A Vodafone április elején jelentette be új márkapozícióját, melynek középpontjában az emberi ambíció, a technológia és az ezek összefonódásából születő határtalan lehetőségek állnak. A „Together we can” szlogen mögött álló szellemiség jegyében a vállalat már az elmúlt években is számos olyan innovációt karolt fel, melyek segítették az oktatás és az egészségügy digitalizációját, valamint a fenntarthatóság megteremtését, és amelyek nagy segítséget nyújtottak a lakosságnak a koronavírus járvány alatt is.

A vállalkozások pedig digitális megoldásokkal segítették többek között a koronavírus utáni helyreállításban, versenyképességük növelésében. A jövő a digitális technológiáé, és a Vodafone mint vállalat is már régen több egyszerű telekommunikációs cégnél - mondta Révész Balázs, a Vodafone Magyarország lakossági szolgáltatások üzletágának vezérigazgató-helyettese, aki szerint a Vodafone, mint digitális vállalat már nemcsak hálózatban és telco-szolgáltatásokban gondolkodik.

Oktatás és egészségügy

A telekommunikációs vállalat számára az egyik ilyen terület az oktatás digitalizációja, ahol az elmúlt években több applikációt is felkarolt. Ilyen egyrészt az ExaMe applikáció, melynek segítségével a diákok egyetlen appból tudnak felkészülni az érettségi vizsgáikra, a tananyagok digitalizációját segítő BOOKR Suli applikáció, amely interaktív, animált hangoskönyvek segítségével járul hozzá a gyerekek olvasásszeretetének kialakításához. De 2019-ben a Vodafone Magyarország Alapítvány beállt a Trexler Erik és az általa fejlesztett AAK applikáció mögé is, amely a fogyatékkal élők fejlesztését, oktatását támogatja.

Az oktatás mellett az egészségügy is kiemelt területté vált a Vodafone Magyarország számára. Ezen a területen felkarolták például az OncoVR programot, amely a tartós kórházi ellátásra szoruló gyermekek szorongásának csökkentését célozza meg a VR technológia segítségével, de ilyen volt a mentőhívás folyamatát gyorsabbá és hatékonyabbá tevő ÉletMentő applikáció, vagy a DokiApp alkalmazás, amelynek segítségével a páciensek online, videóbeszélgetés formájában konzultálhatnak orvossal.

A fentiek mellett a Vodafone támogatja a PORC-O-GO elnevezésű, mesterséges intelligencia és 5G által támogatott vizsgálati rendszert is, melynek célja a helytelen mozgásminták és kóros mozgásszervi elváltozások videofelvételek alapján történő korai azonosítása.

Környezetvédelem

A környezetvédelem terén a vállalat egyrészt a Hulladékvadász applikációt karolta fel, amely arra kívánja ösztönözni a lakosságot és a vállalatokat, hogy az illegális szemétlerakóhelyek bejelentésével járuljanak hozzá egy tisztább környezet megteremtéséhez, másrészt a WWF Léptem applikációját, egy olyan hiánypótló eszközt, amely elsőként számolja ki egyéni ökológiai lábnyomunkat valós hazai adatokra támaszkodva, emellett pedig mindennapi hasznos tippeket és rendszeres kihívásokat is ad annak csökkentésére.

Mit kaptak a vállalkozások

A vállalkozások esetében a vállalkozások koronavírus utáni helyreállítását, illetve a versenyképességük növelését próbálták elősegíteni, egyebek mellett például az egészségügyi biztonságot szolgáló hőkamera rendszer vagy a boltba betérő maximális számú látogatót kontrolláló látogatószámláló megoldás.