Milliárdos bírsággal sújtotta a magyar GVH a Facebookot

A Facebook Ireland Ltd. jogsértést követett el, amikor ingyenesként hirdette szolgáltatását nyitóoldalán és Súgóközpontjában - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), amely ezért történetének legnagyobb, fogyasztóvédelmi ügyben kiszabott bírságát, 1,2 milliárd forintot szabott ki a vállalatra.
Szabó Zsuzsanna, 2019. december 6. péntek, 16:32
Fotó: Pixabay

A Facebook (úgynevezett zéró áras) üzleti modelljének lényege, hogy az oldalon megosztott tartalmakkal magához vonzza a fogyasztókat, akiknek érdeklődéséről, viselkedéséről, vásárlási szokásairól részletes adatokat gyűjt. Ezen adatok birtokában célzott reklámozási lehetőséget értékesít üzleti ügyfelei részére, a reklámokat pedig a posztok között elhelyezve juttatja el a fogyasztókhoz.

A hivatal álláspontja szerint a regisztrációs oldalon megjelenített "Ingyenes és bárki csatlakozhat", "Ingyenes és az is marad" üzenetek elterelik a fogyasztó figyelmét az általa vállalt ellentételezésről - azaz adatainak átadásáról, terjedelméről és ezek következményeiről. A megtévesztőnek talált állítások a nyitóoldalon 2010 januárjától 2019. augusztus 12-ig, a Súgóközpontban 2019. október 23-ig voltak láthatók.

A GVH úgy ítélte meg, hogy az ingyenesség üzenete zavart kelthet a fogyasztókban mind a használattal járó felelősség, mind a szerződéses kötelezettségek tekintetében, hiszen kockázatmentességet, kötelezettség nélküliséget sugall, miközben több szintű - ráadásul a kezelt és a felhasznált adatok összetettsége miatt nem is egészen átlátható - felhasználói elköteleződés áll mögötte. A GVH szerint számos fogyasztó nincs tisztában az általa átadott adatok kiterjedésével vagy értékével, és jellemzően az online platformok általános szerződési feltételeit sem olvassa.

A versenyhatóság meggyőződése, hogy rövidebb és hosszabb távon is káros az ügyleti döntésekre, és így egyes gazdasági reálfolyamatokra nézve is, ha a fogyasztók azt hiszik, hogy egy szolgáltatást ellentételezés nélkül, kockázatmentesen használhatnak.

A hatóság a bírság meghatározásakor a Facebook Ireland Ltd. magyarországi hirdetési bevételének csak egy részéből indult ki, és figyelemmel volt arra is, hogy a vállalkozás a versenyfelügyeleti eljárás során globálisan módosította a vizsgált nyitóoldali, ingyenességre vonatkozó szlogenjeit, továbbá a Súgóközpont kifogásolt tartalmát.

A GVH megjegyzi, hogy az Egyesült Államokban és Európában egyaránt születtek hasonló döntések a Facebook magatartásával összefüggésben. 2019 áprilisában az Európai Bizottság és tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok nyomására a Facebook frissítette felhasználási feltételeit és szolgáltatásait. Az új feltételekből egyértelműen kiderül, hogy a vállalat miként használja fel a közösségi oldalra bejelentkezők adatait profilalkotási tevékenységek és a vállalat finanszírozását szolgáló célzott hirdetések megjelenítéséhez.

Rengeteg értékes ingyenes online szolgáltatás elérhető, de nem létezik ingyen ebéd. Ezekért a szolgáltatásokért is fizetünk - ha készpénzben nem is, az adatainkkal. Az elvárás, hogy a dolgok az interneten természettől fogva ingyenesek, segített elaltatni a gyanúnkat, úgyhogy belementünk egy Fausti alkuba - és hogy megspóroljunk pár fillért ma, elfogadtunk egy bizonytalan és korlátlan kockázatot a jövőre nézve

- idézi a GVH közleménye Margrethe Vestagert, az Európai Bizottság digitális korszakért felelős ügyvezető alelnökét, aki ezt csütörtökön, az Internets of the World című konferencián Koppenhágában mondta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2019.12.07 17:06

@csaba7272: Sajnos ez hatalmas problémája a társadalomnak. Láttam csitrilányokat többször is akik egymás mellett ültek a padokon, de nem beszélgettek hanem telefonon chateltek egymással :)
Meghülyült a világ a tehén b@ssza már a bikát !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2019.12.07 08:41

@narancsragacs:
Tévedsz! Nem vagyok regisztrálva. Még ingyen sem adok reklámfelületet, nem hogy pénzért. Sok fiatalt, és még több gyermetegagyú felnőtt van belehülyülve a Face-ba. Enélkül már el sem tudják képzelni az élüket.
Üzletnek jó, mint a Google. Egyszer hirdettem a cégemet Google-ban, nem kaptam számlát sem. Amikor felhívtam az "ügynököt", azt mondta, ez már nem az ő asztala.
Megérdemli(k) a büntetést!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2019.12.07 07:42

@csaba7272: A sok birka még fizetett is volna hogy regisztrálhasson a fa@bookra veled együtt :) Narancsisztánban túl van reprezentálva az népesség, amely abban megingathatatlan a téveszmében él, hogy észt is adott annak a Jóisten, akinek az állam hivatalt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.12.07 01:29

Ilyen erős anyagi háttérrel nagyon sok kellemetlenséget lehet okozni a Facebook-nak, no meg számos hasonló óriásnak. És nem csak országos szinten lenne visszhangja. De nem ezzel a röhejes, őskori, kiáltóan amatőr módszerrel. Sokadszorra is bebizonyosodott, hogy mindhárom Fidesz kormány informatikai területen bármikor képes nevetségessé tenni önmagát és ha épp nincs olyan botrány, amit lehet szarul (félre)kezelni, akkor kitalálnak ők valamit, amin a szakmabeliek csak mosolyognak (finoman szólva). Kicsit vissza kellene venni a büszkeségből és egy-egy pillanatra le kellene ereszkedni ide a földre az emberek közé, a való világba, ahol hozzáértő szakemberek is előfordulnak. És ha hallgattok a szakértőkre, akkor meg lehetne előzni a legtöbb nemzetközi hahotát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

fordulo_bogyo, 2019.12.06 22:42

Ez az elso lepes. A kovetkezo a cenzura, a vegso pedig a betiltas lesz. Nehogy mar kritizaljak egyesek a kormanyt a Facebook feluleten.
Megvenni nem tudjak, mashogy probaljak ellehetetleniteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html