A cég többek között azért fogott fejlesztésbe, hogy utat adjon az 5G terjedésének, növelje a 4G hálózati kapacitást és olyan szolgáltatásokat indítson, mint a VoLTE roaming, a WoWifi (hanghívás WLAN hálózaton keresztül) és a Mobile Private Network (MPN).

Amikor a Yettel elérte a lakosságra vetített 99 százalék fölötti kültéri lefedettséget, jellemzően területi igények szerint finomhangolta a hálózat képességeit. 2021-ben nem csak az alkalmazott rádiós hálózat megújítása és bővítése kezdődött el, hanem az állomásokat összekötő maghálózat teljes cseréje.

Koller György, a Yettel műszaki vezérigazgató-helyettese többek között arról beszélt, hogy a telekommunikációs vállalatoknak nem csak arra kell felkészülniük, hogy egyre több eszköz csatlakozik majd a hálózatukhoz, hanem hogy a felhasználók azt újabb és újabb területen szeretnék majd használni. Ez nem csak lakossági de ipari és közlekedési felhasználást is jelent.

A mobilhálózat olyan, mint egy élő szervezet, sosem mondható rá, hogy elkészült, mindig fejlődik, alakul, alakulnak az igények területileg és kapacitás szempontjából is.

- tette hozzá

Most különösen fontos az energiahatékonyság

Az adatforgalommal és az eszközök számának növekedésével egyre nő a bázisállomások energiaigénye, de egy cég sem engedheti meg magának, hogy ennek ne szabjon gátat. Szerencsére a technológiai fejlődés ma már lehetővé teszi, hogy az állomások a korábbinál jóval kisebb áremfelvétellel is ki tudják szolgálni az igényeket - ezt már Csaba Tamás, a Yettel hálózattervezési stratégiai tanácsadója mondta.

Országosan már több mint 400 bázisállomáson érhető el ilyen 5G szolgáltatás és ez a szám folyamatosan emelkedik. Ez biztosít alapot az 5G alapú otthoni és irodai úgynevezett Fixed Wireless Access szolgáltatásoknak (OtthonNet Pro és IrodaNet Pro). (A Koller Györggyel, a témában korábban készült interjúnkat itt találja.)

Szintén a maghálózati technológia fejlődése teszi lehetővé, hogy a hatékony privát mobilhálózatokat alakítson ki a Yettel, ami jellemzően gyárak, gyártóüzemek berendezéseit képes ellátni a publikus hálózattól függetlenül.

A VoLTE Roamingnak köszönhetően a a hazánkba látogató külföldi felhasználok is képessé válnak az adat alapú hangszolgáltatás használatára, ami különös előnyt például egy nagy fesztivál vagy sportesemény idején. A VoLTE roaming ugyanígy a Yettel felhasználok számára is elérhetővé válik a külföldi utazásaik során. A világban tapasztalható 3G és 2G kivezetésével – amelyek korábban a hangszolgáltatás nagyrészét vitték – a VoLTE roaming képesség kulcsfontosságúvá válik a gondtalan mobilozáshoz.

3G

A fejlesztéssel párhuzamosan zajlik a 3G kivezetése is a 900 MHz-es frekvenciáról, amely azt jelenti, hogy az országos lefedettség megszűnt és helyét a 4G vette át.