A magyar hatóság kemény fellépést ígér a Facebookkal szemben

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a Facebook magyarországi képviseletétől írásbeli garanciát kér a hangrögzítésekkel kapcsolatban a magyar polgárok adatainak védelmében. Végső esetben megtiltják az adatkezelést Magyarországn.
Domokos Erika, 2019. augusztus 15. csütörtök, 07:16
Fotó: Shutterstock

A NAIH vizsgálja a Facebook hangfelvétel leírási gyakorlat. Az elmúlt időszakban több nagy technológiai vállalat (Google, Apple) állította le azt a gyakorlatát, amely szerint rögzített beszélgetéseket emberek hallgatnak vissza és elemeznek. A legfrissebb hírek a Facebook hasonló gyakorlatáról szólnak. A cég nyilatkozata szerint leállították ezt a típusú adatkezelést, a NAIH azonban írásbeli garanciát - írta a hatóság közleményében.

A nagy technológiai vállalatok erőfeszítéseket fordítanak arra, hogy az emberi beszédet felismerő technológiákat tökéletesítsék. A technológia fejlesztése során, adott esetben leiratot készítenek a beszélgetések hanganyagából, amint ez a közelmúltban is megerősítést nyert. Ez a gyakorlat óhatatlanul együtt jár érzékeny adatok kezelésével. A közelmúltban jelentette be a Google, hogy felhagy hasonló gyakorlatával.

A legfrissebb hírek a Facebook hasonló tevékenységéhez kötődnek, amely magyar polgárok adatait is érintheti. A sajtóban eddig megjelent információk aggodalomra adnak okot, a hatóság mindazonáltal méltányolja, hogy a Facebook a hanganyagok elemzésének felfüggesztéséről döntött.

A hatóság részt fog venni a Facebook adatkezelésének uniós szintű vizsgálatában, egyszersmind a társaság magyarországi képviseletétől írásbeli garanciát kér a magyar polgárok adatainak védelmére nézve. Amennyiben a NAIH úgy ítéli meg, hogy a Facebook által vállalt garanciák nem biztosítanak kellő védelmet, úgy élni fog a GDPR 66. cikkében rögzített hatáskörével, és Magyarország területén alkalmazott intézkedésként meg fogja tiltani az adatkezelést.

Ez az úgy is rámutat a technológiai cégek társadalmi felelősségére, amely nem csak például a szólásszabadság oltalmára, a cenzúramentes közösségi oldalak igényére vagy a tisztességes közteherviselésre terjed ki, hanem a magánszféra terén is érvényesülnie kell - írta közleményében a NAIH.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sziddha, 2019.08.15 15:24

Mivel nem tartom magam kolomp vezérelt agyhalottnak, ezért csupán arra hívnám fel a figyelmet,hogy az un.
adatvédelmi hatóságot jegyző Péterfalvi uraságnak semmilyen hatásköre nincs ebben a kérdésben ! Amúgy meg
a Facebook vezetőinek ténykedése évek óta nem tűnik tisztességesnek ! A napokban derült ki,hogy a Facebook
fő tulajdonosa hazudott az USA képviselőházában zajlott meghallgatásán ! Úgy tűnik az ilyen világcégek azt
csinálnak amit akarnak ! Csak a tények kedvéért : NEM Zuckerberg uraság találta fel a Facebookot ! Ő csak "jó
pénzért" megvette két kitalálójától az ötletet amit kétségtelen,hogy tovább fejlesztett ! Valamilyen külső
kontroll azért csak kellene minden világcég felett !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.08.15 10:10

Hát igen...a független magyar hatóságok fellépnek az állampolgárok adatainak védelmében....

Bárcsak a Kubatov listák iránt is ennyire érdeklődők lennének, de nem ?.ahhoz túlságosan függetlenek...XDDDDDD

A Facebook elkövette azt a " hibát ", hogy jópár ocsmány uszító orbánista szélsőjobbos ( leginkább szalonnácinak nevezhető ) posztot törölt?..
Ezen a nagyságos urak/hölgyek elkezdtek hőbörögni, hogy " micsoda dolog ez, hiszen az uszításhoz való szent jogaikat korlátozzák "....és ez sérti a jogaikat.

És láss csodát...a független hatóság egyből akcióba is lépett...XDDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csavardi, 2019.08.15 09:26

@csaba7272:
Én mégis sokkal szívesebben bízom az adataimat a Zuckerbergre mint a magyar államra. .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2019.08.15 07:54

Aki bármilyen oldalon regisztrál, és ott megadja -mivel kötelező- az adatait, annak tisztában kell lennie, hogy előbb-utóbb nyilvánosságra kerülnek az adatai, vagy csak jobbik esetben reklámmal foglalkozó cég húz hasznot belőle. Ez különösen igaz a Facebook-ra, mivel többmilliárd felhasználója van. Zuckerberg tavaly a kongresszus előtt hazudozott, h így meg úgy, tőlük "függetlenül" kerültek ki milliószámra az adatok. elnézést kért ezért!!! Vicc, hogy egy ekkora horderejű ügyre csak annyit mond, h bocsánat. Már akkor sokmilliárdos büntetést kellett volna kiszabni. Ezt most végre megteszik, és szóba is került a feldarabolás. Komoly visszaélésre adhat okot ennyi ember adata, még a CIA-nak sincs ennyi infója.
De mindenkinek szíve-lelke rajta, ha regisztrál a Facebook-ra, ami egy tiniknek való primitív játék. Érdekes módon, pont a tinik között csökken a regisztrált felhasználók száma Amerikában.
Üzletnek kiváló volt, még ma is az, de megérett már a szerverek lekapcsolására.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html