Pénteken egy M8-as besorolású napkitörés – amely a második legerősebb energiájú kategóriába tartozik – távozott a Napból, megzavarva a rövidhullámú rádiótávközlést a világ Nap felé eső részein. A Spaceweather.com szerint az afrikai és közel-keleti rádióamatőrök a kitörés után akár egy órán keresztül is tapasztalhattak gyújtótorzulást. Sok helyen a mobiltelefon-hálózatok sem működtek megfelelően.

A brit Met Office űridőjárás-előrejelző előrejelzése szerint a hétvégén további kitörésekre van esély, mielőtt az AR3098 jelű napfolt eltűnik a Nap bolygónk felé eső oldaláról. Az űridőjárás-előrejelzők úgy vélik, hogy egy koronakidobódás (CME), azaz a Nap felső légköréből, a koronából származó töltött plazma kitörése a Földet is elérheti. Ha ez így van, akkor a bolygónkon több geomágneses vihar alakulhat ki – áll a Met Office közleményében a Space.com szerint.

Csütörtökön (szeptember 15-én) egy másik, enyhébb kitörés is volt - közölte a Met Office -, amely egy olyan CME-hez kapcsolódott, amelyet még elemeznek, hogy lehetséges-e, hogy becsapódik és hatással lesz a Földre. Mindez jó hír lehet a sarki fényvadászok számára, mivel a látványos sarki fény erősebbé és a szokásos sarki területektől távolabb is láthatóvá válhat. 

Más napkitörésekre kicsi az esély

Miután az élénk AR3098 napfolt nem a föld felőli oldalán lesz a Napnak – ez várhatóan a hétvégén már megtörténik – az űridőjárás nyugodtabb lesz. Jelenleg három másik napfolt is látható a Nap bolygónk felé eső oldalán, amelyek mindegyike stabil, így nem várható újabb koronakidobódás. Az űridőjárás-előrejelzők jelenleg nem észlelnek olyan gyanús tevékenységet, amely a Nap keleti pereme mögött lévő, esetleg még nem látható más aktív napfoltok közeledését jelezné.

Jelenleg is van egy koronalyuk a Napban, egy nyílás a mágneses mezővonalakban, amelyből a szokásosnál nagyobb sebességgel fúj a napszél, ami tovább fokozhatja a sarki fény aktivitását a magasabb szélességi körökben. A napszél és a CME-k együttesen várhatóan nem fognak kisebb geomágneses viharnál többet kiváltani, ami azt jelenti, hogy a földi elektromos és rádiós kommunikációs technológiák használatában nem lesznek fennakadások.

Az intenzívebb geomágneses viharok miatt egyre több kutató aggódik. Egy erősebb koronakidobódás akár a földi távközlési, energiahálózatokban is súlyos károkat okozhat.