A Federal Reserve monetáris politikai döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) mostani kamatdöntő ülésén meghagyta 0-0,25 százalékon az irányadó dollárkamatsávot. Ez a szint rendkívüli döntések nyomán lépett életbe, miután nyilvánvalóvá váltak a koronavírus pusztító hatásai az amerikai gazdaságra.

A Fed estében több tényező tisztázását várják a piaci szereplők. Az egyik, hogy milyen súlyosnak ítéli meg a válságot, pontosabban, hogy milyen kilábalási forgatókönyveket mérlegelnek.

A Fed egyik fő feladata, a teljes foglalkoztatottság biztosítása. Ez nem is olyan rég majdnem sikerült, ehhez képest, most az egyes becslések 15 és akár 30 százalék közötti munkanélküliségi rátával számolnak, miután lényegében napok alatt 25 millióval nőtt a regisztrált munkanélküliek száma.

Az USA pillanatnyi gazdasági kilátásai, legalábbis rövidtávon elkeserítőek. Márciusban összeomlott a gazdaság, az első negyedévben 4,8 százalékos zsugorodás volt. James Knightley az ING országszakértője szerint a legrosszabb még hátravan, a második negyedévben éves összevetésben 40 százalékos visszaesést jósol, és több ehhez fogható számítás is napvilágot látott.

Morten Lund Nordea elemző szerint ezzel együtt a Fed-nek még bőven maradt lehetősége lépni, még az eddig bevezetett tetemes támogatási programokon túl is. Az eddig nyilatkozatok is azt támasztják alá, hogy még várhatók további intézkedések az amerikai jegybanktól.

Jerome Powell Fed-elnök hamarosan további részleteket is kifejt a kamatdöntő ülést követő tájékoztatón.