Üzent a nagykövet a magyar kormánynak: "Amerika nem lesz olyan barátságos"

Eddig Washington tett gesztusokat Magyarországnak, most Budapesten a sor - összegezi a hvg.hu David Cornstein CEU-s előadásának üzenetét. A nagykövet tulajdonképpen egyértelművé tette, ha nem viszonozzuk a diplomáciai gesztusokat, akkor Amerika nem lesz olyan barátságos, mint eddig volt.
K. Kiss Gergely, 2018. október 10. szerda, 21:54
Fotó: Napi.hu

A Közép-európai Egyetemen (CEU) szerdán zajló eseményen Michael Ignatieff rektor, bevezető beszédében elmondta, hogy Cornstein előzőleg kiemelte: milyen fontos lenne, ha a CEU Budapesten maradhatna, mivel "kisebb helyi problémáink akadtak" - tudósított a portál.

Ezután David Cornstein nagykövet is megemlékezett, milyen fontos volt, hogy a CEU-ra vezetett az első útja a beiktatása után. Mert szerinte a CEU Amerikában is ügy, mindenki erről kérdezte, amikor legutoljára az USA-ban járt. De bízik a megegyezésben, nemsokára lesz ugyanis egy találkozó a kormány és a CEU képviselői között a legfelsőbb szinteken.

Eddig 10 éven át az volt az amerikai hozzáállás, hogy Magyarországgal nem beszélünk - de egy szövetségessel nem lehet így bánni - mondta. Az új adminisztráció gesztusokat tett, létrejött a Trump-Orbán telefonbeszélgetés, és a két külügyminiszter is találkozott egymással. De most ezeket a magyar félnek kell viszonozni.

Ennek vagy a CEU-megegyezés, vagy egy amerikai-magyar hadiipari megállapodás által kell létrejönnie. Ha a magyar fél ezt nem lépi meg, vagy olyat észlelnek, ami szembemegy az amerikai értékekkel, akkor megváltozik a barátságos viszony - figyelmeztetett.

Amerika mostanában többször is állást foglalt Magyarországot érintő kérdésekben: az USA rosszallja, például hogy a kormány blokkolja a NATO-ukrán kommunikációt, miközben Ukrajna gyakorlatilag Oroszországgal áll harcban. Eközben a helyzet csak egyre rosszabbá válik ukrán-magyar fronton.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.10.11 10:28

@Panzerkraftwagen_Drei:
Tetten érhető az antiszemitizmus, meg a kommunizmus is nálad az identitászavaros elmeháborodottnál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

KisTehen, 2018.10.11 00:30

Az usának érdeke, hogy ceu legyen Budapesten?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.10.11 00:14

De szép tősgyökeres angol neved van, Cornstein... tősgyökeres magyar is lehetnél ennyi erővel... Ja nem...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.10.10 23:48

"Eddig Washington tett gesztusokat Magyarországnak, most Budapesten a sor - összegezi a hvg.hu David Cornstein CEU-s előadásának üzenetét." - Konkrétan mit is?

"Ezután David Cornstein nagykövet is megemlékezett, milyen fontos volt, hogy a CEU-ra vezetett az első útja a beiktatása után. " - esetleg ez lenne a gesztus? Muhaha...

"Eddig 10 éven át az volt az amerikai hozzáállás, hogy Magyarországgal nem beszélünk - de egy szövetségessel nem lehet így bánni - mondta. Az új adminisztráció gesztusokat tett, létrejött a Trump-Orbán telefonbeszélgetés, és a két külügyminiszter is találkozott egymással."
Vagy az, hogy az Obama/Clinton féle suttyó paraszt birodalmi stílusból visszavettek? Be ne szarjak...

"Ennek vagy a CEU-megegyezés, vagy egy amerikai-magyar hadiipari megállapodás által kell létrejönnie. "
Aha, fizessük meg a fenti "jóindulat árát" :D :D :D

"Ha a magyar fél ezt nem lépi meg, vagy olyat észlelnek, ami szembemegy az amerikai értékekkel, akkor megváltozik a barátságos viszony - figyelmeztetett."
Azaz ha nem fizetünk, visszatér a suttyó paraszt birodalmi stílus...

"Amerika mostanában többször is állást foglalt Magyarországot érintő kérdésekben: az USA rosszallja, például hogy a kormány blokkolja a NATO-ukrán kommunikációt"
Mikor fogja rosszallani, azt hogy ők maguk egy fasiszta kormányt támogatnak Ukrajnában?

Remélem az USA és az oroszok kinyírják egymást a picsába mindegy szálig, és utána már csak egy kávét kérek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html