A Vodafone és az AST SpaceMobile megoldása révén olyan térségekben válik elérhetővé a kommunikáció, ahol korábban ez elképzelhetetlen volt. A lefedettségi lyukak betömésével lehetővé teszi a zökkenőmentes barangolást az egész világon, valamint az egymással való kommunikációt ritkán lakott területeken, akár sivatagokban is - derül ki a Vodafone közleményéből.

Az együttműködés értelmében a két szolgáltató először az egyenlítő környékén Afrikában, később pedig az európai kontinensen is közösen dolgozik majd az űrbázisú mobilhálózat kiépítésén. Az AST SpaceMobile által szabadalmaztatott mobilhálózat lesz az első olyan szolgáltatás, amely lehetőség biztosít a szinte teljes egészében késleltetésmentes kommunikációra átlagos, nem okosfunkciókkal ellátott telefonokkal is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az érintett térségben az űrhálózat akár 4G és 5G szintű kapcsolatot tud biztosítani csúcskategóriás készülékek nélkül.

Az űrbázisú mobilhálózat nemcsak technológiailag jelent majd áttörést, hiszen megfizethető mobilkapcsolatot tud majd biztosítani több milliárd felhasználó számára - akár internethozzáférés nélkül - mutatott rá Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

Rengeteg olyan térség van a világon, amely földrajzi elhelyezkedésénél fogva csak műholdas távközlést tesz lehetővé, azonban a hagyományos műholdas rendszerek használata drága, speciális műholdas telefonokat és földi antennarendszereket igényel, a fenntartása pedig többszöröse az űrbázisú technológiának, amihez csupán a zsebünkben lapuló mobilra van szükség - magyarázta.

A technológia másik nagy előnye Dobó szerint, hogy krízishelyzetben, természeti vagy humanitárius katasztrófa esetén is képes megbízhatóan biztosítani a hálózati lefedettséget.

A 2023-as indulás az első tervek szerint 20 műhold alkalmazásával történik, melyek zökkenőmentes, mobil kapcsolatot biztosítanak, amelyhez nagyjából 1,6 milliárd ember férhet majd hozzá. A szolgáltatás, a kezdeti fázisban az Egyenlítőtől északra és délre fekvő területekre koncentrálódik, beleértve számos vidéki és elhagyatott környéket, ahol a Vodafone integrálja a technológiát a Vodacom, a Safaricom és a Vodafone márkák által nyújtott szolgáltatásokba.

Ezek közé tartozik a Kongói Demokratikus Köztársaság, Ghána, Mozambik, Kenya és Tanzánia, az egyes piacokra vonatkozó szabályozások jóváhagyásának függvényében.