Oroszország és Kína miatt is figyelmeztet a NATO-főtitkár

A NATO-nak politikailag erősebbé kell válnia ahhoz, hogy szembenézzen a következő évtized kihívásaival - mondta a NATO főtitkára hétfőn, aki arról is beszélt, hogy Kína felemelkedése alapvetően változtatja meg a globális hatalmi egyensúlyt, Oroszország pedig új fegyvereket fejleszt.
Domokos Erika, 2020. június 9. kedd, 06:40
Fotó: MTI/EPA

A NATO-nak katonailag erősnek, politikailag egységesebbnek kell lennie, a szövetségeseknek jobban ki kell használniuk katonai, gazdasági és diplomáciai erőforrásaikat a társadalmak megerősítéséhez, az olyan veszélyekkel szembeni sebezhetőségük csökkentéséhez, mint a koronavírus, az úgynevezett hibrid fenyegetések vagy az internetes támadások - mondta az MTI szerint Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára hétfőn.

Jens Stoltenberg az Észak-atlanti Tanács és a German Marshall Alapítvány videókonferenciáján a NATO jövőjét felvázoló beszédében kiemelte, hogy folytatni kell a beruházást a fegyveres erőkbe és a modern katonai képességekbe, amelyek több mint 70 éve szavatolják a szövetségesek biztonságát.

A NATO-nak politikailag is erősebbé kell válnia, ami azt jelenti, hogy a szövetséget a közös biztonságot jelentő kérdések, szükség esetén pedig a közös cselekvés formájának megvitatására kell használni. Ennek fontosságát a koronavírus-járvány különösen megmutatta, miután sok országban rávilágított a felkészültség hiányosságaira és az egészségügyi rendszerek súlyos gyengeségeire - mondta a NATO főtitkára.

"A kihívások, amelyekkel a következő évtizedben szembe kell néznünk, sokkal nagyobbak, mint amekkorát bármelyikünk képes lenne egyedül kezelni. Sem Európában, sem Amerikában. Ez ezt jelenti, hogy ellen kell tudnunk állni a nemzeti megoldások kísértésének" - fogalmazott Stoltenberg.

Arra szólította fel a szövetséges tagállamokat, hogy az Oroszország és Kína jelentette kihívások közepette védjék meg a szabályokon alapuló globális rendet és a demokráciát. Azt közölte, Oroszország továbbra is új fegyvereket fejleszt, köztük a közelmúltban egy közepes hatótávolságú rakétát, mindeközben Kína felemelkedése alapvetően változtatja meg a globális hatalmi egyensúlyt.

"2030-ig még szorosabb együttműködésre kell törekednünk a hasonló gondolkodású országokkal, például Ausztráliával, Japánnal, Új-Zélanddal és Dél-Koreával annak érdekében, hogy megvédjük azokat a globális szabályokat és intézményeket, amelyek évtizedek óta szavatolják a biztonságunkat" - mondta.

Szavai szerint a szorosabb együttműködésre a közös értékek védelme érdekében van szükség a fokozott globális verseny idején. Végezetül pedig arra szólította fel a tagállamokat, hogy álljanak ki a jogállamiságra, a szabadságra és a demokráciára épülő világ mellett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gulyasgyula, 2020.06.09 08:37

Okos tojás hogy fogy harcolni a NATO az internetes bűnözés ellen ????????? A NATÓ -nak lemenőben van a ideje ......Eddig is csak egy kapitalista világ érdekeit védte .....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html