Csányi is beszáll a kampányba?

Félreérthetetlen nyilatkozatot tett politikai kérdésben Csányi Sándor az országgyűlési választások előtt. Az OTP Bank vezére a Bloombergnek azt mondta, hogy a magyar bankrendszernek az kedvezne, ha a jelenlegi kormánypártok maradnának hatalomban április 8. után. Ezt követően a héten az OTP Ingatlanbefektetési Alap érdemi befolyást szerzett az egyik Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó tőzsdei cégben.
Szabó Dániel, 2018. március 14. szerda, 19:17
Fotó: Shutterstock

Magyarország kormányának hatalomban maradása az áprilisi országgyűlési választáson segítené a bankszektort abban, hogy egy támogató környezetben működhessen - mondta el Csányi Sándor, az OTP bankcsoport vezetője a Bloombergnek adott interjújában még március 2-án. A nyilatkozatot a magyar sajtó csak napokkal később fedezte fel, a Magyar Idők és a Világgazdaság idézte.

A bankár arról is beszélt, hogy egy új kormány óriási bizonytalanságot jelentene a pénzintézeteknek, mivel az ellenzéki pártok nem vázoltak fel egyértelmű tervet arról, hogyan kezelnék a szektor jövőjét, miközben a pénzügyi ágazat minden ország gazdasági növekedésében kulcsfontosságú szerepet játszik. Csányi Sándor szerint most kiváló a kapcsolat a bankok és a kormány, valamint a Magyar Nemzeti Bank között.

A Bloomberg az interjú összefoglalójában külön felhívta a figyelmet arra, hogy a legnagyobb magyar bank vezetője ritkán nyilatkozik politikai kérdésekben. Parlamenti választások előtt pedig szinte példa nélküli ez a gesztus.

Érdekes lépés

Majd e héten  egy érdekes lépés történt: hétfőn rövid időre felfüggesztették az Orbán Viktor miniszterelnökkel baráti kapcsolatban lévő Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Appeninn Nyrt. kereskedését a Budapesti Értéktőzsdén. Majd délután bejelentették, hogy tőzsdén kívüli, illetve tőzsdei ügyletek révén összesen 5,92 százalékos, vagyis érdemi befolyást szerzett az OTP Ingatlanbefektetési Alap a cégben.

A fotó forrása: MTI Fotó/Illyés Tibor

Az Index cikkében még aznap felhívta a figyelmet arra, hogy "ilyen horderejű döntés aligha születhetett volna Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor felső szintű egyeztetése nélkül, bár magát a folyamatot az OTP részéről mindvégig Barna Zsolt irányította". Utóbbi amellett, hogy az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő elnök-vezérigazgatója, az Andy Vajna filmügyi kormánybiztos érdekeltségébe tartozó TV2 igazgatóságának is tagja.

Bonyolult struktúra

Az Appeninn Nyrt.-be még tavaly augusztus végén vásárolta be magát a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármestert is a tulajdonosai között tudó Konzum Nyrt. és a hozzátartozó Konzum PE magántőkealap. Együttes részesedésük akkor 49,02 százalék volt. Azóta 51,40 százalékra emelkedett a részesedés az ingatlankezeléssel foglalkozó tőzsdei társaságban.

A gázszerelő vállalkozóból lett milliárdos Mészáros Lőrinc 19,57 százalékos tulajdonos a szintén a BÉT-en jegyzett Konzumban. Ezzel a második legnagyobb részvényes a Konzum PE Magántőkealap után (40,31 százalék), de a társaság bonyolult tulajdonosai szerkezete miatt a birtokában lévő nyrt. valójában 47 százalékos tulajdonosa a tőkealapnak, amelyben emellett Mészáros Lőrinc 53 százalékos tulajdonos.

A nyitókép forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.03.18 18:38

Nem Csányit akarom védeni, de Simicska esete mutatja ez a kormány kemény diktatúra. Csányi próbál alkalmazkodni. Amit mondott egyáltalán nem biztos, hogy növeli az Orbánra szavazni akarók számát, hiszen az emberek többsége nem szereti a bankokat!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ti kamuztok, 2018.03.18 18:37

@tegnaputan: "Ötéves kötvényből 25 milliárdos eladás volt az adósságkezelő célja, erre a mennyiségre 68,1 milliárd volt az ajánlat, így végül 30%-kal 33,5 milliárdra emelték az elfogadott mennyiséget. Az átlaghozam 1,44% lett."

Te öreg, egyébként tényleg elég agyatlanok vagytok, ha nem látjátok, hogy az állampapírokat az veszi meg, akinek ki van adva utasításba, hogy vennie kell, mint a Csányi, vagy az eltolcsy!! :)))
Te öreg, ha akkora buli volna, akkor a Mészáros már nem a fél országot vásárolta volna fel, meg szállodákat Ausztriában hanem csak állampapírba fektetne! :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix5, 2018.03.18 17:21

@krix5:
Úgy látszik neked lett igazad a modik támogatják a velük egy akolból valók álláspontját.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix5, 2018.03.18 17:20

@terabit:
Úgy látszik neked lett igazad a modik a velük egy akolból valók álláspontját.
:(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix5, 2018.03.18 09:52

@zana:
Ja, azért büntettétek meg szegény nőt mert muzulmánnak nevezett egy muzulmánt!
:D
Tudom nektek mindig az igazság fáj a legjobban!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html