Putyin kosarat kapott - nem jött be a trükk

Az ukrán kormány visszautasította az Ukrajnának nyújtott orosz hitel kedvezményes visszafizetésével kapcsolatos orosz ajánlatot, mivel nem találta elég kedvezőnek az abban foglalt feltételeket. Kijev a tartozás ötödének leírását és négyéves törlesztési határidőt akar.
Napi.hu, 2015. november 21. szombat, 12:28
Fotó: Reuters

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök televíziós nyilatkozatban jelentette be, hogy visszautasítják a moszkvai vezetés ajánlatát az Ukrajnának nyújtott hárommilliárd dolláros orosz kölcsön kedvezményes visszafizetésével kapcsolatban. Nem igazán barátságos stílusban arról beszélt, hogy az "agresszor államnak" el kell fogadnia azokat a feltételeket, amelyekbe nemrégiben belementek az ukrán adósságok magánhitelezői.

Az alapvető kondíciók egyike, hogy el kell engedni a tartozás névértékének ötödét, továbbá négy évre meg kell hosszabbítani a törlesztés időtartamát. Ha ez nem tetszik Oroszországnak, akkor a kijevi vezetés kész moratóriumot hirdetni az orosz kézben lévő ukrán eurókötvények törlesztésére - idézte a Moscow Times a kormányfő szavait.

Cseles Putyin

Jacenyuk egy nappal azt követően állt a mikrofokon elé, hogy orosz kollégája, Dmitrij Medvegyev lényegében felszólította Ukrajnát a törlesztésre. A hitelt eredetileg idén év végéig kellene visszafizetni, ám Vlagymir Putyin orosz államfő a héten felajánlotta, hogy a következő három évben egy-egy milliárdos részletben törlesszenek. Emellett felvetette, hogy a Nemzetközi Valutaalapnak garantálnia kellene a kölcsön visszafizetését.

Putyin arról is beszélt, hogy az ajánlatuk kedvezőbb az IMF javaslatánál. A nemzetközi hitelintézet ugyanis úgy vélte, hogy Ukrajna 2016-ban tudná egy összegben törleszteni az orosz hitelt.

A Valutaalap garanciáját azért tartotta logikus felvetésnek, mert, mint mondta, az IMF tisztviselői az elmúlt hónapokban arról győzködték az orosz vezetést, hogy legyen belátó az Ukrajnával szembeni követeléseivel, mert az ország pénzügyi kondíciói - nem kis részben az Valutalap 17,5 milliárd dolláros kedvezményes hitelének köszönhetően - javulnak. Azt nem emelte ki, hogy a 14 ukrán eurókötvényből 13-at átütemeztek, csak az orosz hitel maradt kivétel.

Nincs alku!

A kijevi vezetés azonban éppen az utóbbira helyezi a hangsúlyt. Jacenyuk világossá tette: álláspontjuk szerint Oroszország nem kaphat kedvezőbb feltételeket, mint a többi hitelező, amely elengedte követelése egy részét.

Ami azt illeti az ukrán vezetés nem titkoltan politikai kérdésként kezeli az orosz kölcsönt. A hitel átutalásáról még volt kollégájával Viktor Janukoviccsal egyezett meg Putyin 2013 végén. Egy nagyobb kölcsön első részletéről volt szó, amelynek további részét nem utalták át, mert Janukovics 2014 elején távozni kényszerült a hatalomból, miután a kijevi tüntetések fegyveres összecsapásokba torkolltak.

Petro Porosenko ukrán államfő néhány hónapja arról beszélt, hogy Oroszország a hitellel valójában Janukovics további lojalitását akarta megvásárolni, miután elődje 2013 őszén elállt az EU-ukrán társulási megállapodás aláírásától, és arról beszélt, hogy országának inkább Oroszországhoz fűződő kapcsolatait kellene erősítenie. Porosenko a Bloombergnek adott interjújában kenőpénznek minősítette az orosz kölcsönt.

HOZZÁSZÓLÁSOK