Az orosz központi bank hétfőn azt közölte, hogy a bankrendszer profitja 16 százalékkal, 178 milliárd rubelre (1 rubel=4,39 forint) csökkent az idei első két hónapban az egy évvel korábbi 212 milliárd rubelről.

A bankrendszer nyeresége tavaly 15 százalékkal 790 milliárd rubelre esett az előző évi 930 milliárd rubelről. A tavalyi nyereséget csökkentette, hogy egyszerre három nagy bankot is szanálni kellett. (Nem volt minden rendben a választáson.)

Tavaly 420 nyereséges és 140 veszteséges bank volt Oroszországban. 2017-ben a rossz hitelekre félretett céltartalék 26,9 százalékkal, 6900 milliárd rubelre emelkedett az ágazaton belül.

Elvira Nabiullina, az orosz jegybank elnöke nemrég azt mondta, hogy várakozása szerint az orosz bankrendszer idei profitja a duplája lehet a tavalyinak.

A kép forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!