Mentőövet dobott az Európai Központ Bank (ECB) az amerikai vállalatoknak, amelyek egyre jobban aggódnak amiatt, mikor kezdi növelni a hitelköltségeket a Fed - írja a Bloomberg. Az európai jegybank kiterjedt monetáris enyhítése ugyanis, ami növelte a pénzkínálatot, jóval olcsóbbá tette a kölcsönöket Európában, amit a tengerentúli vállalatok boldogan kihasználnak. Az elmúlt időszakban rekordösszegű kötvényt bocsátottak ki a cégek, hogy felszívják az olcsó pénzt.

Az elmúlt hónapban 60 milliárd dollár értékű jó befektetési osztályzatot élvező vállalati kötvényt bocsátottak ki az európai tőkepiacokon, amelynek 65 százaléka amerikai cégekhez köthető - derült ki a Bank of America Merrill Lynch jelentéséből. És e vállalatok jelentős része valóban az Egyesült Államokban - tehát nem Európában - tevékenykedő társaság.

Adósodjunk el!

Az európai hitelek iránti kereslet várhatóan folytatódik 2015-ben - vélik a Fitch Ratings elemzői. Várakozásuk szerint a kontinensen kívüli befektetők kétszer annyi euróban elszámolt adósságba verik magukat idén, mint 2014-ben. A dolog mögött a lehető legegyszerűbb matematika áll. A befektetési szintű kötvények után Európában nem egészen egyszázalékos kamatot kell fizetniük, míg az USA-ban 2,9 százalékot.

A különbség olyan nagy, hogy valaki még akkor is olcsóbban jöhet ki a dologból, ha óvatos, és fedezeti ügylettel védi magát a dollár/euró árfolyam kedvezőtlen változásai ellen - emelik ki a Fitch szakértői. És ez még nem minden.

Jut pénz mindenkinek

Nem csupán a legjobb befektetői osztályzattal rendelkező cégek járnak jól a európai hitelekkel, hanem azok is, amelyek kötvényeit a spekulatív kategóriában tartják számon a hitelminősítők. A kockázatosabb papírokat még olcsóbb is Európában kibocsátani, mint a befektetésre ajánlottakat. Az itteni befektetők ugyanis az alacsony kamatkörnyezetben szinte "bármit megvesznek", ami jó profitot ígér.

Emiatt a kockázatosságuknak köszönhetően magas hozammal kibocsátott kötvények után Európában csak 4,3 százalékos kamatot kell fizetniük a kibocsátóknak, ami 2,2 százalékkal kisebb az amerikai hitelköltségnél - derül ki a Bank of America adataiból. Ebből aztán adódik egy makrogazdasági jelentőségű következtetés is: az európai hitelfelvételi egérútnak köszönhetően az amerikai vállalatok várhatóan kevésbé érzékenyen reagálnak majd a Fed kamatemelésére, mint az korábban gondolhattuk.

Bomba van a Fed trezorjában?

Ugyanakkor a szakértők most kezdik felismerni, hogy az amerikai jegybank nem csupán a kamatemeléssel előzheti meg a gazdaság túlpörgését, hanem egy ennél esetleg durvábban ható eszközzel is. Nevezetesen azzal, hogy elkezdi leépíteni az elmúlt években felvásárolt ingatlan fedezetű értékpapírjait és állampapírjait. Ezt természetesen nem kell megkezdenie és dönthet arról milyen ütemben üríti ki trezorját. A Fed kincstárában már 4,2 ezer milliárd értékű kötvény lapul.

Az első pakk, 216 milliárd dollár értékű állampapír 2016 februárjában jár le. A kormány fizet, a Fed visszaadja a kötvényeket, aztán eldöntheti, hogyan tovább. Megteheti, hogy az egész összegért újra állampapírt vásárol, vagy csak ennek egy részét forgatja vissza, esetleg nem vesz államkötvényeket. Az utóbbi két esetben növeli a piaci kötvénykínálatot, ami emeli a hozamokat, csábítóbbá téve állampapírokat a befektetők szemében. Ha az utóbbiak ezekbe forgatják a tőkéjüket, akkor szűkül a pénzkínálat a vállalati értékpapírok piacán, azaz kevesebb forráshoz jutnak a cégek.

Nem kockáztatnak

A közgazdász nézőpontjából nem az a kérdés, hogy előbb-utóbb emelni kell-e a kamatot és fokozatosan le kell-e építeni a felhalmozott kötvényállományt. Inkább az a fontos, hogy mindez jól időzítve történjen meg - fejtegeti Drew Matus, az UBS Securities LLC vezető elemzője. Alapvetően arra számít, hogy a Fed lassan emeli a hitelköltségeket, ahogy halad előre a kötvénykupac leépítése felé. Az is lehet, hogy fél évre felfüggesztik az előbbit.

Kemény kihívás elé állítja a jegybankot kincstárának kiürítése, ugyanis senki sem tudja, hogyan reagálna erre a piac - fejtegeti Raymond Stone közgazdász szakértő. Ha a hosszú távú hitelek jobban nőnek, mint amekkora emelkedést a Fed jónak látna, akkor a két folyamat együtt a gazdasági aktivitás zsugorodásához vezethet.

Sok elemző arra számít, hogy nem kockáztatják meg a kamatemelés és a kötvénycsomag-leépítés fékező hatásának összeadódását. Emiatt ha az év végén kezdik növelni a hitelköltségeket - ahogy azt nem kevesen jósolják -, akkor a lejáró kötvények helyet újakat vásárolnak 2016-ban. Azaz nem zúdítják rá az állampapírokat a piacra, hagyva, hogy a befektetők továbbra is a cégeket finanszírozzák tőkéjükkel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!