Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államok hadserege nemrég fejezte be a Global Information Dominance Experiments (GIDE) nevű jósalgoritmusának tesztelését, ami ígéretes eredményeket hozott. Glen VanHerck tábornok, a parancsnokság vezetője szerint a felhőalapú technológia, az adatgyűjtések és a mesterséges intelligencia által vezérelt technológia révén a GIDE a Petagon számára "napokkal előre" megjósolja a ténylegesen bekövetkező eseményeket - írja az Engadget.com.

A gépi tanuláson alapuló rendszer a nyers, valós idejű adatokban megfigyeli a változásokat, amelyek a lehetséges bajokra utalnak. Ha például a műholdképek arra utaló jeleket mutatnak, hogy egy rivális nemzet tengeralattjárója a kikötő elhagyására készül, a mesterséges intelligencia jelezheti a mozgósítást, tudva, hogy a hajó valószínűleg hamarosan elindul. A katonai elemzőknek órákig vagy akár napokig is eltarthat, amíg átfésülik ezeket az információkat - a GIDE technológiája "másodperceken belül" riasztást küldhet - mondta VanHerck.

A platformot viszonylag hamar élesben is elkezdi használni az Egyesült Államok védelmi minisztériuma, VanHerck úgy véli, hogy a hadsereg "készen áll a bevetésre", és a következő, 2022 tavaszán tartandó Globális Integrált Hadgyakorlaton bizonyíthatja a szoftver hatékonyságát.

Ennek a prediktív mesterséges intelligenciának az előnyei egyértelműek: ahelyett, hogy csupán reagálna az eseményekre, vagy elavult információkra hagyatkozna, a Pentagon proaktív lépéseket tehetne, például erőket telepíthetne egy adott térségbe vagy a védelmi rendszereit magasabb készültségbe helyezheti. VanHerck azt is elmondta, hogy a nem katonai hatóságok - például a terrorelhárítás, a katasztrófavédelem vagy a rendőrség - is hasznosíthatná a technológiát. Például egy vészhelyzet esetén még a kezdeti stádiumban felhívjhatják az emberek figyelmét egy közelítő problémára, de konkrét példákat nem említett.

A technológia használatának vannak még korlátai: a mesterséges intelligencia szokatlan nyomokat keres, például a parkoló autók vagy repülőgépek nagyobb számát, de nem tudja biztosan megmondani, hogy mi történik. Az emberek továbbra is nagymértékben részt vesznek a döntéshozási és értékelési folyamatban. A technológia még így is kifizetődő lehet, ha megakadályoz egy "meglepetésszerű" támadást, vagy ha fegyveres konfliktus helyett lehetőséget teremt a tárgyalásokra.