Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) és az ITER Nemzetközi Fúziósenergia-szervezet néhány napja jelentte be: megállapodtak abban, hogy együttműködnek a nukleáris fúziós kutatások terén. Teszik ezt azzal a céllal, hogy a fúziós energia termelését ipari szinten lehessen megvalósítani.

A megállapodás gyakorlati oldaláról nézve, valójában arról szól, hogy az ITER megosztja a nukleáris fúziós biztonsággal és a sugárvédelemmel kapcsolatos megállapításait a NAÜ 171 tagjával, mindezt annak érdekében, hogy a NAÜ kidolgozhassa a nukleáris fúzióra vonatkozó biztonsági szabványait.  A két csoport eztán együttműködik a plazmafizikával és a fúziós technológiával kapcsolatos oktatási kezdeményezésekben is.

A NAÜ-IAEA megállapodás nem teljesen ismeretlen szerepőket kapcsol össze. A két szervezet ugyanis már 2008-ban együttműködési megállapodást kötött, sőt: az ITER legnagyobb projektje Dél-Franciaországban valójában a világ legnagyobb fúziós kísérlete. Jelenleg is 35 ország szakemberei dolgoznak együtt a fúziós energia kiaknázhatóságán.

Yukiya Amano, a NAÜ főigazgatója az új megállapodással kapcsolatban arról beszélt, hogy a fúziós energiatermelés csak az összehangolt nemzetközi erőfeszítések révén érhet célba. "Az ITER lenyűgöző munkája központi szerepet játszik ezen a területen. Örömmel várjuk intenzív együttműködésünket" - mondta. A nemzetközi nukleáris iparági szervezet (NIA -Nuclear Industry Association) vezérigazgatója, Tom Greatrex szerint a fúzió a nukleáris energia jövőjének része. "Az ITER építése során most egy újabb lépéssel közelebb vagyunk ahhoz, hogy az valósággá váljon" - tette hozzá. Úgy látja, hogy a magfúziós kutatásokat érdemes támogatni azzal a céllal, hogy kifejlesszék azokat a megoldásokat, melyek a 21. század második felében a világ energiaszükségletét a mai bevált nukleáris technológiák mellett egy másik módon segítik.