Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit kormányon belül hónapok óta belső harc dúl azok között, akik a lehető legpuhább elválást akarják az Európai Uniótól, illetve akik a lehető legteljesebb függetlenség pártján állnak. Theresa May csütörtökön azzal a szándékkal szervezett kihelyezett kabinetülést vidéki birtokán, hogy lezárják a nyilvánosság előtt is folyó, kínos vitákat. A tanácskozáson öt kemény- és öt puhabrexit-párti kormánytag vett részt a szakérőivel.

A cél az volt, hogy kompromisszumra jussanak a kormány uniós válási politikájáról, ám a Business Insider értékelése szerint több nyitott kérdést hagytak, mint amennyit megválaszoltak. A tanácskozásról kiszivárogtatott hírek szerint a részt vevő miniszterek megállapodtak abban, hogy az Egyesült Királyságnak önként követnie kell az EU szabályozásának egy részét, ám ezzel egyidejűleg el kell indulnia a "menedzselt elválás" útján.

Mi van?

Hogy ez alatt mit kell érteni, azt csak találgatják az újságírók. Laura Kuenssberg, a BBC publicistája úgy értelmezi a kiszivárgott információkat, hogy a May-kormány tagjai többé-kevésbé megállapodtak abban, hogy az ország tartsa magát az EU-s standardokhoz és szabályokhoz, ám a saját elképzelései szerint. Eszerint tehát a szigetország egyidejűleg követné az EU szabályait és a sajátjait.

Hogy még homályosabb legyen a kép, mindenki azzal állt fel a tárgyalóasztaltól, hogy győzött az álláspontja. Egy kormány közeli forrás azt suttogta a Financial Times fülébe, hogy úgy tűnik, mindenki megkapta, amit akart. A kemény brexit pártján állók szerint a szétválás győzött, a puha brexit pártján állók szerint azonban szó sincs erről.

Nincs áttörés

A BBC szakírója úgy látja: a nyolcórás vidéki kormánykabinet-ülés nem hozta meg azt az áttörést a kormány politikájában, amit reméltek tőle. Például nem vitatták meg a miniszterek, hogy az Egyesült Királyság bent maradjon-e az uniós vámunóban vagy sem, pedig ez az alapkérdés az ír-észak-ír határ ügyében. Ha Nagy-Britannia nem marad a vámunióban, akkor a jelenleg jelképes határ valóságossá válik, ami politikai robbanással fenyeget.

Ezt a megállapítást a Financial Times is osztja. Az üzleti lap emlékeztet arra, hogy Philip Hammond pénzügyminiszter - a szoros brit-EU kapcsolat első számú képviselője a londoni kormányon belül - úgy véli: miután az ír-észak-ír határ kérdését nem lehet másként megoldani, mint a közeli EU-brit viszony fenntartásával, ez önmagában elég indok lehet arra, hogy az Egyesült Királyság a puha brexit mellett döntsön.

Mazsolázás

A kabinet állítólag egy "kanadai-EU szabadkereskedelmi modell plusz, plusz, plusz" viszonyt alakítana ki a szigetország és az unió között. Ez azt jelenti, hogy a Kanada-EU egyezséghez hasonló megállapodásból indulnának ki, majd ezt követően a termékek és a szolgáltatások terén az abban szereplőnél jobb egyezséget kötnének az unióval. Ez szabályozási együttműködést feltételez a felek között.

Mindhárom sajtóorgánum felhívja a figyelmet arra, hogy éppen ez az, amit az EU kerek perec elutasított. Brüsszel nem tárgyal olyan középútról a vámuniós és egységes piaci tagság, illetve a szabadkereskedelem között, amelyben az Egyesült Királyság kimazsolázza, mely területeken, mely szabályokat hajlandó követni és melyeket nem, ráadásul nem fogadná el, hogy a jogvitákat az Európai Bíróságon rendezzék.

Ha ezt a precedenst megengednék, az az unió széthullásához vezetne, mert más országok is hasonló igényeket fogalmazhatnának meg. Végül teljes káosz alakulna ki, felbomlana a jogbiztonság annak minden gazdasági-politikai-szociális következményével.

Következő körök

A BBC cikke emlékeztet arra, hogy akármire is jutottak a kabinet tagjai a vidéki ülésen, maguk mellé kell állítaniuk először a kormány többi tagját, aztán a Konzervatív Pártot, amelynek brexitpárti szárnya nem igazán látszik késznek a kompromisszumokra, majd a kormánynak érvényesíteni kellene álláspontját az EU-val folytatott válási tárgyalásokon is.

Az Financial Times külön felhívja a figyelmet arra, hogy átalakulni látszanak a brit belpolitikai erőviszonyok. Az ellenzéki Munkáspárt, amely eddig nem foglalt egyértelműen állást a brexit ügyében, elkötelezni látszik magát a puha válás mellett. Ha a párt parlamenti frakciója összeáll a hasonló véleményen lévő tory képviselőkkel, akkor a kormány a brexitpártiakkal az oldalán kisebbségbe szorul. Ugyanakkor a brexitpárti konzervatív képviselők elegen vannak ahhoz, hogy megbuktassák a kormányfőt.

Jöhet az összeomlás

A Business Insider úgy látja, hogy Theresa May számára elérkezik az igazság pillanata, amikor március 2-án egy beszédben ismerteti kormánya álláspontját a brexittel kapcsolatban. Vagy választ a kemény és a puha válás közül, amelyek között - mint az vidéki kabinetülésről kiszivárgó értelmezhetetlen információkból is kiderült - nincs középút, vagy teljesen elveszíti az ellenőrzést a kilépés folyamata felett.

Az utóbbival kormánya összeomlását, az újabb belpolitikai káoszt kockáztatja egy évvel az Egyesült Királyság de facto kilépése előtt az EU-ból.

A fotó forrása: Paul Ellis/AFP