Száguldó pályára állhat Lengyelország

A lengyel gazdaság 4-5 százalékkal nőhet az idén, az első negyedévben valamivel 5 százalék alatt lehet a növekedés - jelentette ki Jerzy Kwiecinski fejlesztési és beruházási miniszter a PAP hírügynökségnek adott interjúban.
Dzindzisz Sztefan, 2018. május 14. hétfő, 13:00
Fotó: Shutterstock

Az első negyedévet mindig nehezebb megbecsülni, mint a többit, de bátran számíthatunk a tavalyi negyedik negyedévinél nem sokkal gyengébb eredményre - közölte a miniszter. "A beruházások bővülhetnek, de a kétszámjegyű növekedési ütem elérése nem tűnik túl valószínűnek" - fogalmazott, hozzátéve, hogy "jelenleg az állami beruházások adnak nagy lendületet a növekedésnek, a vállalati szektor beruházásai viszont lényegesen gyengébb ösztönző hatást fejtenek ki".

A fejlesztési és beruházási miniszter az interjúban elmondta: "célunk a növekedési ütem fenntartható és erőteljes szinten tartása, nagyjából a 4-5 százalék közötti tartományban. A négy százalékos szinttel semmilyen problémánk nem lehet meggyőződésem szerint." (Meglepő területen támadnak a lengyelek.)

A tavalyi negyedik negyedévben 4,9 százalékos éves GDP-növekedést ért el a lengyel gazdaság. A PAP hírügynökség felmérése szerint közgazdászok az idei első negyedévre 4,8 százalékos éves növekedést várnak, az egész évre pedig 4,3 százalékosat. A lengyel költségvetés 3,8 százalékos GDP-növekedéssel számol az idei évre.

Fotó: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK