelősségi láncolata" Oroszországig, az orosz kormányzati rendszer legmagasabb rangú tagjaiig vezet
Putyinnak az volta legfőbb problémája hogy egy Európa másik felén élő jelentéktelen hogyishívjákot likvidáltasson :D
Sőt, erre személyesen adott ki parancsot! :D
Mi több,van aki ezt még el is hiszi! :D

Mivel a ballibsiprogresszeknek leáldozott a politikában, így most módszeresen gyilkolgatnak különféle célpontokat hogy manipulálhassák a közvéleményt.
Persze annyi vér már nem volt a pucájukban hogy az oroszok fenségterületén csináljanak valamit, hanem inkább Angliába (és Szlovákiába) küldtek orvgyilkolászni néhány ügynököt.
Mert hát ki is tud könnyen a célponthoz férni Angliában? Putyin vagy ők?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html