Soros György szerint katasztrófa előtt állhatunk

Soros György szerint Európa a radikális változások korszakába lépett, amelynek végén az EU a Szovjetunióhoz hasonlóan összeomolhat. Ha idejut az unió, annak egyik legnagyobb felelőse az Európai Néppárt lesz, amely egyebek mellett megtűri soraiban az Orbán Viktor vezette Fideszt.
Komócsin Sándor, 2019. február 12. kedd, 09:29
Fotó: Napi.hu

Soros György magyar származású filantróp üzletember szerint Európa vezetői és uniópárti polgárai nem ismerték fel, hogy forradalmi változásokat hozó korszakba léptünk - idézi a 24.hu Soros cikkét, amely a Project Syndicate-n jelent meg. A legtöbben azt feltételezik, hogy a jövő többé-kevésbé hasonlítani fog a jelenre, de nagyot csalódhatnak, mert teljesen felfordulhat körülöttük a világ.

A változások következő kritikus eseménye a 2019. májusi Európa parlamenti választás lesz, amely az euroszkeptikus politikai erők előretörését hozhatja. Ennek egyik oka az, hogy a legtöbb európai országban az elavult pártrendszer akadályozza az alkalmazkodást a változásokhoz, a másik, hogy az Európai Uniónak nincsenek hatásos eszközei arra, hogy fellépjen az uniós alapértékeket megsértő tagállamokkal szemben.

Soros ezt követően kifejti a pártokkal kapcsolatos kifogásait. Úgy véli, hogy az európai államok pártrendszere a 19. és a 20. században fennálló viszonyokat, elsősorban a tőke és a munka közötti ellentétet tükrözi, miközben ma már a fő törésvonal az Európa-ellenes és az Európa-párti erők között húzódik.

Besavanyodott pártok

Az üzletember szerint Németországban fenntarthatatlanná vált a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közötti sok évtizedes együttműködés, mert az euroszkeptikus Alternative für Deutschland (AfD) felemelkedésével Bajorországban megjelent egy erős jobboldali párt a CSU-tól jobbra.

A helyzet ugyan nem reménytelen, mert a német zöldek következetes EU-párti politikát folytatnak és a közvélemény-kutatásokban erősödnek, míg az AfD, úgy tűnik, a volt Kelet-Németországot kivéve elérte csúcspontját. Megerősödése azonban azt jelenti, hogy a CDU-CSU szavazóinak jelentős részét ma egy olyan párt képviseli, amely ellenzi az európai integráció erősítését.

Súlyos hiba

Az Egyesült Királyságban is az elavult pártstruktúra akadályozza a problémamegoldást - véli Soros György. Theresa May miniszterelnök és Jeremy Corbyn az ellenzéki Munkáspárt elnöke egyaránt ki akarja léptetni az országot az EU-ból, és készek együttműködni ennek érdekében.

A milliárdos befektető szerint az EU 2017-ben végzetes hibát követett el a dublini megállapodás szigorú betartásával, amely előírja, hogy az Európába érkező bevándorlók ügyét abban az országban kell kezelni, amelyben beléptek az uniós határokon belülre. Ezzel tisztességtelen terheket róttak az olyan frontországokra, mint Olaszország, ahol a bevándorlók először lépnek be az EU-ba. Az olasz szavazók ezért ma tapsolnak a bevándorlásellenes politikusoknak.

Még rosszabb helyzet

Soros még rosszabbnak tartja a helyzetet az európai pártszövetségek szintjén. A nemzeti pártoknak legalább vannak gyökereik, múltjuk, amelyre építhetnek, míg a transzeurópai szövetségek politikáját kizárólag a vezetőik privát karriercéljai határozzák meg. A legrosszabbnak az Európai Néppártot (EPP) tartja, amely szerinte szinte teljesen elvtelenné vált.

Ezt bizonyítja, hogy megtűri soraiban a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor pártját, a Fideszt, amely az Európai Parlament többségi véleménye szerint korlátozza a demokráciát saját országában. Az EPP azért folytatja ezt az elvtelen politikát, megőrizze a fideszes képviselők segítségével elért többségét az EP-ben.

Eközben az EU jelenlegi vezetése úgy viselkedik, mint valaha a Szovjetunió Kommunista Pártjának politikai bizottsága az ország összeomlásának idején. Egymás után adja ki a régi ukázokat, mintha ezeknek még lenne értelme, miközben a politikai változások már javában zajlanak.

Ébresztő!

Soros György szerint ahhoz, hogy az Európa-párti erők megvédhessék az egységes Európát külső és belső ellenségeitől, mindenekelőtt fel kell ismerniük a jelenlegi fenyegetés nagyságát. Ezután az a dolguk, hogy felébresszék és mozgósítsák az uniópárti európai szavazókat, akik szerinte többségben vannak, de jelenleg szenderegnek. Nem ismerték fel, hogy veszélyben vannak azok az emberjogi, demokratikus értékek, amelyek érvényesítésére az Európai Uniót alapították.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2019.02.13 08:28

@zappara: "túl erős? aztán mitől? " Talán attól, hogy Gyuri bácsi őt jelölte ki fő ellenfelének. Miatta nincs többsége a bevándorlás-párti erőknek a EPP-ben! Te el sem olvastad a cikket? Na akkor tessék:
"The EPP is almost entirely devoid of principles, as demonstrated by its willingness to permit the continued membership of Hungarian Prime Minister Viktor Orbán?s Fidesz in order to preserve its majority and control the allocation of top jobs in the EU."
Amúgy nem kéne lassan így 5-6 év után kicsit elgondolkodnod, hogy miért a Fidesz nyeri a választásokat mindig. Már nem igaz régen, az amivel 2014. után érveltél, hogy a többség otthon maradt az alacsony részvét miatt nyertek stb. Most 2018-ban magas részvétel volt aztán ugyanúgy nyertek. Nem lehet az, hogy igazából a nagy többség jobban él mint az előző társaság alatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.02.12 22:38

@Jakab.gipsz: "kiárusították Magyarországot:

Ja, a boxos gazdád (strómanja) meg "csak" fölvásárolta, azért vagyunk egy, azaz két cigányfamília szemétdombja mindannyian, ez a szebb napokat látott ország, ugye Móricka?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jakab.gipsz, 2019.02.12 22:24

@Panzerkraftwagen_Drei: Demjánék valóban szégyellhetnék magukat, kiárusították Magyarországot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jakab.gipsz, 2019.02.12 22:22

@zappara: ."tényleg gáz van." Így igaz, mert Soros csinálja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.02.12 21:51

@zappara: az úgynevezett baloldali soroscsicskáknak is volt vagy 3 ciklusa, 12 éve hatalmon, Móricka. Nem emlékszem rá, hogy bármi jobb lett volna. Csak arra emlékszem, hogy Demján és pár mutyielvtárs/oligarcha már akkor is milliárdokat kaszált, az adónkból, meg ma is, csak azóta Demján és Vajna mutyielvtársakat "leváltották" Mészáros mutyielvtársra, mondjuk úgy.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html