Facebook-botrány: felfüggesztették a CA vezetőjét

Átmenetileg felfüggesztették az állásából Alexander Nixet (képünkön), a Cambridge Analytica (CA) vezérigazgatóját - írja az Index.hu a CBS nyomán.
Szász Péter, 2018. március 20. kedd, 21:23
Fotó: AFP

Nix azután került kereszttűzbe, hogy a brit Channel 4 több hónapos oknyomozás után lebuktatta a férfit, hogy egy beépített munkatársuknak tisztességtelen politikai ajánlatokat tett, és többek között azzal dicsekedett, hogy a cél érdekében akár örömlányokkal vagy hamis állításokkal is képesek tönkretenni a megrendelő politikai ellenfeleit.

A cég elnöksége azt közölte, hogy a Nix által mondottak semmilyen szinten sem képviselik a CA értékeit, és ezzel a lépéssel is jelzik, hogy komolyan veszik az ügy kivizsgálását. Nix helyét az az Alexander Tayler veszi át, aki a cég adatokért felelős vezetőjeként érintett a Facebookot lassan romba döntő 50 millió felhasználós adatlopásban - olvasható a portálon.

A Cambridge Analytics az elmúlt évek egyik legsikeresebb adatelemző cége, többek között Donald Trump választási kampányát is segítették. A Channel 4 leleplező riportjából azonban kiderül, hogy Nix és két munkatársa attól sem riad vissza, ha politikai ellenfeleiket szándékosan meghamisított bizonyítékokkal, kamu vesztegetésekkel, volt kémekkel és más etikátlan és illegális eszközökkel járatják le.

Az egész ügy közben hatalmas botránnyá duzzadt, ugyanis pont a CA volt az, akik a vád szerint 50 millió Facebook-felhasználó adatait lopták el, és használták fel a kampányaikhoz. A hír miatt a Facebook a Verge szerint vészriadót rendelt, de egyelőre a cég képtelen rendes állásfoglalást tenni az ügyben, Mark Zuckerberg azóta sem szólalt meg.

Közben viszont a Facebook árfolyama 5 százalékot esett a tőzsdén a hír hallatán.

Az egész botrány miatt az Európai és a Brit Parlament is válaszokat vár Zuckerbergtől, hogy hogyan történhetett olyan, hogy egy kutató megszerzett 50 millió profiladatot, majd ezt egész egyszerűen továbbította a CA-nak, akik pszichografikus profilokat építettek az adatokból, hogy aztán ezzel tudjanak meg minél többet a potenciális választók preferenciáiról.

A kép forrása: AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK