Joe Biden az Európai Tanács épületében hangsúlyozta: Amerika visszatért, noha soha sem távolodott el igazán. "Most újra kiváló lehetőségeink vannak a szoros együttműködésre az Európai Unióval és a NATO-val" - mondta az amerikai elnök, hozzátéve, hogy Amerika érdeke, hogy kiváló kapcsolatai legyenek az EU-val a NATO-val, és ez eztán így is lesz, nem úgy, ahogy "az elődöm idejében volt" - mondta Biden.

Charles Michel, az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács elnöke válaszul azt mondta, hgy az jó hír, hogy az Egyesült Államok visszatért a nemzetközi porondra. "Ma megújítjuk partnerségünket, ami a jövőbeni jólétünkbe és biztonságunkba való befektetést jelenti" - fogalmazott Charles Michel.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke úgy véli, az hogy Biden a mandátuma ilyen korai szakaszában Brüsszelbe látogat, a személyes elkötelezettségét mutatja Európa iránt. Ezt Európa nagyra értékeli - közölte az elnök, majd hozzátette: az elmúlt négy év e szempontból nem volt könnyű, ráadásul a világ, ahogyan Európa is, drámaian változott. De az Európai Unió  meg szeretné erősíteni barátságát és szövetségét Washingtonnal - mondta Ursula von der Leyen.

Joe Biden amerikai elnök kétnapos látogatásra érkezett Brüsszelbe, ahol hétfőn részt vett a NATO csúcsértekezletén, kedden az Európai Unió intézményeinek vezetőivel tárgyal.