Hatalmas támadás söpört végig a világon

Csaknem száz országot érintett a pénteken kezdődött számítógépes támadássorozat. Többek között Nagy-Britannia, Oroszország, Franciaország az Egyesült Államok, Kína, Japán, Olaszország, Törökország, Ukrajna, Vietnam, Tajvan és a Fülöp-szigetek voltak az érintett országok között - jelentette az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2017. május 13. szombat, 10:49
Fotó: Napi.hu

A péntek esti hírek még arról szóltak, hogy egy zsarolóvírussal végrehajtott világméretű támadás 74 országra terjedt ki. A legfrissebb összesítések szerint 75 ezer kibertámadás történt a világ 99 országában.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium közölte, hogy kész segíteni a partnerországoknak az internetes támadások elhárításában, és erről már folynak az intenzív konzultációk velük.

Szakértők szerint a támadássorozatot úgynevezett ransomware vírussal követték el, amely láncfertőzést okozott az egymással összeköttetésben lévő számítógépes rendszerekben. A WannaCryként ismert zsarolóvírus továbbfejlesztett változata terjedhetett szét, amelynek készítői 300-600 dollárnak megfelelő összeget próbálnak kicsikarni a felhasználóktól a bitcoin nevű virtuális valutában, a rosszindulatú program által zárolt adatok hozzáférhetővé tételéért (ransom angolul váltságdíjat jelent).

A felhasználók háttérképe megváltozik, egy visszaszámlálás jelenik meg rajta azzal az időtartammal, ameddig a gép tulajdonosa kifizetheti a váltságdíjat, különben a kiberbűnözők törlik összes adatát.

Windowson keresztül támadtak

A magát Shadow Brokersnek nevező csoport az interneten tavaly óta terjeszti az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől, az NSA-től ellopott, Eternal Blue-ként ismert hackerprogramot. A mostani számítógépes támadássorozat elkövetői pedig feltehetően az NSA-kódokat felhasználva fejlesztették tovább a WannaCry vírust, képessé téve arra, hogy magától terjedjen el nagy számítógépes rendszerekben.

A hackerek a Microsoft Windows operációs rendszerének sérülékenységét kihasználva intéznek támadásokat. Az amerikai cég néhány órával a támadássorozat elindulása után arról tájékoztatott, hogy olyan automatikus frissítéseket kínál a felhasználóinak, amelyek már védelmet nyújtanak az új internetes kártevő ellen is.

Oroszországot érte a legtöbb támadás

Nagy-Britanniában egészségügyi intézményeket, Spanyolországban vállalat informatikai rendszereket ért zsarolóvírus-támadás, de a Kaspersky Lab orosz számítógépes biztonsági cég szerint a legtöbb fertőzési kísérlet Oroszországban történt. Legfrissebb jelentések szerint célpont volt a többi között az orosz belügyminisztérium, valamint a legnagyobb orosz pénzintézet, a Sberbank is. A belügyi tárca közölte, hogy mintegy ezer számítógépbe hatolt be a vírus.

Az Avas szoftverbiztonsági cég szakértői szerint Oroszország mellett Ukrajna és Tajvan volt a fő célpont, de a legsúlyosabb károk Nagy-Britanniában keletkeztek.

A német média szombati híradásai szerint a hackerek megtámadták a Deutsche Bahn vasútvállalat gépeit, ami fennakadást okozott a vasúti forgalomban, országszerte jelentek meg hamis üzenetek a német pályaudvarok monitorjain. A károk nagyságát egyelőre nem mérték fel teljesen.

A román hírszerzés közölte, hogy volt támadási kísérlet a kormányintézmények ellen, de kivédték.

Az amerikai cégek elkerülték a legnagyobb bajt

A korábbi hírek arról szóltak, hogy amerikai vállalatokat elkerülte a nemzetközi támadássorozat, de kiderült, hogy a FedEx csomagküldő cég gépei is megsínylették a támadást.

A Symantec szoftverbiztonsági cég szakértői szerint az amerikai cégek azért kerülték el a nagyobb bajt, mert a támadássorozat Európából indult, és mire az Egyesült Államokba ért, az úgynevezett spamszűrők azonosították a veszélyt, és rosszindulatúnak jelölték a fertőzött internetes üzeneteket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2017.05.13 14:11

@napiszar:
Az ilyen ostobákat mind te meg a z összes hasonszőrűt tartósítani kellene valahogy a múzeumok számára. Hadd lássa az utókor hogy néztek ki azok akik szerint Amerika a nagy gonosz, az ördög. A magadfajta gyűlölködő illiberálisoknak biztosan, hiszen a gyűlölködésetek, antiszemitizmusotok rasszista világlátásotok korlátozva van. Ez a ti bajotok.

Amúgy éppen úgy majmoljátok az amerikai szokásokat mint mások. A baj csak az szerintetek, hogy népirtás helyett Amerika a szabadság hona!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

napiszar, 2017.05.13 12:44

@krislaci: az NSA-nél nem zsarolóvírusok voltak, hanem olyan kódok, amivel be lehet jutni a Windows rendszerekbe. Ez alapján írtak olyan váltságdíj követelő kártékony kódot amiről fentebb szó van.

Az NSA csak "ártatlan" kémkedésre, lehallgatásra használja a Windowsokat illetve a biztonsági hibáikat, nem zsarolásra. A tegnapi Kasperskys cikk után szabadon mondhatnám a Windows az USA trójai falova....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krislaci, 2017.05.13 12:25

Azért szinte hihetetlen. Hackerek feltörték az amerikai csúcs hírszerző-elhárító ügynökség, az NSA számítógépes rendszerét, onnan "ransomware kódokat" loptak(!!!), amit továbbfejlesztve a fél világot zsarolják.
A hatalmas égésen kívül, mit kerestek a zsaroló kódok az NSA szerverén? Az USA fennen hirdetett tisztessége juthat-e még lejjebb? Ezután már csak a nukleáris fegyverek vérhazugsággal indokolt bevetése jön? (Lásd mondjuk a Vietnamban, Irakban alkalmazott módszereiket).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html