Már az osztrákokat is elérte az időjárási katasztrófa

Éves szinten 8,8 milliárd euróra nőhet 2050-ig az a kár, amelyet a klímaváltozás okozhat az osztrák gazdaságnak, az érintett cégek azonban nincsenek erre felkészülve, mint ahogy az őket hitelező bankok sem. Különösen érintett lehet az acélipar, az energetika és a turizmus, az egyre kevesebb hó pedig komoly kockázat a síterepek számára - állapította meg az osztrák jegybank.
Lovas-Romváry András, 2020. január 17. péntek, 15:07
Fotó: Napi.hu - képünk illusztráció

A klímaváltozás egyre nagyobb károkat okoz az osztrák gazdaságnak, jelenleg ez éves szinten egymilliárd euróra becsülhető, azonban az osztrák környezetvédelmi hatóság szerint ez az összeg 2050-ig évi 8,8 milliárd euróra emelkedhet - írja az APA hírügynökség jelentése alapján a Die Presse. A cégek, s különösen a hitelintézetek mérlegeiben azonban egyelőre nem jelenik meg ez a kockázat.

A jelentés szerint a klímaváltozás jelentette kockázatok gyorsan alakulhatnak át pénzügyi kockázattá, s nemcsak a közvetlenül érintett cégeknél, hanem az azokat hitelező bankoknál is. Az elsődlegesen negatívan érintett szektorok a mezőgazdaság és a turizmus lehetnek, ezeket közvetlenül érintheti a szárazság, az extrém hőhullámok, illetve az árvizek növekvő száma.

Közvetve azonban - az energiafelhasználáson keresztül - sok más iparág is érintett lesz, különösen ha a konkrét intézkedési terveknek köszönhetően drasztikusan csökkenteni kell majd a szén-dioxid-intenzív iparágakban a kibocsátás mértékét. Ez komoly pluszköltségeket jelenthet az acélipari, az alumíniumipar, a cement- és más építőanyag-gyártó cégek számára, de az energetikai és a szállítmányozási cégek is erősen érintettek lesznek. Ráadásul az alternatív energiaforrásokra való átállás komoly eszközleírásokat is generálhat.

A csökkenő hómennyiség miatt az 1550 méter fölé tervezett hotelek építési projektjei könnyen csődbe mehetnek. Mivel az ilyen projektek jellemzően nagy tőkeáttétellel futnak helyi bankokon keresztül, ez a probléma akár viszonylag gyorsan komoly veszteséget okozhat a nyugat-ausztriai bankoknak. De a csökkenő hómennyiség és a kevés gleccserolvadék miatt hiányozni fog majd a víz a vízerőművekből is, ami megnehezíti az megújuló energiaforrásokra való átállást is Ausztria számára - hívta fel a figyelmet Wolfgang Pointner, az Osztrák Nemzeti Bank szakértője.

Az osztrák jegybank decemberben végzett egy felmérést a pénzintézetek körében arra vonatkozóan, hogy mennyire vannak felkészülve a klímaváltozás jelentette kockázatokra. A megkérdezettek kétharmada azt válaszolta, hogy a párizsi klímavédelmi megállapodás óta jelentősen növekedett a felmelegedés jelentette kockázat, azonban kevesebb mint negyedük tett eddig konkrét intézkedéseket arra vonatkozóan, hogy ezek a kockázatok mérhetőek és kezelhetőek legyenek. Márpedig a vonatkozó jogszabályok szerint a piaci kockázatokat, a hitelkockázatokat és a likviditási kockázatokat folyamatosan követniük és elemezniük kellene. Ha a klímaváltozás hatásai figyelmen kívül hagyják, akkor az összes hozamszámításuk végül hibás lehet - mondta Pointner.

Az osztrák pénzügyi felügyelet (FMA) az első negyedévben egy iránymutatást készít az általa felügyelt intézmények számára a klímaváltozással kapcsolatos irányítási elvekről, illetve a kockázati szintnek megfelelő eszközárazásokról, amely hosszabb távú hatásokat is figyelembe venne. E szerint például a hitelfelvevőknek a bankok számára be kellene mutatniuk szén-dioxid-lábnyomukra vonatkozó számításaikat. Az olaj-és gázipari cégeknek például prezentálniuk kellene, hogy készleteikre milyen hatással lenne, ha a fosszilis energiahordozókat a következő 30-50 évben kivezetnék.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ilsi, 2020.01.18 08:28

NEM A KLÍMA, NEM A KÖRNYEZET ? csak egy kis emberség
A ?klíma-divat? vélhetőleg és sajnos, le fog csillapodni. Ahogy jött, úgy megy. Más nagy és kis gondok kerülnek előre. (Ezt persze nem mondanám az első klíma-kilakoltattaknak /Jean Charles sziget, Louisiana/)
De hogy is került az ?agendára??
Visszakerestem: 1977-ben írtuk a Chemie in Lebensmitteln (Kémia az élelmiszerekben) könyvünket Kölnben, de májat is vettünk a boltban és tényleg sikerült benne kadmiumot kimutatnunk. 1995 táján, a Vadász utcai Ökosz-ban üléseztünk György Lajos-Pirossal, amikor egy srác mutatta a képeket a antarktiszi leszakadó jéghegyekről. A Szelíd Energia Füzetek 1-13 száma egyikében sem szerepel a ?klíma?, bár mindegyik arról i s szól. Az 1998-as 33 kockázati tényezőben már említődik, de hát könnyű ráhibázni, ha mindent fölsorolunk. Dőry István (Egyházasfalu) 2016-os levele már konkrét: a személyes CO2 lekötéséhez 2000 m2 energiaerdő telepítése kell fejenként és 600 eFt.
A klímaváltozás csak egy tünet, a sok közül. A központi kérdést inkább el- mint felfedi: emberségünket. Jó, nem köszönhetek mindenkinek a Körúton, tömegtársadalomban élünk, de mégis. Igazából nekem nem is az fáj, hogy ismerőseim pusztítják a környezetet, hanem, hogy elengedik magukat, magyarán: lemennek kutyába. A könnyű, átlátszó, sav- és lúgálló, jól zárható palackot ? és egy sereg jól használható holmit - kidobnak. Ezzel azt mutatják: nem becsülik a munkát (sajátjukét sem), sem a természeti kincset. Autóval mennek a sarki boltba. A fiatalember a metrókocsiban le-föl járkálva hangosan telefonál, az orvos a fejünk fölött beszéli meg a nővérrel intim dolgait. Ezzel azt üzeni: rajtad átnézek, te senki vagy, le vagy ejtve. Nagy László meghagyta: Csókolom őket, ha emberi arcuk lesz...
Az ökokiskátéban meg ez áll: Előbb embernek kell lenni, aztán zöldnek.
Ha emberek maradtunk volna, ma nem lenne gondunk, hogy mint emberek, megmaradjunk.
/ökobetyár könyve/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.01.18 06:56

Az osztrák gazdaságnak az fog igazán betenni, ha ráengedik a zöld ámokfutókat, akik rájuk akarják erőltetni majd a téveszméiket. Ha ezt megengedik, gazdaságok, országok fognak csődbe menni. Klímaváltozás mindig is volt, van és lesz is, mert az egy ciklikus természeti jelenség, amelynek asztronómiai okai vannak, és az emberiségnek semmi köze hozzá. Totális téveszme, hogy azt a széndioxid okozza, egy gáz, amelynek az átlagos légköri koncentrációja mindössze 0.04%. Az egyik legfontosabb gáz, hiszen az élet alapja, a növények széndioxidból állítják elő a légzéshez szükséges oxigént. A folyamatot fotoszintézisnek nevezik, amit már az általános iskolában tanítanak. Jellemző a zöldek tudásszintjére, hogy erről fingjuk sincs, e mindenbe bele tudnak pofázni. Ha nem fékezik meg ezeket az anarchista ámokfutókat, teljesen szét fogják verni a modern világot. Ezt mindenki a saját bőrén fogja érezni.
Hisztéria helyett tényleges környezetvédelemmel kell foglalkozni: a pazarlás, a szemetelés csökkentésével, a tiszta víz megőrzésével, a szelektív szemétgyűjtéssel, a toxikus anyagok semlegesítésével, az újrahasznosítással, stb., nem pedig a széndioxid kibocsátás csökkentésével. Hülye Kurz meg éppen ezekkel az idiótákkal lépett koalícióra. Nagy bukta lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html