Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A október elején még csak 303, november elején 305, most már több, mint 314 forintot kell adni egy euróért a bankközi devizapiacon. A forint árfolyamában az elmúlt időszakban bekövetkezett gyengülés nem érhette váratlanul a piaci szereplőket, akik többsége ősz elején, a 300 forint felé közelítő euróárfolyam mellett sem gondolta azt, hogy áttörhetné lefelé ezt a szintet a kurzus.

Alapvetően a várakozásainknak megfelelőek azok a folyamatok, amiket most látunk, mi korábban is 314 forint magasságába vártuk év végére az euró/forint keresztárfolyamot - mondta a Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. elemzője a Napi.hu-nak.

Az elmúlt hetekben látott forintgyengülés mögött két folyamat húzódik meg: az egyik belföldi, a másik nemzetközi - mondta a szakértő. A nemzetközi tőkepiacokon az utóbbi időben kezd eluralkodni a kockázatkerülő magatartás, amely értelemszerűen nem kedvez a  feltörekvő piaci eszközöknek, devizáknak. Jól látszik ez azon, hogy nem csak a forint gyengélkedik, hanem a lengyel zlotynál is tetten érhető ez a folyamat. A szereplők egyre inkább kezdik beárazni azt, hogy a Fed a folyamatos szigorítás útjára lép. A határidős jegyzésekből az látszik, a szereplők többsége szerint a decemberre várt amerikai kamatemelést jövőre még legalább kettő követheti. A növekvő dollárkamatok viszont csökkentik a keresletet a valamivel jobb kamatokat nyújtó devizák iránt.

Az MNB eközben az elmúlt hetekben-hónapokban folyamatosan alakítja át a monetáris politika hazai keretrendszerét Lépéseivel egyre kevésbé teszi lehetővé a bankok számára, hogy felesleges likviditásukat jegybanki betétekben tartsák. Ez a fölös likviditás viszont megjelenik a piacon, s lefelé szorítja a kamatokat. Látszik ez azon, hogy a 3 hónapos Bubor már 51 bázispontnál jár, s a határidős árazások alapján jövőre 45 bázispontra süllyedhet. Ez csökkenti a forint hozamelőnyét a fejlett piaci devizákkal szemben, ami szintén a gyengülés irányába hat - tette hozzá az Erste szakértője.

euró/forint
Kép: www.markers.hu

Várakozása szerint az euró/forint keresztárfolyam 2017-ben a 310-320 forintos sávon belül maradhat. Nem tartja valószínűnek, hogy tartósan 320 forinthoz közelítő árfolyamokat lehet látni a piacon, Magyarországnak ugyanis masszív a folyó fizetési mérlegtöbblete. Ez egyrészt felértékelődési nyomást jelent, másrészt azt eredményezheti, hogy ha komolyabb problémák lennének a nemzetközi pénzpiacokon, a forint árfolyama akkor is kevésbé lenne volatilis, mint más feltörekvő piaci devizáké.

Ugyanakkor a felértékelődés ellen hat az MNB folyamatos törekvése, hogy a kamatokat a magyar gazdaságban folyamatosan és hosszabb időn keresztül alacsony szinten tartsa. Nem mellékes szempont az sem, hogy az MNB számára komfortosnak tekinthető a 310 feletti árfolyam, s nem csak amiatt, mert a devizatartalékokon nem kellene veszteséget elkönyvelni, hanem azért is, mert ez kedvezőbb a gazdaság egésze számára - mondta Ürmössy.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!