Az elmúlt négy hónapban meglehetősen makacs negatív hangulat uralkodott a feltörekvő piaci eszközökkel kapcsolatban. A befektetők, akik korábban az alacsony kamatok és alacsony piaci volatilitás jellemezte környezetben nyakra-főre vásárolták a kockázatosabb eszközöket, hirtelen megijedtek az emelkedő amerikai kamatoktól, a kereskedelmi háború potenciális negatív hatásaitól és a dollár erősödésétől, s folyamatosan vonták ki tőkéjüket a feltörekvő piacokon befektető alapokból. Ez a negatív trend azonban fordulni látszik - írja összefoglalójában a CNBC.

Julian Howard, a GAM (Global Asset Management) nevű vagyonkezelő cég szakértője szerint jelenleg nagyon jó a lehetőség a beszállásra a eltörekvő piacokon. "Szerintem az elmúlt hetekben láthattuk már a csúcsát a feltörekvő piac ellenes hangulatnak, s az eladási hullám már kitombolta magát. Persze, ott van erős dollár, az emelkedő kamatok, azonban a piacok már szinte teljesen beárazták ezeket a negatív tényezőket" - vélte. Ugyanakkor a sztori változatlan maradt a feltörekvő piacokkal kapcsolatban, a világ gazdasági növekedésének jelentős része ezekből az országokból, Kínából és Ázsiából jöhet majd a jövőben.

Nem kell túl okosnak lenni ahhoz, hogy lássuk, miért érdemes itt befektetni. A feltörekvő piaci részvények árazása a különböző mutatók alapján nagyjából 30 százalékkal marad el az MSCI World index átlagos értékeltségétől. Ezért megérheti beszállni, hogy elkapjuk a felértékelődést. Ráadásul szerintem jó esély van arra, hogy láttuk a csúcsot a dollár árfolyamában. Ha ez valóban így van, akkor elkezdhetnek talpra állni a feltörekvő piacok - tette hozzá Howard.

Hasonlón vélekedik a Citi feltörekvő piaci devizákra szakosodott vezető stratégája is. Louis Costa szerint a feltörekvő piaci alapokból megtörtént már a tőkekiáramlás döntő része. Felhívta a figyelmet, hogy az eladások nagy része elsősorban a likvidebb eszközökre koncentrálódott, elsősorban a tőzsdén jegyzett alapokra, ugyanakkor nem tapasztalt igazán kedvezőtlen hangulatot az intézményi befektetők szintjén. Ő úgy véli, eljött az ideje vásárolni, azonban nem mindent, hanem alaposan meg kell válogatni a feltörekvő piaci célpontokat is.

A Bloomberg eközben arra hívta fel a figyelmet, hogy a feltörekvő piaci devizákat tömörítő MSCI Emerging Markets Currency Index az elmúlt hónapok áresése után egy technikailag jelentősnek tekinthető támasz szinthez érkezett. A Bloomberg elemzése az úgynevezett Fibonacci számsorokra alapszik, de más technikai elemzés által használt eszközök szerint is fontos támasz zónának tekinthető a mostani szint az indexnél. Korábban itt ugyanis olyan lokális mélypontja volt az indexnek, ahonnan új, magasabb csúcsra menetelt. Ez azt jelenti, hogy ha pozitív trendforduló következne be a közeljövőben a dollárral szemben a feltörekvő piaci devizák árfolyamában, akkor a technikai elemzés eszközei szerint ennek nagyjából a mostani árszinteken nagyobb a valószínűsége.

MSCI Emerging Markets Currency Index
Kép: investing.com

Az indexben egyébként ugyan nagyon alacsony - kevesebb, mint egy százalékos - súllyal, de szerepel a magyar forint is. Így ha az index erősödni tudna, az valamelyest segíthetné az elmúlt hónapokban történelmi mélypontokat ütő forint árfolyamát is. A magyar részvénypiacnak pedig értelemszerűen jót tenne egy hangulati változás a befektetők körében, hiszen a magyar részvények még mindig a feltörekvő piaci univerzum részei.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!