Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A részvénypiacok hullámvasutat játszottak az elmúlt fél évben és a tavaly év elején még felhőtlenül optimista befektetők egyre inkább egy komolyabb lassulást kezdenek el beárazni a globális gazdaságban. Tavaly szinte az összes eszközosztálynak mínuszos évet kellett zárnia, s bár az arany sem szerepelt éves szinten túl jól, augusztus óta komoly emelkedésen van túl a nemesfém árfolyama - hívja fel összefoglaló elemzésében a figyelmet a Financial Times.

Az arany nyár óta tartó jó szereplése - öt hónap alatt 10 százalékkal drágult - éles ellentétben áll a korábban mutatott gyatra teljesítményével. Abban az időszakban az erősödő amerikai dollár, az emelkedő amerikai kamatok nyomás alatt tartották a nemesfém árfolyamát, s a részvénypiacok jó teljesítménye mellett a befektetők nem nagyon éreztek késztetést arra, hogy a hagyományosan menedékeszköznek tekintett arany felé növeljék kitettségüket. Ez a helyzet egészen 2018 első feléig kitartott, olyannyira, hogy amikor tavaly év elején az első komolyabb eladási hullám végigsöpört az amerikai részvénypiacon, az arany nem nagyon tudott még abból profitálni.

Ez most más

A mostani emelkedés azonban sok jel szerint más, mint amit abban a két emelkedő hullámban lehetett tapasztalni, ami az elmúlt három évben megfiygelhető volt átmenetileg az aranypiacon. A befektetők részéről tényleg komoly érdeklődést lehetett érzékelni az arany irányában, a tőzsdén jegyzett alapokban tartott arany mennyisége 71,9 millió unciára emelkedett, ami közel van a tavaly májusi csúcshoz, s olyan pénzáramlás indult meg az arany felé, amire utoljára 2016 elején volt példa, amikor véget ért az arany évek óta tartó lejtmenete a piacon - mondta Joe Foster, a VanEck New York-i portfólió menedzsere. Szerinte az emberek most kezdenek csak felébredni, hogy a gazdasági ciklus növekedési részének a vége felé járunk, s ez a következő egy-két évben véget is érhet. Ez pedig egyre növekvő kockázatokat jelent, s ez ellen próbálnak védelmet keresni a befektetők.

Kép:

A lap által megkérdezett szakértők egy része úgy véli, eljött az ideje annak, hogy az arany árfolyama végre kitörjön az unciánkénti 1300 dolláros árszint fölé, s onnan tovább meneteljen felfelé. A részvénypiacok elég törékenynek tűnnek, a várakozások egyre erősebbek, hogy a Fed behúzza a féket a kamatemeléseknél és a dollár is gyengül, ezek mind-mind az arany erősödése irányába ható tényezők.

A nagy befektetési bankok közül a Goldman Sachs a múlt héten meg is emelte az arany várható árfolyamára vonatkozó előrejelzését, úgy véli, idén az 1425 dollárt is elérheti a nemesfém unciánkénti árfolyama.

Amerikában fenyeget az adóssághegy

Ahhoz, hogy képünk legyen arról, hova tart az arany árfolyama, először az egész piacra kell egy pillantást vetnünk - mondta Tom Holl, a Blackrock portfólió menedzsere a lapnak. Szerinte ha megmarad a makrogazdasági kilátásokat övező kockázatok jelenlegi szintje, akkor borítékolható, hogy az arany árfolyama megtartja lendületét.

Ráadásul ezt erősíthetik az egyre emelkedő amerikai adósságállománnyal kapcsolatos aggodalmak is - tette hozzá John Hathaway, a Tocqueville Asset Management szakértője. A múlt héten a Fitch Ratings arra figyelmeztetett, hogy a kormányzati leállás oda vezethet, hogy az Egyesült Államok elveszíti legkedvezőbb, AAA jelzésű adósságbesorolását. Legutóbb, amikor 2011-ben egy nagy hitelminősítő átmenetileg rontott az amerikai hitelminősítésen, a részvénypiac 20 százalékot esett, az arany árfolyama pedig rövid idő alatt 30 százalékkal emelkedett.

Hathaway szerint az amerikai államadósság GDP-hez viszonyított aránya egyre jobban kezd emlékeztetni egy banánköztársaságéra. Szerinte már csak ezért is érdemes lehet elgondolkodni az arany hosszabb távú vásárlásán. Ráadásul az amerikai adósságállomány emelkedése egy másik tényezőn keresztül is jót tehet az arany árfolyamának. Ennek hatására ugyanis csökken a Fed további kamatemeléseinek esélye, márpedig az alacsonyabb kamatok elvileg kedveznek az aranynak. Nem csak amiatt, hogy más befektetésekhez képest emiatt csökken az arany tartásának költsége, hanem azért is, mert ez elvileg gyengítheti a dollárt, ami szintén jót szokott tenni a nemesfém árfolyamának.

A jegybankok is beszálltak

Ráadásul a jelek szerint az aranypiac vásárlóinak egyik hagyományos csoportja is elkezdte aktivizálni magát az elmúlt egy évben, ezek pedig a jegybankok. A világ különböző jegybankjai összesítve tavaly annyi aranyat vásároltak, mint utoljára 2015-ben, azaz több mint 500 tonnányit. Még a kínai jegybank is vett 10 tonna aranyat, pedig utoljára 2015-ben csinált ilyesmit.

A mennyiség nagy részét az orosz, kazah és a török jegybank vette, de olyan szereplők is megjelentek a piacon, akik már évtizedek óta nem vásároltak nemesfémet, ilyen volt például a Magyar Nemzeti Bank is - hívta fel a figyelmet James Steel, a HSBC vezető nemesfém elemzője.

Volt már ilyen?

Az óvatosabb elemzők eközben ugyanarra figyelmeztetnek, mint általában minden ilyen áremelkedés után. Ha a fenti tényezők mind ismertek, akkor ebből mennyit árazott már be vajon a piac? S ha valóban ekkorák a kockázatok, akkor miért nincs még mindig 1300 dollár felett az árfolyam? - tette fel a kérdést Marcus Garvey, az ICBC Standard Bank elemzője.

Az ő számaik egyébként arra utalnak, hogy hiába nőttek az aranyat tartó tőzsdei alapok (ETF-ek) aranykészletei, a határidős piaci pozicionáltság még nem utal arra, hogy valóban komoly spekulációs hullám indult volna meg az arany drágulására. Persze ha lesz ilyen, az szerinte is felfelé hajthatja majd az árakat, azonban úgy véli, ha a mostani kockázati faktorok közül bármelyik is elmúlik a közeljövőben, akkor az arany árfolyam megint elindulhat lefelé, ahogy arra az elmúlt években már nem egy példa akadt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!