Itt a döntés: kártérítést követelhet az USA az EU-tól

A Kereskedelmi Világszervezet vitarendezési testülete szerint az Európai Unió nem szüntette be az Airbusnak nyújtott tiltott állami támogatásokat, ami milliárdos kárt okozott a rivális Boeingnek és USA-nak. Az EU visszatámadott.
Domokos Erika, 2018. május 15. kedd, 20:07
Fotó: Pixabay

Nem szüntette be teljesen az Európai Unió az Airbus repülőgépgyártó cégnek nyújtott tiltott állami támogatásokat az ügyben született korábbi határozatok ellenére sem - mondta ki kedden a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vitarendezési testülete - írta az MTI. A genfi székhelyű szervezet döntése nagy győzelmet jelent a rivális amerikai Boeingnek és az Egyesült Államoknak. Fellebbezésre már nincs lehetőség.

Az Európai Bizottság 2016 őszén fellebbezte meg a WTO döntését, amely szerint az európai kormányok kölcsönök formájában évtizedeken át tiltott állami támogatást nyújtottak az Airbusnak.

A WTO kedden igazat adott Washingtonnak abban, hogy az uniós szubvenciók több milliárd dolláros kárt okoztak a Boeingnek a szélestörzsű gépek piacán az elmaradt profitok miatt, ugyanakkor elvetette azokat az amerikai érveket, amelyek szerint ez a keskenytörzsű repülőgépek piacára is igaz. (Szárnyal a Boeing.)

Szakértők szerint a mostani ítélet nyomán az Egyesült Államok több milliárd dollárnyi kártérítést is követelhet.

Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos ígéretet tett rá, hogy eleget fognak tenni a WTO előírásainak, és biztosítják a határozat teljes körű érvényesítését.

Ezzel párhuzamosan a Boeing ellen is hasonló eljárás folyik a WTO előtt, az Európai Unió ugyanis azzal vádolja a vállalatot, hogy a WTO szabályaival nem összeegyeztethető támogatást kapott az amerikai kormányzattól. Ebben az ügyben az idei év második felében vagy 2019 elején várható döntés.

A WTO határozatai mindössze ajánlásokat tartalmaznak, a vitarendezési testületnek nincs joga ilyen ügyekben szankciókat kiszabni. A világ két legnagyobb repülőgépgyártójának kereskedelmi vitája 14 éve tart - emlékeztetett az MTI.

A kép illusztráció, azon egy Airbus A319 repülőgép látható a zürichi repülőtéren, forrás: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK