Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Régiós sereghajtóként léphet be az Apple Pay rendszerébe Magyarország. Lengyelországban már tavaly nyáron elindult ez a szolgáltatás, a cseheknél februárban debütált a fizetési megoldás, Szlovákiában pedig júniusban tervezik az elindítását.

Androidos telefont persze Magyarországon is lehet használni fizetésre, az iPhone-okkal viszont egyelőre nem lehet bankkártyát kiváltva fizetni a boltokban. Pedig igény lenne rá, hiszen a telefon használói általában nyitottak a technikai újdonságokra. Ráadásul júliusban indul az azonnali átutalások rendszere, abban is szerepet kaphatna ez a fejlesztés.

A Napi.hu-nak nyilatkozó hazai nagybankok azonban kevés konkrétumot említettek a magyarországi rajttal kapcsolatban. Vagy nem nyilatkoztak róla, vagy olyan semmitmondó válaszokkal rukkoltak elő, hogy folyamatosan figyelik az ügyféligényeket és fejlesztenek, ha kell, és természetesen nyitottak az innovációra is. Egyedül a CIB Bank volt valamelyest konkrétabb, ők az olasz anyavállalattal együttműködve "mindent elkövetnek" azért, hogy a CIB Bank ügyfelei is mielőbb regisztrálhassanak a CIB Bank által kibocsátott bankkártyáikkal a szolgáltatásra. Ez legkorábban az idei év második felében várható.

Az Apple sem tudta megmondani a Napi.hu-nak, hogy mikor indul az itteni szolgáltatás. Magyarország egyelőre nincs a támogatott országok listáján írták, pedig Európában már 22 olyan ország vagy térség van, amelyben működik az Appel Pay.

A Magyarországon is jelen lévő nagybankok más leányai több országban is szolgáltatnak. Az Erste érdekeltségébe tartozó Ceská sporitelna például az egyike annak a tíz pénzügyi intézménynek, amelyek egy hónapja elindították a Csehországban a rendszert. Írországban a KBC-nek van ilyen szolgáltatása, Olaszországban pedig több tucatnyi más cég mellett két magyarországi nagybank, a CIB és az UniCredit anyacége is támogatja ezt a megoldást. Az OTP is kínál Apple Payt Ukrajnában és Oroszországban, a magyarországi indulásról azonban ők sem mondtak semmi konkrétat.